Sammenslutningen af Danske Småøer
Sammenslutningen af Danske Småøer - også kaldet Ø-sammenslutningen - er en sammenslutning af en række mindre danske øer stiftet i 1974 af 18 øer. I dag (2022) har foreningen 27 øer som medlemmer.[1] Fælles for øerne er, at de har mindre end 1.200 beboere, er uden broforbindelse og ikke er egen kommune.
Formandskab og bestyrelse
[redigér | rediger kildetekst]Formand og bestyrelse
[redigér | rediger kildetekst]Foreningens formand er Kirsten Sydendal, Fejø
Næstformand er Bjarne Jepsen, Aarø
Den øvrige bestyrelse
[redigér | rediger kildetekst]Birte Harritsø, Femø
Dorte Christensen, Fur
Flemming Christensen, Avernakø
Jørn Højer-Pedersen, Omø
Mogens Windeleff, Lyø
Søren Svennesen, Barsø[2]
Aktiviteter
[redigér | rediger kildetekst]Ø-sammenslutningen arbejder bl.a. for regelmæssig færgedrift, adgang til skoler og sundhedstilbud og god bredbånds- og mobildækning på småøerne. Desuden arbejder foreningen for at fremme bosætning, turisme og erhverv, og deler viden mellem øerne, så gode eksempler og idéer bliver spredt.
Ø-Posten
[redigér | rediger kildetekst]Sammenslutningen af Danske Småøer udgiver bladet Ø-posten, der sendes til de 27 småøer, samt til støttemedlemmer og samarbejdspartnere.
Bladet udkommer 4 gange om året og er typisk på 20-24 sider.
Ø-pas
[redigér | rediger kildetekst]Blandt de tiltag, sammenslutningen har gennemført, er etableringen i 2016 af et ø-pas, der promoverer medlemsøerne samt otte andre (lidt større) øer over for turister. Ø-passet skal gøre det attraktivt for turisterne at besøge flere øer. Dette foregår ved flere tiltag:[3]
- Ensartede beskrivelser af basale forhold om øen, heriblandt hvordan man kommer dertil (færgeforbindelser).
- Mulighed for at konkurrere med andre turister om at besøge flest øer (afkrydsning, let adgang til sociale medier).
- QR-koder til dokumentation af besøg på øerne.
- Præmieudtrækninger i forbindelse med brug af de sociale medier.
Ø-passet var i 2016 en forsøgsordning, som sammenslutningen efterfølgende fik bevilget midler af erhvervsministeriet til at videreudvikle til 2017. Midlerne går blandt andet til engelsk- og tysksprogede versioner samt promovering i udlandet.[4] Ø-passet blev pr. 1. februar 2018 overdraget til Landdistrikternes Fællesråd.
Medlemmer
[redigér | rediger kildetekst]De 27 medlemmer er (ultimo 2016):[1]
De otte øer, der herudover deltager i ø-pas-samarbejdet er:[3]
Referencer
[redigér | rediger kildetekst]- ^ a b "De 27 småøer". danske-smaaoer.dk. Arkiveret fra originalen 12. november 2016. Hentet 9. december 2016.
- ^ Barsø
- ^ a b "Ø-pas til det danske ørige" (PDF). danske-smaaoer.dk. 28. maj 2016. Arkiveret fra originalen (PDF) 10. oktober 2017. Hentet 9. december 2016.
- ^ "Briter og tyskere får dansk ø-pas". Politiken. Ritzau. 9. december 2016.
Ekstern henvisning
[redigér | rediger kildetekst]Spire Denne artikel om en dansk forening eller organisation er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den. |