Sankt Birgitta Skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Sankt Birgitta Skole
Generelle informationer
Type Skole
Sted Maribo
Grundlagt 1916; 106 år siden (1916)
Elever 450[1]
Klassetrin Børnehaveklasse-9.
Ansatte 50[1]
Eksterne henvisninger
Officiel hjemmeside

Sankt Birgitta Skole er en katolsk privatskole i Maribo, der blev oprettet i 1916 af Sankt Joseph Søstrene. De kom til Maribo efter anmodning for at lede en Kommunikantanstalt, som skulle oprettes for de polske landarbejderes børn. Søstrene oprettede både børnehjem og skole for de katolske børn i området. Skolen har i dag trinene fra børnehaveklasse til 9. klasse.

Skolen har ca. 450 elever og 50 ansatte. Omkring 3% af eleverne er katolikker.[1]

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Oprindeligt fungerede bygningerne som nonnekloster for Franciskanerinder, men i 1916 flyttede Sankt Joseph Søstrene ind i bygningen for at drive børnehjem og skole for de katolske børn i området.[1] I årene op mod 2. verdenskrig blev der opført en tilbygning med klasselokaler, for at huse det stadigt stigende elevtal. Efter slutningen af 2. verdenskrig blev børnehjemmet lukket, og da elevtallet var faldende åbnede man den 1. januar 1951 en børnehave for børn i alderen 3 til 7 år.

I 1952 blev skolen åbnet for ikke-katolske elever, og de efterfølgende år steg elevtallet som resultat. Samtidigt blev det sværere at få nok nonner til undervisningen og midt i 1950'erne blev de første lærerinder ansat som ikke var nonner. I 1959 blev den første mandlige lærer ansat, som idrætslærer for drengene.

I 1965 blev børnehaven lukket pga. manglen på Sankt Joseph Søstre, til gengæld blev der åbnet børnehaveklasse i 1967. Byggeriet fortsatte, og i 1966 blev der indviet ny gymnastiksal og sløjdlokale.[1]

Antallet af nonner på skolen faldt fortsat, og i 1975 flyttede de tilbageværende nonner til Nykøbing Falster i et hus,[1] og skolen blev omdannet til en selvejende institution. Ved denne lejlighed blev skolens navn fastsat som Sankt Birgitta Skole.

I 1977 tilføjede skolen 8.-10. klasse, og der blev dertil bygget en ny bygning med 6 klasselokaler og en aula. I 1988 blev der bygget nyt skolekøkken og fysiklokale, og var også året hvor den sidste nonne forlod skolen.[1]

I 2001 blev der indviet yderligere 2 lokaler, i 2002 blev naboejendommen indkøbt fra hjemmeværnet og bliver i dag brugt til skolefritidsordning. I 2007 indledtes en større tilbygning, med 2 klasselokaler og nyt fysiklokale, og blev afsluttet i 2009. I 2009 købte skolen også Østergade 64 der bruges til musiklokale, bibliotek, samt billedkunst.[1]

Den katolske kirke i Maribo er tilknyttet skolen, som dog ikke ejer denne. Hver morgen er der morgensang.

Navn[redigér | rediger kildetekst]

Skolen er opkaldt efter Sankt Birgitta, som optræder på skolens våbenskjold, såvel som den tidligere Maribo Kommunes byvåben.

Disciplin[redigér | rediger kildetekst]

Skolen har på nogle områder strengere disciplin end hvad er traditionelt på danske folkeskoler, såsom at man skal rejse sig når lærere træder ind i lokalet, og kun kalde lærere ved efternavn. Sidstnævnte er dog afskaffet, og mange traditioner er frafaldet i løbet af de seneste år i takt med at nye unge lærere er kommet til skolen.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c d e f g h Skolens historie. sanktbirgitta.dk. Hentet 2/12-2021

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 54°46′29.69″N 11°30′36.19″Ø / 54.7749139°N 11.5100528°Ø / 54.7749139; 11.5100528

Gnome-dev-camera.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Hjælp os ved at uploade dit eget billede eller finde et på Internettet.
Se nærmere om hvordan

Du kan hjælpe ved at uploade et eller flere af dine billeder til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det/dem i artiklen.

Har du ikke selv taget et billede, kan du søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på fx på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool. Værktøjet er på engelsk, men du skal blot klikke på linket og derefter på knappen "Do it!". Du kan ændre antallet af viste eksempler ved at rette "5" til fx "25" hvis du ikke fandt et godt billede. Du skal være opmærksom på, at fair use ikke er tilladt på den danske Wikipedia. Er du i tvivl kan du spørge en administrator om hjælp.

Kan du ikke finde nogle frie billeder, kan du prøve at spørge ejeren af ikke-frie billeder, om de vil donere et billede. Du kan finde eksempler på forespørgsel her.