Saperavi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Saperavidruer

Saperavi (georgisk: საფერავი; bogstaveligt: maling og farvestof – på grund af dens intensive mørkerøde farve) er en sur druesort af teinturier-typen hjemmehørende i Georgien, hvor den bruges til at fremstille mange af områdets karakteristiske vine, sammen med alexandreuli- og rkastiteli-sorterne. Bladene er trelappede, store og runde. Druerne er mellemstore til store, elliptiske, mørkeblålige, og med tyndt skind, med en modningsperiode på cirka fem måneder og moderat produktivitet.

Druesorten giver store dybe røde vine, der egner sig til udvidet lagring (måske op til 50 år). Den har potentiale til at give et højt alkoholniveau, og benyttes i vid udstrækning til blanding med andre mindre sorter. Det er den vigtigste druesort i fremstilling af georgiske rødvine.

Saperavi er en hårdfør sort, kendt for sin evne til at håndtere ekstremt koldt vejr, og er populær til dyrkning i stor højde og regioner inde i land. Det er en teinturier drue,[1] som indeholder de røde antocyaniner i druemassen samt skindet, og er usædvanlig i at være en af ​​meget få druer, der anvendes i enkelt-sort vinfremstilling (de fleste bruges i små mængder, kun til blandinger).

Kildehenvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Teinturier". Oxford Companion to Wine (Third Edition). (2006). Red. Jancis Robinson. Oxford: Oxford University Press. 688–689. ISBN 0-19-860990-6. 


Vin og vindruer Stub
Denne artikel om vin eller vindruer er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Georgien Stub
Denne artikel relateret til Georgien er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Artikelstump