Sarah Palin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 17. jul 2014, 22:34 af A3ng3lBot (diskussion | bidrag) A3ng3lBot (diskussion | bidrag) (Retter flertydig: Senatet til Senatet (USA) + kosmetiske ændringer)
Spring til navigation Spring til søgning
Sarah Palin
5.3.10SarahPalinByDavidShankbone.jpg
Sarah Palin til Time 100 galla
Personlig information
Født 11. februar 1964 (57 år)
Sandpoint, Idaho, USA
Nationalitet Amerikaner
Bosat Wasilla, Alaska
Politisk parti Republikanske Parti
Ægtefælle Todd Palin
Børn Track (født 1989)
Bristol (født 1990)
Willow (født 1994)
Piper (født 2001)
Trig (født 2008)
Uddannelse og virke
Profession Politiker

Sarah Louise Heath Palin (født 11. februar 1964) var Alaskas guvernør fra 2006 til 2009 og det Republikanske Partis vicepræsidentkandidat ved det amerikanske præsidentvalg 2008. Palin er også ansat på Fox News.[1]

Sarah Palin sad i byrådet i Wasilla Alaska i to valgperioder fra 1992 til 1996 og i to perioder som borgmester fra 1996 til 2002.

I november 2006 blev hun valgt til Alaskas guvernør som den yngste hidtil og første kvinde.

Biografi

Sarah Louise Heath blev født i Idaho og flyttede som barn til Alaska med sin familie. Hun var sammen med resten af familien udendørs- og sportsentusiast, og hun dyrkede både elgjagt (med sin far), løb og basketball som barn og ung. Hun fik et stipendium i forbindelse med en skønhedskonkurrence, hvor hun blev nr. to, og tog en bachelor i journalistik fra University of Idaho. I 1988 giftede hun sig med sin kæreste siden high school, Todd Palin og arbejdede i fiskeribranchen sammen med ham.

Hun var tidligt politisk interesseret og sad i det lokale byråd i Wasilla. Ved valget i 1996 udfordrede hun den siddende borgmester, og med løfter om at skære på udgifterne og skatterne blev hun valgt til posten som borgmester. Ved valget tre år senere vandt hun med endnu større margin og blev efterfølgende valgt som formand for Alaskas borgmestre.

Wasilla, Alaska

I 2002 stillede hun op som viceguvernør for Alaska, men havde ikke held til at blive valgt. Da senator Frank Murkowski trak sig fra Senatet for at blive guvernør, forsøgte hun at blive hans efterfølger, men Murkowski udpegede i stedet sin datter. Som guvernør udpegede Murkowski Palin til en post i Alaskas olie- og gaskommission, men her indså hun, at de republikanske politikere i uheldig grad så gennem fingrene med loven samt sammenblandede interesser. Hun fik derefter ribbet så meget op i problemerne, at fremtrædende medlemmer af partiet trak sig fra deres poster.

Ved valget i 2006 stillede hun op som guvernørkandidat og vandt en overraskende sejr over Murkowski, selv om hun ikke havde støtte fra partitoppen, og efterfølgende også slog den demokratiske kandidat. Dermed blev Palin som 42-årig den første kvindelige guvernør i Alaska og den yngste kandidat i statens historie. Som guvernør blev hun kendt for at holde den etiske fane højt og for at føre en stram økonomisk politik for at undgå at blive for afhængig af midler fra staten. Dette har gjort hende meget populær, og en opinionsundersøgelse viser, at 80% af vælgerne støttede hende i sensommeren 2008.[2]

Det kom som en overraskelse for mange iagttagere, da John McCain 29. august 2008 udpegede Palin som sin kandidat til vicepræsident i præsidentvalget. Hun blev dermed den første kvindelige kandidat til posten for republikanerne og den kun anden kvindelige kandidat for et af USAs to store dominerende partier (den første var Geraldine Ferraro, der stillede op for demokraterne i 1984).

Privat

Sarah Palin i Tyskland (2007)

Hun er mor til fem. Hun kan lide at gå på jagt, at fiske og at køre på snescooter.

Sarah Palin blev uden sine forældre vidste det gift med sin kæreste fra gymnasietiden den 29. august 1988 da hun var 24 år.

Den 1. september 2008 meddelte hun at hendes 17-årige datter Bristol var gravid i femte måned og ville beholde barnet og gifte sig med barnets far den også 17-årige Levi Johnston. Den slags er kontroversielt i USA hvor sex før ægteskab ikke er velset i konservative kredse. Palins yngste barn, Trig, har fået konstateret Downs syndrom.[3]

Noter

Eksterne henvisninger

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: