Sarpsborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sarpsborg
Byvåben Beliggenhed i Viken
Sarpsborg komm.png NO 3003 Sarpsborg.svg
Verdensteateret Sarpsborg.jpg
Sarpsborgs biograf, Verdensteateret.
Overblik
Land Norge Norge
Ordfører Jan O. Engsmyr (A)
Fylke Viken
Grundlagt 1016
Demografi
Indbyggertal 50.593 (2007)
 - Areal 407 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.sarpsborg.com
Oversigtskort

Sarpsborg er en kommune i Viken fylke i Norge. Den grænser i nord mod Våler og Skiptvet, i øst mod Rakkestad og Halden og i vest mod Fredrikstad og Råde.[1]

Industri[redigér | rediger kildetekst]

Sarpsborg er en industriby, hvor store internationale koncerner som Borregaard har hovedsæde. En af Norges største industrikoncerner, Orkla ASA, har formelt hovedsæde i Sarpsborg. Det ikke ukendte navn i Norge, Sefa, har sin oprindelse i Sarpsborg Elektriske Fabrikker (S.E.Fa). Denne fabrik producerede det i Norge kendte "Sarpsborgkomfuret".

Sarpsborg Pap & Papirfabrik, senere Sarpsborg Papp ("Pappen"), nu Peterson Sarpsborg, blev også tidligere regnet som en stor virksomhed i kommunen. Ejerne af Sarspborg Papp etablerede også Glomma Papp, som i dag fremstår som en af landets ledende emballagefabrikker.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Sarpsborg by, Norges tredjeældste by, blev grundlagt med navnet Borg i 1016 af Olav den Hellige. Borg var fra sin grundlæggelse og frem til kongens fald i 1030 Norges hovedstad. Den blev brændt ned og totalskadet af svenskerne i 1567. Indbyggerne valgte da at flytte nærmere havet langs Glomma og dannede en ny by, som i 1569 fik navnet Fredriksstad, opkaldt efter den daværende kong Frederik II. Senere har man fjernet genitivformen, sådan at den i dag hedder Fredrikstad.

Fra 1837 var Sarpsborg en del af Tune herred, men i 1839 blev Sarpsborg skilt ud, og den nye by, som efterhånden var vokset til på den gamle plads, fik bystatus.

Sarpsborg er også et "prestegjeld" og navnet på et provsti i Den norske kirke.

Relationer[redigér | rediger kildetekst]

Sarpsborg er venskabsby med Betlehem, Berwick-Upon-Tweed (Storbritannien), Södertälje (Sverige), Grand Forks (USA), Struer (Danmark) og Forssa (Finland). Sarpsborg forærede i 1948 kunstværket "Sarpsborgpigen" udført af Kåre Orud som gave til sin danske venskabsby Struer. Skulpturen er opstillet på havnen i Struer.

Tusindårssted[redigér | rediger kildetekst]

Kommunens tusindårssted er Sarpsborg Torv, som er centralt placeret i byen. Der blev lavet planer og en model over, hvordan man ønskede, at torvet skulle se ud. Denne proces er endnu ikke færdig.

Landsbyer og bydele[redigér | rediger kildetekst]

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Sarpsborg på snl.no