Satanisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler satanisme udenfor kristendommen. Opslagsordet har også anden betydning, se Satanisme (kristendom).
Det omvendte pentagram er et populært symbol på satanisme.

Satanisme er beskrivelsen af en moderne religion der omfatter et fokus på eller tilbedelse af Satan der af satanister ses som en personlig frelser. Generelt har satanisme intet med den kristne tro at gøre – hvilket også gør hyppigt anvendte betegnelser som Church of Satan, Satans bibel og sort messe forvirrende.

Etymologi[redigér | redigér wikikode]

Ordet satan kommer fra (hebræisk: שָׂטָן Śāṭān) og betyder modstanderen eller "anklageren" Ordet blev oprindeligt brugt om den faldne engel fra Det gamle testamente . Endelsen -isme betegner en filosofisk, religiøs eller politisk bevægelse.[Kilde mangler]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Man regner med at satanisme som selvstændig religion startede med amerikaneren Anton LaVey der grundlagde Church of Satan i 1966, og senere skrev Satans bibel. LaVey mente at guder var menneskeskabte, men spillede alligevel en rolle for menneskets forståelse af sig selv og verdenen. Satanismen har siden hen udviklet sig i flere forskellige retninger og vil muligvis forsætte da Satan repræsenterer individualisme.

Tro og praksis[redigér | redigér wikikode]

Satanismen er ikke baseret på en hellig bog og lægger meget vægt på at den enkelte er sin egen lykkesmed. Nogle satanister fokuserer på Satan som et symbol til f.eks at repræsentere menneskets fornuft og naturlige drifter mens andre tilbeder ham som et overnaturligt væsen. De fleste satanister i Danmark er ateister som repræsenteres af Satanisk Forum der blev oprettet i 2001, og er den eneste synlige sataniske forening. Anton LaVey nedskrev dogmer der kunne hjælpe den enkelte med at få mest ud af livet, men man er ikke forpligtet til at følge dem. Disse dogmer og leveregler er kendt som de De elleve sataniske jordiske regler, De Ni Sataniske Erklæringer og De ni sataniske dødssynder.

Satanisk Magi[redigér | redigér wikikode]

De sataniske ritualer der er beskrevet i Satans bibel bygger på såkaldt okkult viden og satanister er ikke forpligtet til at udføre dem. Der er 2 måder at opfatte den sataniske rituelle magi på:

1) Som et psykodrama der bygger på overbevisningen om at ritualer kan virke som en form for selvterapi. Her taler man altså ikke om magi som udnyttelsen af overnaturlige kræfter, men udelukkende som et psykologisk redskab.

2) Som faktisk magi der kan udnytte overnaturlige eller ukendte kræfter afhængig af magikerens viden eller evner.

Den første (psykologiske) tilgang er den klart mest udbredte i Danmark.

Kritik af satanisme[redigér | redigér wikikode]

Satanister er meget forskellige, men tenderer dog ifølge kritikere såsom Dialogcentret til at dele nogle fællestræk: 1) Fascination af individets ego, egoets vilje og egoets behov kombineret med en vis grad af aggressivitet; 2) Fascination af den mere dystre og sinistre del af Europas kultur fra okkulte traditioner over vampyr- og varulveberetninger og beretninger over virkelige og indbildte Satankulter osv., Marquis de Sade og lignende; 3) Aversion mod kristendommen og kristne mennesker og kristne symboler og udtryk. Disse tre fællestræk vil den kristne kultur modsige.

Desuden har de forskellige satanistiske grupper det fællestræk, at de tager Satan til sig som positivt symbol og/eller en positiv magt. I kristendommens hovedskrift, Det Ny Testamente, står Satan for præcis det modsatte af Jesus Kristus, en modmagt til Jesus. Hvor Jesus er ekstremt positivt ladet i den kristne religion – repræsentant for Livet, Sandheden, det skabende, betydning, kærlighed, tro, bekæmper af sygdom og lidelse og menneskehedens frelser, så er modmagten Satan præcis omvendt – og ekstremt negativt – ladet – som repræsentant for Døden, Løgnen, det tilintetgørende, betydningstømhthed, had, mistro, forårsager af sygdom og lidelse og modvirker af menneskehedens frelse. Satan er simpelthen lang tid før satanistiske grupper begyndte at opstå et ondskabens, sygdommens, overgrebets, smertens og hadets symbol for den kristne. Det pikererer derfor en del kristne, at senere grupper bevidst tager dette symbol på sig som en identitet og et kald.

Endelig er der en del kristne, der simpelthen opfatter satanister som allierede med onde metafysiske kræfter af dæmonisk tilsnit såsom Mørkets Fyrste. I disse kristnes øjne opfattes satanister derfor som ondskabens forlængede arm.

Ikke mindst den sidste gruppe kristne stod i 1980'ernes USA bag en omfattende konspirationsteori – The Satanic Ritual Abuse, som hævdede, at millioner af hemmelige satanister i et meget stort omfang stod bag voldsomme og bizarre forbrydelser rækkende fra USAs narko- og pornoindustri til bortførelser af unge blonde kvinder og tortur og voldtægt af dem under dystre ritualer, mens resultatet af voldtægterne – små børn – siden blev ofret til Satan. The Satanic Ritual Abuse er af bl.a. FBI-agenten Kenneth Langin affærdiget som det pureste opspind. Ikke desto mindre har denne konspirationsteori stadig sine tilhængere i USA, og danske satanisme-kritikere såsom Dialogcentrets formand Johannes Aagaard var i deres kritik delvist præget af konspirationsteorien. Det har været medvirkende til at miskreditere kristen satanisme-kritik.

Satanisme og heavy metal[redigér | redigér wikikode]

Heavy metal er ofte blevet sat i forbindelse med satanisme, delvist på grund af flere bands og deres hyppige brug af billedmateriale som normalt hænger sammen med tro på venstrehåndsvejen (såsom det omvendte pentagram). Som resultat er medlemmer af flere bands, heriblandt Slayer og Black Sabbath, blevet beskyldt for at være satanister. Oftest forsvarer disse musikere sig med at de ikke tror på satanisk ideologi og snarere er ateister eller, i færre tilfælde, følgende religioner fra højrehåndsvejen, mens de bruger hvad folk finder "satanisk" for dets underholdnings- og chokværdi.[1]

Mens nogle debatterer deres autenticitet har andre direkte erklæret deres sataniske tro. Glen Benton, sanger og bassist for dødsmetalbandet Deicide påstod engang åbent at praktisere teistisk satanisme, og har ved flere lejligheder offentligt udtalt sig kritisk om kristendommen.[2] Norske black metal-musikere fra bands såsom Gorgoroth og Mayhem, har også forsvaret moderne satanisk ideologi.[3] Flere kirkebrande som dækkede dele af Norge i starten af 1990'erne, samt mediernes massive dækning af begivenhederne, bidrog også til en stigning i antallet af unge involveret i black metal-bevægelsen, som påstod at de troede på teistisk satanisme og havde stærkt "anti-LaVey'isk" attitude.[4] Om sådanne handlinger er reele sataniske gerninger eller blot rebelske handlinger for at få opmærksomhed og medieomtale er noget som der er blevet stillet spørgsmålstegn ved, selv af nogle af bevægelsens centrale black metal-musikere.[5]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. Baddeley, Gavin. Raising Hell!: The Book of Satan and Rock 'n' Roll
  2. YouTube – Glen Benton vs. Bob Larson Phone Calls, part 1
  3. Garry Sharpe-Young (2007). Metal: The Definitive Guide. 
  4. Grude, Torstein (Director).. Satan rir Media. [motion picture]. Norway: Grude, Torstein. 
  5. Ihsahn Interview

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Se også[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men dens kilder er uklare, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg