Saturnus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 13. apr 2015, 23:33 af Steenthbot (diskussion | bidrag) Steenthbot (diskussion | bidrag) (bot: indsæt skabelon autoritetsdata)
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Saturn. (Se også artikler, som begynder med Saturn)
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Saturnus (band).

Sāturnus (eller Saturn) er i den romerske mytologi gud for korn og høst. Han regerede på et tidspunkt over jorden og svarede til Kronos i den græske mytologi.

Selv om græsk og romersk mytologi flyder sammen, kan man dog stadig se en forskel på Saturnus og Kronos, idet Saturnus har en mere fremtrædende position i den romerske religion. Han var her en slags frugtbarhedsgud. Man mente i oldiden, at Kronos / Saturnus på sin flugt fra sønnen Zeus / Jupiter var undsluppet til Latium i Italien.

Festen Saturnalia blev fejret til ære for Saturnus.

Den latinske grammatiker Varro afledte hans navn af ordet satus "såning, sæd", men det er problematisk, eftersom dette ord har et kort a, hvorimod gudenavnet har et langt a. En del forskere tror derimod, at navnet er af etruskisk oprindelse, fordi der i en etruskisk indskrift optræder gudenavnet Satres.

Efter mellemøstligt forbillede opkaldte grækerne og romerne den "sjette" planet og den "sjette" ugedag (lørdag) efter guden Kronos / Saturnus. Denne dag hedder stadig i dag Saturday på engelsk og zaterdag på nederlandsk.


MytologiSpire
Denne artikel om mytologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.