Scandinavian Tobacco Group

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Scandinavian Tobacco Group A/S (NASDAQ OMXSTG) (oprindeligt Skandinavisk Tobakskompagni) er et dansk holdingselskab for en række selskaber, der producerer tobaksvarer, herunder cigaretter, pibetobak og snus. Koncernen beskæftiger knap 9.500 medarbejdere[1] og omsætter for 42 mia. kr. inkl. tobaksafgifter (2006).

Bedst kendt i Danmark var House of Prince, der producerer 28 mia. cigaretter årligt, heraf 12 mia. i Danmark på fabrikken i Søborg. Selskabet eksporterer til 44 lande og står bl.a. bag mærkerne Prince, King's, Look, Cecil og North State.

Skandinavisk Tobakskompagni blev grundlagt i 1961 ved sammenlægning af de tre tobaksfabrikanter Chr. Augustinus Fabrikker (grundlagt 1750), C.W. Obel (1787) og R. Færchs Fabrikker (1869). I 1971 overtog man J.E. Schmalfeld's Fabrikker (grl. 1846), i 1972 A.M. Hirschsprung & Sønner (grl. 1826), i 1975 P. Wulffs Cigarfabrik (grl. 1868) og i 1982 J.P. Schmidt jun. (grl. 1778). Ejerne af de to førstnævnte selskaber ejer i dag sammen Skandinavisk Holding, der besidder aktiemajoriteten i Skandinavisk Tobakskompagni. Ca. 32% ejes af British-American Tobacco Company, der er en af verdens største tobaksproducenter. Færch trak sig ud af Skandinavisk Holding i 2008.

Udover tobaksrelaterede selskaber ejer Skandinavisk Tobakskompagni desuden ca. 32% af Tivoli,[2] og indtil i 2013 55% af dagligvarekoncernen Dagrofa.

Nyt navn[redigér | redigér wikikode]

Skandinavisk Tobakskompagni og British American Tobacco (BAT) indgik 27. februar 2008 aftale om BATs køb af virksomhederne House of Prince, Tiedemanns Tobakk og Fiedler & Lundgren, Aftalen var betinget af konkurrencemyndighedernes godkendelse. Denne godkendelse forelå 2. juli 2008 om end med vilkår om, at BAT i for-bindelse med gennemførelsen af handlen skal foretage frasalg af visse af Tiedemanns Tobakks cigaret- og roll-your-own mærker primært i Norge.

Som led i BAT-transaktionen udtrådte R. Færchs Fabrikker som aktionær i Skandinavisk Holding, der herefter ejes af Chr. Augustinus Fabrikker (ca. 58%) og C.W. Obel (ca. 42%). Endvidere købte ST Assens Tobaksfabriks 50% aktiepost i Orlik Tobacco Company, der herefter bliver et 100%-ejet selskab i ST-Koncernen.

15. december 2008 ændrede Skandinavisk Tobakskompagni navn til Scandinavian Tobacco Group. Koncernen beskæftiger omkring 9.500 ansatte. Scandinavian Tobacco Group A/S er moderselskab for en række danske og udenlandske dattervirksomheder inden for produktion og salg af tobaksprodukter samt engros- og detailsalg af dagligvarer.

Scandinavian Tobacco Group er verdens største aktør inden for pibetobak samt Europas største – og verdens tredjestørste – inden for cigarer.[1]

Kontroverser[redigér | redigér wikikode]

I 2003 lagde den danske ryger Allan Lykke Jensen sag an mod Skandinavisk Tobakskompagni, British American Tobacco og House of Prince med krav om erstatning for helbredsmæssige skader opstået som følge af rygning. Det er bl.a. sagsøgers påstand, at selskaberne vha. tilsætningsstoffer har øget nikotinens afhængighedsskabende virkning.

En lignende sag er sat i bero, mens Lykke Jensens sag behandles. Skandinavisk Tobakskompagnis norske datterselskab, J.L. Tiedemanns, blev i oktober 2003 frikendt af den norske højesteret i en anden sag om helbredsskader som følge af rygning.

I april 2005 bragte TV-Avisen en række indslag omhandlende tilsættelse af ammoniumforbindelser til cigaretter. Disse forbindelser skulle angiveligt øge mængden af fri nikotin og dermed øge rygerens afhængighed heraf og således gøre det sværere at holde op med at ryge. Skandinavisk Tobak erkendte at have tilsat en bestemt ammoniumforbindelse til cigaretpapir frem til 2000 samt at visse aromastoffer som f.eks. æblejuice og vanilje naturligt indeholder ammoniak. Derimod afviste selskabet, at disse stoffer var brugt med henblik på at øge afhængigheden. TV-Avisens hævdede dog ikke, at cigaretter fra Skandinavisk Tobakskompagni indeholdt ammonium i tilstrækkelig grad til at øge nikotinafhængigheden.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]