Schindlers liste (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne artikel omhandler filmen. For romanen, se Schindlers liste (bog)
Schindlers liste
Filmens logo.
Overblik
Originaltitel Schindler's List
Genre Dramafilm,
krigsfilm,
film baseret på romaner,
biografisk film Rediger på Wikidata
Instrueret af Steven Spielberg
Manuskript af Steven Zaillian
Baseret på Schindlers liste Rediger på Wikidata
Medvirkende Liam Neeson
Ben Kingsley
Ralph Fiennes
Fotografering Janusz Kaminski
Klip Michael Kahn
Scenografi Ewa Braun Rediger på Wikidata
Musik af John Williams
Produceret af Branko Lustig
Gerald R. Molen
Steven Spielberg
Distributør Universal Studios,
Vudu,
Netflix Rediger på Wikidata
Udgivelsesdato USA 15. december 1993
Danmark 4. marts 1994
Censur 15 år Tilladt for børn over 15 år
Længde 195 min.
Oprindelsesland USA
Sprog Engelsk
Budget $25.000.000
Nomineringer og priser
Oscar for bedste film
Links
på IMDb
på scope.dk Rediger på Wikidata
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Schindlers listes hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Schindlers liste er en amerikansk film fra 1993, instrueret af Steven Spielberg. Filmen fortæller den delvist autentiske historie om forretningsmanden Oskar Schindler, spillet af Liam Neeson, og hvordan han reddede over 1000 jøder fra døden under 2. verdenskrig. Schindlers liste blev i 1994 nomineret til 12 Oscars og vandt syv, bl.a. Oscar for bedste film og Oscar for bedste instruktør. Den var desuden en kommerciel succes og blev rost af adskillige anmeldere.

Filmen er noget anderledes fra Spielbergs øvrige film, da den er filmet i sort-hvid (med enkelte farver visse steder i filmen - ofte med en symbolsk effekt), og er tematisk anderledes fra Spielbergs typiske eskapistiske stil, som f.eks. E.T. eller Indiana Jones. Filmen var længe undervejs, da det begyndte som et projekt for Spielberg, hvor han ønskede at få andre instruktører til at skabe filmen. Han valgte til sidst at instruere filmen selv; med et manuskript skrevet af Steven Zaillian - baseret på romanen Schindler's Ark, skrevet af den australske forfatter Thomas Keneally, samt øjenvidneberetninger fra de mange overlevende jøder, kaldt Schindlerjuden eller Schindlerjøder.

Handling[redigér | rediger kildetekst]

Oskar Schindler (Liam Neeson) er en opportunistisk forretningsmand, der kommer til Kraków i Polen i slutningen af 1930'erne. Som medlem af Nazistpartiet lykkes det ham at bestikke mange højtstående befalingsmænd, og får derigennem finansieret en fabrik, der fremstiller emaljevarer. Til at arbejde på fabrikken rekrutteres en stor gruppe polske jøder, der er særdeles billig arbejdskraft, da de har mistet deres borgerrettigheder og bor i en ghetto. Blandt de mange jøder ansættes den intelligente Itzhak Stern (Ben Kingsley), som mere eller mindre driver fabrikken for Schindler.

SS-løjtnanten Amon Göth (Ralph Fiennes) ankommer til den nyligt anlagte koncentrationslejr i Plaszow uden for Kraków, hvor han beordrer en massakre på den eksisterende ghetto. Oskar Schindler ser udryddelsen med egne øjne, og begynder her at tvivle på nazisterne intentioner. Som tiden går, begynder krigen at gå dårligt for Nazityskland, og Schindlerjøderne skal flyttes til koncentrationslejren i Auschwitz, hvor de går den sikre død i møde. Oskar Schindler, der på dette tidspunkt er blevet en rig mand, beslutter sig for at redde hans jøder, da han sammen med Itzhak Stern udarbejder en liste over "uundværlige arbejdere", som han direkte køber af Amon Göth. Via bestikkelse og manipulation af Göth og andre lykkes det sidst at få flyttet Schindlers jøder til en ny fabrik i Svitavy, Tjekkoslovakiet. Meningen er, at fabrikken skal producere granater til Nazitysklands militær, men er i virkeligheden et gemmested for de forfulgte jøder.

Ved Tysklands kapitulation i 1945 bliver Schindler nødt til at flygte, da han som medlem af Nazistpartiet kan retsforfølges. Schindler er tydeligt rørt ved afskeden med Itzhak Stern og de øvrige jøder, og bebrejder sig selv for ikke at have reddet nok mennesker fra døden.

Filmen afsluttes med epilog, hvor Schindlers liv efter krigen kort skitseres. Til sidst i filmen vises, hvordan de overlevende schindlerjøder lægger en sten på Oskar Schindlers grav, der ligger i Jerusalem, Israel. Filmen dedikeredes desuden mindet om de seks millioner dræbte jøder under 2. verdenskrig.

Medvirkende[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Priser
Foregående:
De nådesløse
Oscar for bedste film
1993
Efterfølgende:
Forrest Gump
Foregående:
En duft af kvinde
Golden Globe for bedste film - drama
1994
Efterfølgende:
Forrest Gump
AmerikanskSpire
Denne artikel om amerikansk film er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Film