Scoville

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men informationerne i artiklen er ikke underbygget, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg
Habaneroblomst og -frugt

Scoville-skalaen er en skala, der bestemmer smagen af en capsaicin-baseret frugt eller grøntsags styrke. Enheden på skalaen kaldes Scoville-enheder eller Scoville Heat Units (SHU).

Smagen forekommer i krydderier og frugter i familie med chili, f.eks. også cayennepeber, paprika og jalapeños.

Scoville-skalaen blev opstillet af Wilbur Scoville i 1912. Dengang blev den defineret ud fra menneskers subjektive smagsløg. I dag bliver den udvidet og forfinet ved hjælp af HPLC-teknikken.

Eksempler[redigér | rediger kildetekst]

Habanero[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Habanero

Den højest målte styrke for habanero frugt er 577.000 på Scovilleskalaen. Styrken afhænger dog af dyrkningsvilkår – en habanero dyrket i Danmark når næppe[kilde mangler] op over 100.000 på Scoville-skalen – der er ikke varme og lys nok.

Bhut Jolokia[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: [[Bhut Jolokia]]

I Assam-regionen i det nordøstlige Indien findes en af verdens stærkeste chilier, Bhut Jolokia. Navnet på chilien, Bhut Jolokia, kan oversættes med spøgelses-chili.

"Vi er ikke sikre på, hvorfor de kalder den det, men jeg tror, det skyldes, at chilien er så stærk, at du opgiver ånden, når man spiser den," forklarer professor Poul Bosvelt fra New Mexico State University til AP.[kilde mangler]

Carolina Reaper HP22B[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Carolina Reaper HP22B

Guinness Rekordbog har anerkendt, at Carolina Reaper HP22B er verdens stærkeste chili.[kilde mangler] Den måler hele 1,569,383 Scoville-enheder.[kilde mangler]

Med den enkeltstående højeste måling/peak på 2.200.000 SHU.[kilde mangler]

Andre eksempler[redigér | rediger kildetekst]

Eksempler på Scoville-værdier:[kilde mangler]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Govindarajan, V. S.; Sathyanarayana, M. N. (1991). "Capsicum—production, technology, chemistry, and quality. Part V. Impact on physiology, pharmacology, nutrition, and metabolism; structure, pungency, pain, and desensitization sequences". Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 29 (6): 435-74. doi:10.1080/10408399109527536. PMID 2039598.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]