Scoville

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men dens kilder er uklare, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg
Habaneroblomst og -frugt

Scoville er en enhed,[bør uddybes] som bestemmer en capsaicinbaseret frugt eller grøntsags styrke. Smagen fremkommer ved brug af krydderier og frugter i familie med chili, f.eks. også cayennepeber, paprika og jalapeños. Styrken i chili er derimod ligesom en smertepåvirkning, så trods tilsætning af meget stærk chili kan man stadig skelne madens fine smagsnuancer.[kilde mangler]

Scoville-skalaen blev opstillet af Wilbur Scoville i 1912. Dengang blev den defineret ud fra menneskers subjektive smagsløg. I dag bliver den udvidet og forfinet ved hjælp af HPLC-teknikken.

Capsaicin[redigér | redigér wikikode]

En enkelt dråbe ren capsaicin opløst i 100.000 dråber vand er stærk nok til at give blister på tungen. Ren capsaicin har en værdi på 16 millioner Scoville-enheder – målt i laboratoriet.

Habanero[redigér | redigér wikikode]

Den højest målte styrke for habanero frugt er 577.000 Scoville. Styrken afhænger dog af dyrkningsvilkår – en habanero dyrket i Danmark når næppe op over 100.000 Scoville – der er ikke varme og lys nok.

Bhut Jolokia[redigér | redigér wikikode]

I Assam-regionen i det nordøstlige Indien findes en af verdens stærkeste chilier, Bhut Jolokia. Navnet på chilien, Bhut Jolokia, kan oversættes med spøgelses-chili.

"Vi er ikke sikre på, hvorfor de kalder den det, men jeg tror, det skyldes, at chilien er så stærk, at du opgiver ånden, når du spiser den," forklarer professor Poul Bosvelt fra New Mexico State University til AP.[kilde mangler]

Carolina Reaper HP22B[redigér | redigér wikikode]

Guinness Rekordbog har anerkendt, at Carolina Reaper HP22B er verdens stærkeste chili. Den måler hele 1,569,383 Scoville enheder.

Med den enkeltstående højeste målling/peak på 2.200.000 SHU.

Til sammenligning bliver en gennemsnits-jalapeno-chilipeber målt til omkring 10.000 Scoville enheder.

Eksempler[redigér | redigér wikikode]

Eksempler på Scoville-værdier:[kilde mangler]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]