Sean Bean

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sean Bean
Bean i 2015 ved Toronto Film Festival.
Personlig information
Fulde navn Shaun Mark Bean
Født 17. april 1959 (64 år)
Handsworth, Sheffield, England
Ægtefælle Debra James (1981-90)
Melanie Hill (1990-97)
Abigail Cruttenden (1997-2000)
Georgina Sutcliffe (2008-10)
Børn tre døtre
Beskæftigelse Skuespiller
Aktive år 1986-i dag
Roller

Boromir i Ringenes Herre (film)

Eddard Stark i Game of Thrones

Shaun Mark Bean (født 17. april 1959 i Sheffield, South Yorkshire i England) er en britisk film- og teaterskuespiller, kendt som Sean Bean. Bean er bl.a. kendt som Boromir i Ringenes Herre-filmen Eventyret om ringen, Eddard "Ned" Stark i tv-serien Game of Thrones og som skurk i James Bond-filmen GoldenEye.

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

Sean arbejdede i sin fars firma inden han bestemte sig for at blive skuespiller. Han blev optaget på Royal Academy of Dramatic Art (RADA) i Bloomsbury, London. RADA regnes for én af de fineste og ældste teaterskoler i verden. Efterfølgende var han med i en del forskellige teateropsætninger. Hans første succesfulde rolle var som Richard Sharpe i den britiske tv-serie Sharpe. I 1992 fik Sean Bean sin første rollen i en Hollywood-film. Her spillede han rollen som IRA-terroristen Sean Miller i filmen Patrioternes spil, overfor Harrison Ford. Der var dog ikke tale om et egentligt gennembrud. I de efterfølgende år spillede Sean med i en del forskellige tv-produktioner inden han i 1995 blev valgt til rollen som Alec Trevelyan i GoldenEye. Her spiller han James Bonds kollega, agent 006, som forråder MI6, og i stedet bliver skurk. Skurke-roller fik Sean Bean efterfølgende mange af, bl.a. i Ronin fra 1998 og i Michael Douglas-filmen Ikke Et Ord (Don’t say a Word) fra 2001.

De fleste kender bedst Sean Bean som Boromir i Ringenes Herre, og det selv om han kun er med i Eventyret om ringen, den første film i trilogien. Som Boromir er Sean egentlig på de godes side, som medlem af broderskabet, der skal hjælpe Frodo med at tilintetgøre den farlige ring. Men hans talent for at spille den utilregnelige skurk kommer også til udtryk her, da han bliver draget af ringens kræfter. Efter Ringenes Herre har Sean Bean bl.a. spillet Odysseus i Troy (2004) og spillet overfor Nicolas Cage i National Treasure og overfor Jodie Foster i Flightplan.

Han fik prisen som bedste mandlige skuespiller for sin rolle som transvestitten Simon/Tracie i BBC's tv-serie Anklaget (Accused) ved "Royal Television Society's Programme Awards 2012".

Udvalgt filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Film[redigér | rediger kildetekst]

Tv-serier[redigér | rediger kildetekst]

The Frankenstein Cronicles - John Marlott

Inspector Morse - Mr. Bailey

Sharpe's rifles - Richard Sharpe

Computerspil[redigér | rediger kildetekst]

Trivia[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]