Sebastian Castellio

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Sebastian Castellio.

Sebastian Castellio (Sébastien Châteillon) (1515-29. december 1563) var en fransk lærd.

Da hans forældre var fattige, kunde der ikke være tale om et regelmæssigt studium for den begavede dreng; men på egen hånd læste, og tænkte han, og han blev protestant. I Lyon udgav han 1540 en bibelhistorie for børn, der indtil 1731 har oplevet mangfoldige oplag; samme år rejste han til Strassburg og boede hos Calvin, hvem han 1541 fulgte til Genève, hvor han blev rektor for en skole og fik det hverv at prædike.

Castellios selvstændighedsfølelse og frie ytringer (for eksempel at Salomons Højsang var et ganske verdsligt, erotisk digt) bragte ham i skarp modsætning til Calvin og byens øvrige præster; ikke engang hans uforfærdethed under en epidemi kunde bøde på det, at han ikke vilde bøje sig for den herskende mening. 1544 måtte han forlade Genève.

Han rejste til Basel, hvor han kummerlig skaffede brødet til sig og sin talrige familie ved at læse korrektur, fiske træ op af Rhinen, grave og desliges, indtil han 1552 blev professor i græsk litteratur. 1551 udgav han en latinsk bibeloversættelse med en fortale til den engelske konge Edvard, hvori han varmt udtalte sig mod religionsforfølgelser, 1555 en fransk bibeloversættelse med en fortale til den franske konge Henrik II, hvori han forsvarede samvittighedsfrihed.

Calvin og Beza angreb bibeloversættelsen uden at vinde ære derved, thi den er i mange måder fortrinlig; men genferne vilde nu engang Castellio til livs, fordi han stod bag ved to anonyme bøger mod Calvins prædestinationslære og bag ved et pseudonymt skrift, der fordømte Calvins kætterforfølgelser. I sine sidste leveår beskæftigede Castellio sig meget med den middelalderlige mystik.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Kilder[redigér | redigér wikikode]