Kønssygdom

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Seksuelt overførte sygdomme, seksuelt overførte infektioner eller kønssygdomme smitter ved seksuel kontakt, herunder vaginal sex, analsex og oralsex eller anden fysisk kontakt med kønsorganer.

Udtrykket seksuelt overførte infektioner er bredere dækkende, fordi ikke alle seksuelt overførte infektioner udvikler en sygdom, man kan på den måde værre bærer af en infektion, uden at konsekvenser for ens eget helbred.

Ikke alle infektioner som kan overføres seksuelt klassificeres som seksuelt overførte infektioner, for at være en seksuelt overførte infektion skal den primære overførsel metode være seksuel aktivitet. Omvendt er det muligt at få en seksuelt overførte infektion uden seksuel aktivitet, for eksempel gennem blodtransfusion eller deling af sprøjter og kanyler.

Hvordan undgås smitte[redigér | redigér wikikode]

Kondomer er det bedste forsvar mod smitte af seksuelt overførte infektioner. Det er yderst sjældent at blive smittet gennem blodtransfusioner, og det regnes for sikkert at modtage blod. Det frarådes kraftigt at genbruge sprøjter og især kanyler.

Liste over seksuelt overførte sygdomme[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Links[redigér | redigér wikikode]

SygdomStub
Denne artikel om sygdom er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.