Semienbjergene

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
UNESCO Verdensarvsområde
Semien nationalpark
Semien Mountains 02.jpg
Semienbjergene
Land Etiopien Etiopien
Type kultur
Kriterium vii, x
Reference 9
Region Afrika
Indskrevet 1978
Oversigtskort

Semienbjergene er en bjergkæde, der ligger i det nordlige Etiopien nordøst for byen Gonder. Det er et verdensarvsområde, der blandt andet omfatter nationalparken Semienbjergene. Bjergområdet har plateauer som dale og tinder. Den højeste top, som også er Etiopiens højeste bjerg, er Ras Dashen på 4.543 m; andre toppe er Biuat på 4.437 m og Abba Yared på 4.460 m.

Der findes stort set ikke andre bjerge, der har samme karakteristika som Semienbjergene, hvilket skyldes deres geologiske oprindelse. Kun Drakensberg i Sydafrika er dannet nogenlunde tilsvarende og ligner derfor. Blandt de dyr, der er karakteristiske for Semienbjergene, er karakal, gelada og abessinsk ræv. Der lever også etiopisk stenbuk (capra walie) som er endemisk for parken. Bjergene er i øvrigt specielle derved, at det er et af de få steder i Afrika, hvor det sner jævnligt.

Trods bjergenes forrevne udseende findes der landsbyer spredt ud over området. Historisk set var de beboet af folk fra Beta Esrael, etiopiske jøder, der blev forfulgt af kristne kejsere i det 15. århundrede.[1]

Parken var et af de aller første verdensarvsområder. På grund af fald i bestanden af flere arter, blev parken i 1996 opført på listen over truede verdensarvsteder.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ James Quirin (1998). "Caste and Class in Historical North-West Ethiopia: The Beta Israel (Falasha) and Kemant, 1300-1900". Journal of African History. Cambridge University Press (19). Hentet 2011-08-15.
Etiopiens geografiSpire
Denne artikel om Etiopiens geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi