Sena Jurinac

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Sena Jurinac (24. oktober 1921 i Travnik, Bosnien – 22. november 2011), egentlig Srebrenka Jurinac, var en østrigsk sangerinde (sopran og mezzosopran). Hendes mor var fra Wien, hendes far kroatisk læge i hæren.

Hun blev uddannet i Zagreb fra september 1939. Hun debuterede ved nationalteatret i denne by i maj 1942 som Mimi i Puccinis opera La Bohème. Af Karl Böhm blev hun engageret på Wiener Staatsoper, hvor hun virkede frem til 1982. Hendes debut i Wien fandt dog sted på Wiener Volksoper, som tjente som midlertidigt hjem for den udbombede statsopera. Hun blev kammersangerinde i 1951.

Jurinac var berømt for sine bukseroller i Mozarts og Strauss' operaer, fx som Octavian i Rosenkavaleren (Der Rosenkavalier), som hun bl.a. sang ved åbningen af det nye festspilhus i Salzburg med Herbert von Karajan som dirigent. Andre af hendes betydningsfulde roller var Marina i Boris Godunov, og titelpartierne i Tosca og Madame Butterfly.

Hun trak sig tilbage fra scenen i november 1982 med en afskedsforestilling som marskalinden i Rosenkavaleren. Hun var siden beskæftiget med undervisning.