Spring til indhold

Seniorsergent

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Seniorsergent
Distinktioner for Hæren, Søværnet og Flyvevåbnet
LandDanmark
VærnHæren
Søværnet
Flyvevåbnet
GruppeSergent gruppen
NATO kodeOR-8
LøntrinM231
Graden højere erChefsergent
Graden lavere erOversergent

En seniorsergent er en M231-stilling i Forsvaret og vil typisk have været oversergent i 8 år før. Uddannelsen er benævnt Videreuddannelsestrin II/Mellemleder (VUT-II/ML). Uddannelsen tager 13-20 uger afhængigt af det specifikke værn.[1]

Uddannelsen gør seniorsergenten i stand til at fungere som sagsbehandler, kunne fungere indenfor forvaltning, samt planlægge og gennemføre komplette uddannelsesforløb for kursister.[2]

I Hæren er en seniorsergent er som regel kommandobefalingsmand på kompagniniveau eller administrationsbefalingsmand på bataljons- og brigadeniveau. En seniorsergent kan også være skydeinstruktør på enhedsniveau eller være faglærer på Hærens skoler.

I Søværnet er en seniorsergent typisk daglig leder af en division på en større enhed eller faglærer på Søværnets Skoler.

I Flyvevåbnet kan en seniorsergent eksempelvis være 1. tekniker i en redningshelikopter eller loadmaster på et Herculesfly.

En seniorsergent har dog på tværs af værnene typisk en rolle som sagsbehandler eller leder.

I Hjemmeværnet kan en seniorsergent være instruktør eller uddannelsesbefalingsmand på distriktsniveau. Seniorsergenter i Hjemmeværnet er lønnede.

Sammenligning med udlandet[redigér | rediger kildetekst]

I NATO er rangkoden OR-8 tilknyttet seniorsergentgraden. Denne kode tilkendegiver rangforholdet for militære ansatte imellem på tværs af medlemslandene.[3] Svarer til Warrant Officer class II i den britiske hær og i Royal Navy (2004), Stabsfeldwebel i Bundeswehr og Stabsbootsmann i Bundesmarine.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "fmn.dk Delrapport vedrørende udviklingsskitser for forsvarets fremtidige mellemlederuddannelser" (PDF). Arkiveret fra originalen (PDF) 24. september 2015. Hentet 20. januar 2015.
  2. ^ forsvaret.dk SENIORSERGENT VUT-II
  3. ^ militaria.lv Stanag 2116