Serbiens økonomi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Serbiens økonomi er en service-baseret øvre middelindkomst-økonomi i Centraleuropa med en tertiærsektor der står for to-tredjedele af landets samlede BNP. Økonomien fungerer efter frie markedsprincipper. Det nominelle BNP i 2022 var estimeret til at blive $72,587 mia., hvilket er $10.648 per indbygger, mens BNP baseret på købekraft var $175,250 mia., hvilket er $25.709 per indbygger.[1] De største sektorer i landets økonomi er energi, bilindustri, maskinbygning, minedrift og landbrug.[2] Landets primære industrielle eksport er biler, metaller, møbler, forarbejdede madvarer, maskiner, kemikalier, sukker, dæk, tøj og lægemidler.)[3] Handel spiller en stor rolle i Serbiens økonomi, og de primære handelspartnere er Tyskland, Italien, Rusland, Kina og nabolandene på Balkan.[3]

Beograd er landets hovedstad og økonomiske hjerte, da byen rummer størstedelen af de store serbiske og internationale virksomheder der findes i landet, samt Serbiens nationalbank og Beograd Aktiebørs. Novi Sad og Niš er hhv. den næststørste og tredjestørste by, og de er de vigtigste økonomiske centrer uden for Beograd.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Download World Economic Outlook database: April 2022". IMF.org. International Monetary Fund. Hentet 19. april 2022.
  2. ^ "The World Factbook — Central Intelligence Agency". The World Factbook. Central Intelligence Agency. Hentet 2019-04-02.
  3. ^ a b "The World Factbook". CIA.gov. Central Intelligence Agency. Hentet 18. august 2019.


ØkonomiSpire
Denne artikel om økonomi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.