Serdal Benli

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ambox scales.svgDenne artikels neutralitet er omstridt
Begrundelsen kan findes på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.
Stop hand nuvola.svgDenne side er foreslået omskrevet
– da en skribent har vurderet at indholdet ser ud til at være skrevet af en person, der må formodes ikke at kunne holde et neutralt synspunkt i sin vurdering af artiklens indhold og/eller relevans. Læs mere om hvilke typer af artikler, du normalt skal afholde dig fra at skrive hér: Typer af selvbiografier.

Serdal Benli (født 2. februar 1979) - dansk politiker (SF). viceborgmester i Gladsaxe kommune.

Serdal Benli er i 2016 valgt som spidskandidat for SF i Københavns Omegns storkreds. Det betyder at han bliver Holger K. Nielsens efterfølger i Taastrup-kredsen. I forvejen vil Benli til det kommende folketingsvalg stå øverst på stemmesedlen i både Gladsaxe og Hvidovrekredsen.

Benli var også opstillet til Folketingsvalget i 2015 i Københavns omegn, hvor Benli fik 1.661 personlige stemmer og dermed flere personlige stemmer end tidligere partiformand Holger K. Nielsen, der fik 1578 personlige stemmer. Blot 20 stemmer adskilte Benli og Holger K. Nielsen, når man ser på det samlede stemmetal, der altså både inkluderer personlige stemmer og en andel af partistemmerne. Serdal Benli fik 3.703 stemmer, mens tidligere partiformand Holger K. Nielsen med sine 3.723 stemmer kan fortsætte i Folketinget.

Benli arbejder til dagligt i Integrationsministeriet.

Siden november 2009 har Serdal Benli været medlem af byrådet i Gladsaxe Kommune og blev ved kommunalvalget 2013 valgt til 1. viceborgmester. Benli har været formand for beskæftigelses- og integrationsudvalget fra 2009 -2013 og siden 2013 formand for børne - og ungeudvalget.

Til SF's landsmøde i 2013 blev Benli med flest stemmer valgt til SF's landsledelse, som han stadig er medlem af. Benli har været medlem af SF siden 2003 og ved valget i 2005 blev han valgt ind i Hovedstadens Regionsråd.

Serdal Benli mødte 2003 Sibel Benli fra Esbjerg til en koncert i København. Serdal og Sibel blev gift i 2005 og i 2013 fik de en søn. Serdals hustru, Sibel Benli har læst Statskundskab på Københavns Universitet og arbejder i staten.

Den 5. februar 2011 blev Benlis hjemmeside hacket hacket af tyrkiske nationalister. I pressen blev det oplyst at angrebet mindede om et tilsvarende hackerangreb på ærkebiskop Desmond Tutus hjemmeside. Fælles for dem begge er, at de begge to bakker op om den kurdiske kanal Roj TV og kanalens indstilling til Nobels Fredspris. Hackeren efterlod en besked, hvor der stod: "Med din lille hjerne fortjener du en pris for at være en stor klovn. Hvis du støtter terroristernes fjernsyn, så er du selv en terrorist".

Serdal Benli kom til verden på den Anatolske højslette i en lastbil på vej til Ankara. Forældrene, der var bønder, er efterkommere af tvangsforflyttede kurdere, tilbage i 1700 tallet. De boede i landsbyen Bumsuz lige udenfor hovedstaden. Faderen forlod landet i 1984 på grund af sin etniske oprindelse og politiske tilhørsforhold, og i 1988 fulgte resten af familien efter. Da havde Serdal Benli ikke set sin far i 5 år.

Serdal Benli var 9 år, da han kom til Danmark og familien slog sig ned i Værebroparken i Bagsværd og Benli startede på Bagsværd skole. Det var en vanskelig start. Men Serdal Benli havde en klasselærer, som han senere har betegnet som et fyrtårn i sit liv. Klasselæreren, fik nemlig Benli ind i fodboldklubben AB og det blev et vendepunkt for Serdal Benli. I fodboldklubben handlede det hele om fodbold og det var ligegyldigt, hvor man kom fra, bare man var god til at spille fodbold. Og det var Serdal Beli. Han oplevede et meget tæt fællesskab med de andre drenge i fodboldklubben og fik venner fra mange forskellige miljøer.  

Efter 9.klasse fortsatte Serdal Benli på Gladsaxe Gymnasium og på det tidspunkt var han allerede meget optaget af politik, identitet, integration og et trygt samfund. Benli var med til at etablere ETNO 2000 i Værebroparken som skulle oplyse om de forskelligheder, der boede i det sociale boligbyggeri.  Budskabet var at kendskab til hinanden skaber respekt som senere leder til accept.

Spørgsmålet om integration og tryghed har fulgt Benli og han var senere med til at skabe det første integrationsråd i Gladsaxe kommune. Da Benli startede på Universitetet var han en af initiativtagerne til Akademikere for etnisk ligestilling. Serdal Benli har læst socialvidenskab på RUC og har en kandidatgrad i socialvidenskab og kommunikation.

Serdal Benli har skrevet to bøger:

Den multikulturelle arbejdsplads

Tyrkiet 1923-2013

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


DanmarkStub
Denne biografi om en dansker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi