Sergei Sviatchenko

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning


Sergei Sviatchenko
Sergei Sviatchenko 2021.jpg
Personlig information
Født 7. oktober 1952 (69 år)
Kharkiv, Ukraine Rediger på Wikidata
Statsborger i Danmark[1]
Bopæl Viborg Rediger på Wikidata
Far Evgenij Sviatjenko Rediger på Wikidata
Barn Erik Sviatchenko Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Kharkov National University of Construction and Architecture
Beskæftigelse Visual artist
Genre Konceptuel kunst, collage, maleri
Bevægelse Abstrakt ekspressionisme Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Hædret for Vinder af International Yellow Pencil Award 2007/ London (D&AD)
Eksterne henvisninger
Sergei Sviatchenkos hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Sergei Sviatchenko (født den 7. oktober i 1952 i Ukraine) dansk - ukrainsk kunstner, fotograf, kurator og arkitekt. Han er repræsentant for den nye ukrainske bølge. Han har boet i Danmark siden 1990. Initiativtager og kreativ direktør for Less Festival of Collage, Viborg og Just A Few Works.

Sviatchenko er søn af arkitekten Evgenij Sviatchenko(1924-2004), der var professor i arkitektur og medlem af det ukrainske arkitekturakademi, og ingeniør Ninel Sviatchenko, 1926-2000). I 1975 afsluttede Sergei Sviatchenko sit arkitektstudie fra Kharkov National University of Construction and Architecture. Sergei Sviatchenko er især orienteret mod arkitekturens moderne udtryk herunder konstruktivismen og den samtidige europæiske Bauhaus – bevægelse. I sin studietid blev Sviatchenko gennem sin lærer, professor Viktor Antonov, introduceret for den russiske filminstruktør Andrej Tarkovskij, og især dennes film Zerkalo (en) fra 1974, udgør et tematisk spor i Sviatchenkos senere collage-kunst.

Efter at have arbejdet som arkitekt i en række tegnestuer i Kharkov indtil 1983 flyttede Sviatchenko til Kiev, hvor han i 1986 tog eksamen fra kandidatstudiet ved Kiev National University of Construction and Architecture efter at have skrevet ph.d. afhandlingen "Midler til visuel information i arkitektur."

I 80'erne blev han en af grundlæggerne af Soviart Center for Contemporary Art (Soviart) i Kiev og medarrangør og kurator af de første ukrainske udstillinger af samtidskunst "Kiev-Tallinn" på Kiev Polyteknisk Institut (1987), "Kiev-Kaunas" (1988), den første fælles udstilling af sovjetiske og amerikanske kunstnere (1988) og kuraterede de første ukrainske udstillinger i Danmark: "21 opfattelser. Unge samtidige ukrainske kunstnere” (1989), "Ukrainsk kunst 1960-80" (1990), “ 7 + 7 ”, der var den første fælles udstilling af sovjetiske og danske kunstnere (1990) og “ Flash. En ny generation af ukrainsk kunst "(1990).

I slutningen af 1990 flyttede Sviatchenko sammen med sin hustru Helena Sviatchenko til Danmark efter at have modtaget et kunststipendium. Samme år begyndte han at deltage i solo- og gruppeudstillinger.

Sviatchenkos permanente bopæl er Viborg (Danmark).

Uddannelse[redigér | rediger kildetekst]

Han er uddannet ved Kharkov National University of Construction and Architecture i 1975 og tog i 1986 en ph.d. fra National University of Construction and Architecture i Kiev.

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

1975 1983 arbejde Sviatchenko som arkitekt i en række tegnestuer i Kharkov.

1983 -1986 tog han eksamen fra kandidatstudiet ved Kiev National University of Construction and Architecture efter at have skrevet ph.d. afhandlingen "Midler til visuel information i arkitektur."

I 1986 blev Sviatchenko inviteret til at arbejde som kunstredaktør for ungdomsbladet "Ranok" ("Morgen") i Kiev. Han blev samtidigt en af ​​grundlæggerne af Sovjetunionens første center for samtidskunst "Soviart " i Kiev og centrets første art director og kurator.

I sidste halvdel af 80'erne opstod "den nye ukrainske bølge" - en bevægelse i ukrainsk billedkunst, hvis medlemmer afviste begrænsninger i censuren og skabte nye æstetiske principper med deres insisteren på retten til deres eget valg af kunstnerisk metode. Sergei Sviatchenko var én af ​​deltagerne i denne Perestrojkaskabte bevægelse i Kiev.

Sviatchenko har udført en række monumentale kunstværker bl.a. i Nokias hovedkontor i København (nu Aalborg Universitet), på uddannelsesinstitutionen Tradium i Randers, i Jyske Banks hovedkontor i Silkeborg, Holstebro Sygehus, Skjern kirke, Poul Due Jensen Akademi (Grundfos, Bjerringbro), hos Nykredit og Kraftvarmeværket, Viborg.

Medlem af Billedkunstnernes Forbund (BKF).

I 2007 blev Sergei Sviatchenko vinder af International Yellow Pencil Award/ London (D&AD)

Senko Studio[redigér | rediger kildetekst]

Senko Studio

I begyndelsen af ​​2000'erne åbnede Sviatchenko et non - profit udstillingsrum Senko-Studio i Viborg. Galleriets navn udgør de to første og de sidste tre bogstaver i navnet og efternavnet til Sergei Sviatchenko. Internationalt anerkendte kunstnere fra flere forskellige lande deltog i galleriets udstillingsaktiviteter.[2]

Galleriet blev i en årrække et eksperimentområde for unge kunstnere, der arbejdede i forskellige medier, samtidig med at allerede anerkendte designere kunne vise deres værker, der var skabt specielt til fremvisning i Senko Studio.

Igennem 7 år var Senko Studio vært for 72 udstillinger af samtidskunst.

Collage[redigér | rediger kildetekst]

Fra serien Less, 2009

Sviatchenko begyndte i begyndelsen af 1980'erne at arbejde med collagen. I Sviatchenkos collager finder der en dialog sted mellem det realistiske og det surrealistiske. Hans collager indeholder en slags fusion af det genkendelige og det ubevidste, konkrete og symbolske. Forbindelsen mellem genkendelige elementer på den ene side og mystiske, surreelle former på den anden side skaber en særlig kunstnerisk effekt og fremkalder "æstetisk refleksion og overraskelse" hos beskueren.[3]

Sergei Sviatchenkos collager er bl.a. skabt under indflydelse af de klassiske repræsentanter for den historiske avantgarde. Inspireret af konstruktivismens avantgarde og Bauhaus-bevægelsen skabes der i Sviatchenkos kunstneriske udtryk en forbindelse mellem arkitektur, fotomontage, scenografi, dekoration, designløsninger og tøjstil. Inspiration fra kubismen, dadaismen og surrealismen er desuden et karaktertræk ved Sviatchenkos collager.

Kompositionen i Sviatchenkos collager er ofte kendetegnet af en lodret-vandret struktur, som ligeledes kan genfindes i mange af hans malerier og fotografier. Collagerne indeholder et fåtal af elementer, som består af fragmenter af menneskelige figurer, bygninger eller genkendelige objekter, som kombineres i en ny skulpturel form.

I Sviatchenkos arbejde som helhed, men først og fremmest i hans collager, spiller inspirationen fra kultfilmen ”The Mirror” af Andrei Tarkovsky (1932-1986) en central rolle. Filmens poetiske æstetik, dens kunstneriske sprog og symbolik og dens figurative udførelse af tid og rum blev en model for Sviatchenkos kunstnerisk kreativitet. En række værker af Sviatchenko er dedikeret filmen "Mirror".[4] De collager, der er blevet skabt i ”Mirror”-serien, er udført på basis af filmstrimler fra den originale film.

Sammen med den japansk-engelske kunstner Noriko Okaku[5] skabte Sergei Sviatchenko kortfilmen ”Mirror to Mirror”, som er dedikeret filmen ”The Mirror”. Filmen vandt førstepræmien på den internationale festival i Luca (Italien) i 2013.

Collager af Sviatchenko er blevet vist på udstillinger i Danmark, Tyskland, Italien, Østrig, Frankrig, England, Canada, USA og bragt i magasiner som Dazed & Confused, AnOther, Kilimanjaro, Varoom, Elephant, Rojo, Viewpoint, Blueprint, DAMn, Euroman, LOFFICIEL, Stilletto, Arena, Neon, Free & Easy og mange andre.

Less - Collage[redigér | rediger kildetekst]

Begrebet Less - collage opstod i 2000'erne som en trend inden for moderne konceptuel collage og blev første gang introduceret af Sergei Sviatchenko i 2004. Less - collage opstod som en reaktion på mange fragmenterede, "overbelastede" kompositioner i klassiske og moderne collager. Det særlige ved Sviatchenkos Less - collager og det karakteristiske i hans billedsprog er for det første den markante klipning i de udvalgte billeder og for det andet antallet af elementer i collagen, som bevidst er minimeret til to eller maksimalt tre. Usædvanligt lyse farvebaggrunde (få udvalgte farver) fremhæver motiverne og gør dem visuelt mere konvekse, hvilket giver de ellers flade billeder en skarpere aftegnet dimension.

Et yderligere træk ved ”Less – collage” er fraværet af en præcis geografi og historik. Elementerne er revet ud af deres oprindelige virkelighed og historiske kontekst og skaber i stedet et nyt fortolkningsrum, som beskueren kan spejle sig i.[6]

Maleri[redigér | rediger kildetekst]

Fra serien First Snow in Bauhaus, 2020

Sviatchenkos tidligste billedideer blev stilistisk formet i hans malerier i slutningen af ​​1990. Den oprindelige ide blev udført i en række malerier, der første gang blev vist på udstillingen "Ukrainsk kunst 60-80'erne", der åbnede i 1990 i Kiev, og derefter i Fyns Kunstmuseum i Odense. Det centrale værk fra denne serie blev kaldt ”Joy Beyond the Mountains” (1989), som var inspireret af malerne fra den såkaldte Peredvisjniki-sammenslutning (”Vandrerne” 1870-1923).

I 1990'erne fortsatte Sviatchenko med at arbejde i denne stil efter at have bosat sig i Danmark. I de tidligste værker omfattede malerierne i denne serie også korte tekster samt heraldiske symboler og ornamenter. Sviatchenko fremviste denne tidlige serie i fuldt omfang på FIAC – kunstmessen i Paris i 1994 hos Galleri NORD (Randers, Danmark). Den stil, Sviatchenko er blevet mest kendt for, er især kendetegnet ved en abstrakt ekspressionisme med aftegninger af landskabsmotiver påført med en signifikant palet og ofte med en stemning af kontemplativ ro, der viser hen til kunstnerens optagethed af katarsis - temaet. I mange malerier indgår desuden linjer og skitseringer af arkitektoniske figurerer, og i de senere år har Sviatchenko eksperimenteret med at inddrage træk fra collagen i karakteristiske mixed media.[7]

Close Up And Private[redigér | rediger kildetekst]

CUAP

I 2009 begyndte Sviatchenko sammen med sin yngste søn Erik Sviatchenko arbejdet med projektet Close Up And Private (CUAP.)[8] Webstedet startede som et kunstnerisk fotoprojekt centreret omkring detaljerne i en mands garderobe, hans personlige udtryk og stil.

"Close Up And Private”" bringer modefotografiet ind i en kunstnerisk ramme mod en mere abstrakt forståelse, som ser stil og mode som elementer i en ny æstetik.

I 2010 skabte Sviatchenko under pseudonymet Sergey Nielsen en billedversion af Close Up And Private, i 2011 en collageversion “Less CUAP”.

Close Up And Private har samarbejdet med mærker som Costume National, Gant Rugger, Dickies, Mismo, Jack & Jones by Premium [10], Harris Tweed, AN IVY, S.T. VALENTIN og andre, der skaber nye kunstneriske fortolkninger og designs.

CUAP

Ifølge en meningsmåling foretaget af magasinet EUROMAN [26] er Sviatchenko flere gange blevet anerkendt som “Bedst klædte mand i Danmark” i 2010, 2014 og 2019 .[9]

Billedgalleri[redigér | rediger kildetekst]

"You", Retrospektiv udstilling, Viborg Kunsthal, 2017[redigér | rediger kildetekst]

”Nattergalen” – scenografi og kostumedesign for Dansk Danseteater[redigér | rediger kildetekst]

"Better than the Moon", Fredericia Kunstforening, 2020[redigér | rediger kildetekst]

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

 • 2020 Christian Kortegaard Madsen, Better than the Moon, Fredericia Kunstforening
 • 2018 Jørn Jacobsen, Sergei Sviatchenko, Jeg er en collage, Lindhardt & Ringhof, København
 • 2018 Jørn Jacobsen, Sergei Sviatchenko: I am collage, Lindhardt & Ringhof, Copenhagen
 • 2017 Sergei Sviatchenko — You red. Helena Nyborg Bay, Viborg Kunsthal 2017
 • 2014 Rick Poynor, Sergei Sviatchenko: Collages, Schlebrueger.editor, Vienna
 • Skull Art Prints, 20 removable posters, Laurence King Publishing, London
 • 2013 Dennis Busch, Hendrik Hellige and Robert Klanten (eds.), The Age of Collage, Gestalten, Berlin
 • 2012 Silke Krohn (eds.), Everything Goes Right & Left if You Want It: The Art of Sergei Sviatchenko
 • 2011 Hendrik Hellige, Robert Klanten and James Gallgher (eds) Cutting Edges: Contemporary collage, Gestalten, Berlin
 • 2008 Trine Rytter Andersen o.a., Mirror By Mirror. Homage to Andrei Tarkovsky by Sergei Sviatchenko, Galleri Image, Aarhus
 • 2007 Sergei Sviatchenko, Less, limited edition artist’s book, Rojo, Barcelona
 • 2006 Hans Henrik Jacobsen, Paintings & Others 1991—2006, Hovedland, Aarhus
 • 2003 Viktor Antonov, Georgy Nikich and Martine Arnault-Tran, Sviatchenko: Multimedia, Light, Art, Stories, Borgen, Copenhagen
 • 1996 Jørgen Hansen, Sergei Sviatchenko: Paintings 1993—1996, Galerie Egelund, Copenhagen
 • 1995 Jesper Overgaard, Byens Magi, Art Sted, Viborg
 • 1994 Torben Weirup, When the Light Breaks Through, Galerie Egelund, Copenhagen
 • 1993 Jørgen Hansen, 3 års malerier I Danmark, Galerie Nord, Randers & Galerie Egelund, Copenhagen
 • Tom Jørgensen, Sergei Sviatchenko: Works on Paper 1989—1998, Galerie Egelund, Copenhagen

Udstillinger[redigér | rediger kildetekst]

Udvalgte soloudstillinger[redigér | rediger kildetekst]

 • 2022 Emotional Rescue - collage, installation, KunstCentret Silkebord Bad, Skovhuset, Denmark
 • 2021 Better than the Moon, Fredericia Art Association, Fredericia, Denmark
 • 2019 Dream Machine, Homage to Interbau 57, Hansa center and the Danish Embassy, Berlin
 • 2019 WE, collage, photography, paintings, Galerie Didier Devillez, Stephan Marquardt & Gallery, Brussels, Belgium
 • 2018 Nature Matter, curated by Fay Dawling, Silkeborg Art Centre, Denmark
 • 2018 End of Spring, Kiev Art Week, Ukraine
 • 2018 Artist Take by Sergei Sviatchenko for Magasin du Nord», Copenhagen
 • 2017 You, Retrospective, curated by Helene Nyborg Bay, Kunsthal Viborg, Denmark
 • 2016 Secretly, Wall installation at the MQ Fore Court, Vienna
 • 2015 Collages, Augustiana center for contemporary art, Denmark
 • 2013 For Light and Memory, Gestalten Space, Berlin
 • 2012 Mirror by Mirror, Homage to Andrei Tarkovsky, photocollage, installation, Riga Film Museum, Riga, Latvia
 • 2009 Mirror by Mirror, Homage to Andrei Tarkovsky, photocollage, installation, West Cork Arts Centre, Cork, Ireland
 • Mirror by Mirror, Homage to Andrei Tarkovsky, photocollage, installation, Gallery Photo Edition Berlin, Berlin, Germany
 • Broken Images, Liaison Controverse, Dusseldorf, Germany
 • The Shape of White, Visual Studies Workshop, Rochester NY, USA
 • 2008 The Trip, Homage to the Psychedelic era, collage installation, ROJO artspace, Barcelona, Spain
 • 2006 You are Not the Only One, installation, video, photography, Filosofgangen, Odense, Denmark
 • 2000 Katarsis, installation, video, photography, Aarhus School of Architecture, Aarhus, Denmark
 • Time, Kunsthallen Braenderigaard, Viborg, Denmark
 • Mixed Landscape, installation, video, photography, Nielsen & Holm-Møller Museet, Holstebro, Denmark
 • 1995 Works, Galerie Egelund, Copenhagen, Denmark
 • 1994 The Wind, Gallery Nord, Denmark
 • FIAC (International Art Fair), Gallery Nord, Paris, France
 • 1992 Galerie Egelund, Copenhagen, Denmark
 • 1991 Celebration, Gallery Nord, Randers,Denmark
 • 1991 Gallery Thea Fisher-Reinhardt, West Berlin, Germany
 • 1990 Gallery at the magazine Decorative Art of USSR, Moscow, USSR
 • 1986 Institute of Design, Kiev, Ukraine, USSR

Gruppeudstillinger[redigér | rediger kildetekst]

 • 2022 Unfolding Landscapes. Landscape and poetics in contemporary Ukrainian Art, KunstCentret Silkeborg Bad, Silkeborg, Denmark.
 • 2020 Less Festival for Contemporary Collage, Gentle Melody for Nature — Homage for P.C. Skovgaard, Viborg, Denmark
 • 2019 You Know My Name, Photo Kyiv Fair, Kyiv, Ukraine
 • 2017 Face and Identity, Kunstcenter Silkeborg Bad, Denmark
 • Meta-Matter, curated by Faye Dawling, Karst, Plymouth, UK
 • 2016 Detached, Now and tomorrow, EIKON gallery at MQ, Vienna
 • 2010 21st International Poster and Graphic Design Festival, Chaumont, France
 • 2009 The Shape of White, Visual Studies Workshop, Rochester NY, USA
 • 2008 Ink 01, International Illustration Rally, Fundación Bilbao Arte Fundazioa, Bilbao,
 • Rojo Out, Reina Sofia Contemporary Art Museum, Madrid, Spain
 • 2005 Playface, collage installation, Trevi Flash Art Museum, Italy
 • Display, collage installation, Kforumvienna, Vienna, Austria
 • Plotarteurope, Museo laboratorio di arte contemporanea, Rome, Italy
 • 2000 Art 2000, Berkeley Square Gallery, London, UK
 • 1999 Art Miami, Galerie Egelund, Miami, USA
 • 1998 Artissima, Galerie Egelund, Turin, Italy
 • 1996 Galerie Protée, Paris, France
 • Art Cologne, Galerie Egelund, Cologne, Germany
 • 1995 Kunstrai Art Fair Kunsthandel Frans Jacob, Amsterdam, Netherlands
 • 1993 FIAC (International Art Fair), Gallery Nord, Paris, France
 • 1990 Flash — New Ukrainian Art, House of Architects, Kiev, Ukraine, USSR
 • Three Generations of Ukrainian Paintings: 1960s-1980s, Kiev- Denmark
 • 1989 Кiev — Kaunas exhibition of contemporary Ukrainian art, Kiev
 • 1989 The 1st Soviet-American Exhibition, Kiev, Kharkov ,Tbilisi, USSR

Eksterne henvisninger/kilder[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ "Lyset og ophidselsen". Kristeligt Dagblad. 9. april 2002. Hentet 8. oktober 2021.
 2. ^ 'Danish Collages in Senko Studio' fra Kunsten.nu
 3. ^ https://www.designobserver.com/feature/collage-now-part-1-sergei-sviatchenko/38052/
 4. ^ https://kunsten.nu/journal/at-spejle-sig-i-sin-egen-historie/
 5. ^ https://www.norikookaku.com/
 6. ^ https://www.calvertjournal.com/features/show/6768/sergei-sviatchenko-collage-rick-poynor
 7. ^ Jørn Jacobsen: "Sergei Sviatchenko - Jeg er en collage" (2018) kap. 8. Lindhardt & Ringhof
 8. ^ http://closeupandprivate.com/site/
 9. ^ https://www.euroman.dk/mode/laserafstemning-det-her-er-danmarks-bedst-kladte-mand