Sergei Sviatchenko

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ambox scales.svg Denne artikels neutralitet er omstridt
Begrundelsen kan findes på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.
Sergei Sviatchenko
Sergeisviatchenko.JPG
Personlig information
Fødselsdato 7. oktober 1952Rediger på Wikidata
Fødested KharkivRediger på Wikidata
Statsborger UkraineRediger på Wikidata
Far Evgenij SviatchenkoRediger på Wikidata
Børn Erik SviatchenkoRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Sergei Sviatchenko er født i Ukraine 1952 og har levet i Danmark siden 1990.

Han er uddannet ved Kharkov arkitektskole i arkitektur og kunst i 1975 og har studeret Ph.d. på arkitektskolen i Kijev, Ukraine i 1986.

Sergei Sviatchenko eksperimenterer konstant med medier og installationer, og han producerer ligeledes videokunst, foto og collager.

Fra midten af 1970'erne arbejdede han især med collager, men fra midten af 1980'erne kom maleriet til at dominere den kreative proces.

I år 2000 vendte Sviatchenko tilbage til collagen og begyndte at arbejde i en ny form. En form som går på tværs af genrer, men samtidig forener "popkultur med politik, personlige erindringer med kollektive historier og ikke mindst arkitektur og videnskab med den logiske drøm". Denne nye form har resulteret i "skabelsen af nogle af de mest spændende værker i nutidens dynamiske visuelle landskab".

I adskillige år har Sergei Sviatchenko lavet photo-collager, som bærer sit helt eget udtryk, et udtryk som ikke kan sammenlignes med andres.

I 2002 grundlagde han Senko Studio et non-profit udstillingssted, hvor Sviatchenko som kurator præsenterede avanceret og upcomming kunst i alle afskygninger de næste 7 år.

I 2009 grundlagde han projektet ”Close up and Private”, et kunst/fotoprojekt som er dedikeret til stilens visuelle sprog og hylder de klassiske detaljer og nutidens udtryk gennem fotografier. Bl.a. har han arbejdet sammen med tøjmærker som Costume National, Gant Rugger, Dickies og Jack & Jones by Premium, hvor han har bidraget med sin kunstneriske baggrund.

Den kunstneriske inspiration har Sergei Sviatchenko fra surrealismen og konstruktivismen. Sergeis far Evgenij Sviatchenko, der var professor i arkitektur og selv kunstner, er imidlertid hans største inspirationskilde. Han understregede over for sønnen betydningen af den russiske avant-garde kunst (1910-1934), især den hvide farve og dens betydning for lys og rumvirkning i maleriet.

Collagerne er et resultat af arbejdet med ”arketype”, en psykologisk struktur, der findes i den kollektive ubevidsthed. Jung introducerede begrebet ”arketyper” i videnskaben og mente, at disse var en basis for kreativ bevidsthed.

I 2012 udgav forlaget Gestalten fra Berlin bøgerne Everything Goes Right and Left if You Want It og The art of Sergei Sviatchenko. Sergei Sviatchenko er far til fodboldspilleren Erik Sviatchenko.

Værker[redigér | redigér wikikode]

http://news.gestalten.com/news/sergei-sviatchenko-bdw The site-specific installation is designed to transform the perception of a space by using of large-scale prints from series LESS, Museum for contemporary art, Belgrade.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]