Sergei Sviatchenko

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Sergei Sviatchenko
Sergeisviatchenko.JPG
Personlig information
Fødselsdato 7. oktober 1952Rediger på Wikidata
Fødested KharkivRediger på Wikidata
Statsborger UkraineRediger på Wikidata
Far Evgenij SviatchenkoRediger på Wikidata
Børn Erik SviatchenkoRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Sergei Sviatchenkos hjemmesideRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Sergei Sviatchenko er født i Ukraine 1952 og har boet i Danmark siden 1990.

Han er uddannet i arkitektur og kunst ved Kharkovs arkitektskole i 1975, og tog i 1986 en ph.d.-grad fra arkitektskolen i Kiev.

Sergei Sviatchenko eksperimenterer konstant med medier og installationer, og producerer desuden videokunst, kunstfotografier og collager.

I begyndelsen af sin karriere arbejdede han især med collager, men fra midten af 1980'erne blev maleriet hans foretrukne genre. I 2000 vendte Sviatchenko tilbage til collagen og begyndte at arbejde i en ny form, der går på tværs af genrer og "forener popkultur med politik, personlige erindringer med kollektive historier og ikke mindst arkitektur og videnskab med den logiske drøm".

I 2002 grundlagde han non-profit udstillingsstedet Senko Studio, hvor Sviatchenko som kurator præsenterede ny kunst i mange genrer de næste syv år.

I 2009 grundlagde han kunst og fotorojektet ”Close up and Private”, der er tilegnet "stilens visuelle sprog". Bl.a. har han arbejdet sammen med tøjmærker som Costume National, Gant Rugger, Dickies og Jack & Jones by Premium.

Sergei Sviatchenko henter kunstneriske inspiration fra surrealismen og konstruktivismen. Sergeis far Evgenij Sviatchenko, der var professor i arkitektur og billedkunstner, er imidlertid hans største inspirationskilde. Han understregede over for sønnen betydningen af den russiske avantgarde kunst (1910-1934), især den hvide farves betydning for lys og rumvirkning i maleriet.

Collagerne er et resultat af arbejdet med ”arketyper”, en psykologisk struktur i den kollektive ubevidsthed. Jung introducerede begrebet ”arketyper” i videnskaben og mente, at disse dannede basis for den kreative bevidsthed.

I 2012 udgav forlaget Gestalten fra Berlin bøgerne Everything Goes Right and Left if You Want It og The art of Sergei Sviatchenko.

Sergei Sviatchenko er far til fodboldspilleren Erik Sviatchenko.

Værker[redigér | redigér wikikode]

http://news.gestalten.com/news/sergei-sviatchenko-bdw The site-specific installation is designed to transform the perception of a space by using of large-scale prints from series LESS, Museum for contemporary art, Belgrade.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]