Sexisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Sexisme er fordomme eller diskrimination baseret på køn.[1]

Et sexistisk argument er, når man taler for, at det ene køn er det andet overlegent af (x) årsag. De samme typer argumenter bliver ligeledes brugt ved racisme og speciesisme. Et sexistisk argument er med andre ord at begrænse eller bedømme en person ud fra det køn, som personen tilhører.

Andre sexistiske argumenter har historisk set også haft grundlag i forskellige passager i Bibelen. For eksempel 1. Mosebog 3,16, hvor der skrives:

Til kvinden sagde han: »Jeg vil gøre dit svangerskab plagsomt og pinefuldt, i smerte skal du føde børn. Du skal begære din mand, og han skal herske over dig.

Gennem tiden har noget af dette været brugt som argument for f.eks. ikke at give kvinder stemmeret. Flere lande har i dag love, der går imod sexisme, selvom stort set ethvert land ligeledes har love, der giver specielle rettigheder, privilegier eller ansvar til et bestemt køn. Debatten om i hvor høj grad der er ligestilling mellem kønnene, og hvordan man ville kunne arbejde på en forbedring af dette, kører stadig i dag.

Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Læs også[redigér | redigér wikikode]