Sexolog

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Sexolog er en person, som beskæftiger med sexologi, der er læren om menneskets seksualitet. I Danmark er titlen "sexolog" ikke beskyttet og kan benyttes af alle, også personer med ingen relevant uddannelse overhovedet. Patienter kan således behandles af ikke-autoriserede behandlere, hvor de kun er beskyttet af Forbrugerklagenævnet i stedet for at være beskyttet af fagpersoner, som er omfattet af Sundhedsstyrelsens autorisationssystem ligesom læger, sygeplejersker, jordemødre og psykologer.[1]

I Danmark findes der kun to offentlige danske sexologiske klinikker, en ved Regionshospitalet i Randers og en på Rigshospitalet i København. Ved disse klinikker er der ansat sundhedsfagligt personale med en offentlig klinisk specialistuddannelse i sexologi fra universitet.[1]

Private foreninger udbyder kortere eller længere uddannelser i sexologi. For eksempel udbyder Dansk Forening for Klinisk Sexologi tre uddannelser i foreningens regi: Basis sexologi på et år og den to årige Councellor in Clinical Sexology, der kan få såkaldt autorisation gennem Nordic Association for Clinical Sexology.

Offentlige personligheder som Jakob Olrik, Joan Ørting, Carl-Mar Møller, Yazmin Fox, etc har ligeledes private uddannelser og kurser af sexologisk art, som ikke er kliniske sexologer og disse personer har ikke gennemgået universitetsuddannelsen i Klinisk Sexologi, men har valgt at kalde sig sexologer med baggrund i deres uddannelse og livserfaring.

Kritik[redigér | rediger kildetekst]

Der foreligger eksempler på, at mange par har fået deres sexliv fuldstændig ødelagt i flere år, fordi såkaldte "sexologer" har fejldiagnosticeret og blandt andet behandler med samtale i situationer, hvor der er brug for medicinsk behandling.[2]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Offentlig regi[redigér | rediger kildetekst]

Sexologiske kliniker under offentlig regi der tilbyder behandling af forskellige sexologiske problemer. Det kan fx være af psykiatrisk, psykologisk eller kropslig og social art.

Private regi[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b Politiken. Set den 28. december 2008.
  2. ^ Berlingske Tidende. Læge: Drop de falske sexologer. Set den 28. devember 2017.
  3. ^ "Dansk Forening for Klinisk Sexologi - Vedtægter. Set den 28.december 2017". Arkiveret fra originalen 28. december 2017. Hentet 28. december 2017.
  4. ^ Dansk sexologforening, stiftet i 2006. Set den 28. december 2017.
  5. ^ "Nordic Association for Clinical Sexology - Nordic Association for Clinical Sexologyedtægter. Set den 28. december 2017". Arkiveret fra originalen 29. december 2017. Hentet 28. december 2017.