Shankill Road

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Shankill Road (Irsk:Bóthar na Seanchille)er hovedfærdselsåren i et protestantiske arbejderkvarter i Belfast, Nordirland, mest kendt som Shankill. Vejen strækker sig 2,4 km fra centrum og vestpå og er tæt besat af butikker. De fleste mennesker lever i gaderne der forgrener sig bagved selve hovedgaden. Gaden er bedst kendt for de mange gavlmalerier som udtrykker en utvetydig sympati for loyalisterne. Shankill hører til valgdistriktet i West-Belfast og North-Belfast.

Gavlmaleri i Shankill Road, Belfast

Historie[redigér | redigér wikikode]

Da det centrale Belfast bestod af marsk og tykke skove, flakkede der ulve og vildsvin rundt i området ved Shankill. De første beboere levede i bunden af det der bliver kaldt Glencairn: en lille samling af folk der boede på et antikt ringfort hvor floderne Ballygomartin og Forth de mødes.

Navnet "Shankill" stammer fra en lille koloni der lå på det sted hvor Shankill Road går over i Woodvale Road og krydser Cambrai Street, det er det irske udtryk seanchill der betyder gammel kirke. Det var på den vestlige bred af Lagan-floden at den middelalderlige sognekirke den lå, i dag er området opslugt af Belfast.

Området oplevede en enorm ekspansion i slutningen af det 19.årh. grundet Linned-, og lærredsindustrien. Mange af gaderne i Shankill Road er opkaldt efter navne der kan ledes tilbage til Belgien og Flanders, da det var herfra at man importerede den vigtige hør der blev forarbejdet og vævet så det blev til linned og lærred. Siden midten af det 20.århundrede er linned-, og lærredsindustrien brudt sammen hvilket har ledt til høj arbejdsløshed i området. Anno 2005 er situationen med høj arbejdsløshed stadig intakt.

I den problematiske tid i Nordirland (The Troubles har området flere gange været udsat for attentater fra irske paramilitære militsgrupper, den mest omtalte er den kendt under navnet Shankill Bomb. Den 23.oktober 1993 sprængtes en bombe i Frizzels Fish Shop. IRA hævdede at der fandt et loyalistisk møde sted i fiskebutikken da bomben blev bragt til sprængning. 9 personer plus den ene af de to bombemænd, Thomas Begley, omkom under sprængningen. Den anden bombemand, Sean Kelly, overlevede og blev fængslet.

Området "The Shankill" er desuden også kendt for talrige aktioner gennemført at protestantiske loyalister som eks. Gusty Spence, Shankill Butchers og Lenny Murphy.

Da området er klemt inde mellem to store katolske arbejderkvarterer i hver sin ende med Falls Road og Ardoyne, så har det været både udgangspunkt for adskillige angreb på katolikker men også mål for adskillige angreb fra katolikkers side gennem årene.

I dag[redigér | redigér wikikode]

Området er altovervejende bosat af folk der er protestanter og loyalistisk indstillet politisk. Shankill er afgrænset i forhold til de omgivende katolske områder som Falls Road af en fredslinje.

Shankill-området har en størrelse på 22.000 og dannede centrum i de civile opstande som prægede Nordirland i perioden 1969-98, hvor mange liv er gået tabt i den sekteriske vold. Adskillige loyalistiske paramilitære grupper, eks. UDA og UVF, har deres base i området. Der har været adskillige interne magtkampe mellem de forskellige grupper på gaden. I 2003 førte et af de mange sammenstød til at UDA´s leder Johnny Adair blev sat fra hus og hjem.

Kirker[redigér | redigér wikikode]

Shankill er hjemsted for adskillige kirker af forskellige religiøse retninger. I den nordlige del af kvarteret ligger St. Matthew Church of Ireland, der blev ombygget i 1872 og er bygget i trekløver-stilen, som altså får den til at ligne Irlands nationalsymbol, som er den katolske St. Patricks symbol og som han brugte som pædagogisk hjælpemiddel til at forklare treenigheden til den irske befolkning om kristendommen oprindeligt.

Der er desuden en gravsten der mindes et 14-årigt medlem af Royal Air Force der omkom under 1.verdenskrig. Kirken skulle efter sigende være en kopi af en kirke i Saloniki i Grækenland, da man ikke har formået at lave bladene i kløveret helt runde. Vandet der løber ude foran kirken har man gennem tiderne regnet for religiøst og helbredende, man troede det kunne kurere vorter og kolik hos spædbørn.

Personer fra Shankill[redigér | redigér wikikode]

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Skolerne i området er Belfast Boy´s Model School og Belfast Model School of Girls. Begge skoler tillader eleverne at blive på skolen til de har nået et A-niveau. Der er dog et væsentligt alternativ i Castle High School der ligger tæt derved i Fortwilliam Park på Shore Road og som huser en del elever fra Shankill-området. Skolen har vundet flere priser de seneste år.

Før den blev lukket, der var Cairnmartin secondary School, også blandt de skoler der udklæækede talenter som bokseren Wayne McCullough og fodboldspilleren Norman Whiteside.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Paul Hamilton, Up The Shankill, 1979, ISBN 0-85640-178-1 Koordinater: 54°36′15″N 5°57′05″V / 54.604166666667°N 5.9514583333333°V / 54.604166666667; -5.9514583333333