Sharpekvote

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Sharpekvoten (også sommetider kaldt Sharpe ratioen efter engelsk Sharpe ratio) er et hyppigt anvendt nøgletal indenfor finansiel økonomi, der angiver en finansiel investerings (f.eks. et værdipapirs) risikojusterede afkast. Kvoten er opkaldt efter den amerikanske økonom og Nobelpristager William Forsyth Sharpe.

Mere præcist fremkommer Sharpekvoten ved at beregne merafkastet af en portefølje eller et aktiv i forhold til en risikofri investering over en tidsperiode og sætte dette merafkast i forhold til porteføljens standardafvigelse over den samme periode. Standardafvigelsen er et mål for, hvor meget afkastet fluktuerer over tid, og dermed for risikoen. Resultatet er et tal, der angiver merafkast pr. risikoenhed. Sharpekvoten bliver højere, når afkastet stiger for given risiko, eller når risikoen falder for givet afkast.[1] Sharpekvoten er det mest anvendte mål indenfor finansiering for forholdet mellem afkast og risiko.[2]

Ifølge professor Jesper Rangvid fra Copenhagen Business School vil Sharpekvoten i gennemsnit over en hel konjunkturcyklus ligge på omkring 0,4. Den amerikanske storinvestor Warren Buffett havde fra 1976 til 2017 en Sharpekvote på 0,79, hvilket var det højeste målt over den 40-årige periode for både amerikanske fonde og enkeltaktier.[3]

Definition[redigér | rediger kildetekst]

hvor er aktivets eller porteføljens afkast, er den risikofri rente, er den forventede værdi af aktivets merafkast i forhold til den risikofri rente, og er standardafvigelsen for aktivets merafkast.[4] Sharpekvoten kan beregnes både som en ex ante- og som en ex post-værdi.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Det er langt fra korrekt, at der ikke er transparens om Sharpe Ratio. Indlæg af Birgitte Søgaard Holm fra Finans Danmark i Børsen 29. maj 2019". Arkiveret fra originalen 13. marts 2021. Hentet 30. maj 2019.
  2. ^ Sharpekvoten är inte allt. Stabila Fonders hjemmeside, besøgt 30. maj 2019.
  3. ^ Milliardforvalter om misforstået risiko: "Jeg plejer at sige til dem, at hvis der sker det og det, så kan de tabe 28 pct. og så svarer de tilbage: Nej nej, jeg har lav risiko". Artikel på borsen.dk 9. juli 2019.
  4. ^ Sharpe, William F. (1994). "The Sharpe Ratio". The Journal of Portfolio Management. 21 (1): 49-58. doi:10.3905/jpm.1994.409501. Hentet 30. maj 2019.