Shortselling

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Aktiemarkedets stigninger og fald symboliseret med Tyren og Bjørnen. Skulptur opstillet ved børsen i Frankfurt.

Shortselling, short selling eller shorting (at shorte) er en betegnelse for en praksis på aktiemarkedet, hvor det er muligt at profitere på faldende kurser.

Shortselling går kort sagt ud på, at investor først låner et antal aktier (eller andre værdipapirer) for et lånegebyr. Dette gøres typisk fra en større aktør, der har en bred mere eller mindre fast aktieportefølje – f.eks. en bank. Så sælger man aktierne og sætter pengene til side. Derefter venter man på, at kursen falder, hvorefter man køber aktierne tilbage, og afleverer dem der, hvor man har lånt dem. Gevinsten er forskellen mellem, hvad man solgte de lånte aktier for, og hvad man måtte betale for at købe dem tilbage (fratrukket lånegebyret). På den måde har man konverteret kursfald til profit, fordi tabet på kursfaldet blev undgået.

Omvendt kan man også tabe på at short-sælge, hvis de værdipapirer, man har lånt, mod forventning stiger i pris, efter de er blevet solgt. Nu er man tvunget til at købe disse tilbage til en højere pris for at aflevere dem igen, og da taber short-sælgeren både lånegebyret og kursforskellen.

Kritik[redigér | redigér wikikode]

Uanset økonomiske overvejelser betragter mange mennesker et kort salg for at være moralsk forkert, da det er en spekulativ aktivitet, der forårsager tab for andre mennesker eller virksomheder. [1]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ http://www.independent.co.uk/news/business/analysis-and -features / the-big-question-what-is-short-selling-and-it-it-a-practice-that-shake-be-punched-874717.html

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]