Sidste stik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sidste stik
The Sting (1973 alt poster).jpeg
Overblik
Originaltitel The Sting
Genre Dramafilm,
komediefilm,
røverifilm,
buddyfilm Rediger på Wikidata
Instrueret af George Roy Hill
Produceret af Tony Bill
Michael Phillips
Julia Phillips
Manuskript af David S. Ward
Musik af Marvin Hamlisch
Fotografering Robert Surtees
Klip William H. Reynolds Rediger på Wikidata
Medvirkende Paul Newman
Robert Redford
Robert Shaw
Charles Durning
Distributør Universal Pictures
Udgivelsesdato USA 25. december 1973
Censur 11 år Tilladt for børn over 11 år
Længde 129 min
Oprindelsesland USA
Sprog Engelsk
Fortsættes i The Sting II
Nomineringer og priser
7 Oscars ud af 10 nomineringer
Links
på IMDb
på scope.dk Rediger på Wikidata
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Sidste stik (originaltittel: The Sting) er en Oscar-belønnet amerikansk film fra 1973 med Paul Newman og Robert Redford i rollene som to svindlere i 1930'ernes Chicago, der snyder en gangster, spillet af Robert Shaw.

Filmens manuskript var inspireret af to virkelige svindlere, brødrene Fred og Charley Gondorff, hvis liv og svindelnumre var beskrevet i David Maurers bog The Big Con: The Story of the Confidence Man fra 1940.

Filmens musik var arrangeret af Marvin Hamlisch, der tog sit udganspunkt i Scott Joplins ragtime-kompositioner. Særlig filmens signatur-melodi The Entertainer, blev et stort hit og medførte en betydelig kommerciel interesse for filmens soundtrack og en fornyet interesse for ragtime og Scott Joplins øvrige kompositioner og udgivelser.

Handling[redigér | rediger kildetekst]

Filmen er opdelt i syv sektioner, hver med sin lille overskrift og musikalske signatur.

Småsvindleren Johnny Hooker (Redford) svindler sammen med to andre gansteren Doyle Lonnegan (Robert Shaw). Svindlen lykkes, men tingene går galt, og Lonnegan dræber Hookers ven og kollega Luther Coleman. Samtidig får Hooker den korrupte politimand William Snyder (Charles Durning) på nakken, idet Snyder kræver en del af udbyttet. Inden Luther Coleman blev dræbt, havde han anbefalet Hooker at tage til Chicago for at komme i lære hos storsvindleren Henry Gondorff (Paul Newman). Hooker tager herefter til Chicago, hvor han kommer i kontakt med Gondorff, som han dog ikke fortæller, at politimanden Snyder er efter ham.

Gondorff er i starten ikke meget for at tage sig af Hooker, men de to sætter sig alligevel for at sætte et svindelnummer op, kendt som "The Wire". Svindelnummeret kræver deltagelse af en langt række statister, der skal medvirke til at give svindelnummeret troværdighed. Imens bliver politimanden Snyder kontaktet af FBI agenten Polk, der oplyser, at han er efter Gondorff, og Snyder og FBI arbejder nu sammen mod de to svindelere.

Gondorff og Hooker lokker på snedig vis Lonnegan til at spille på en hest i et væddeløb, hvor gevinsten skulle være "sikker". Lonnegan forklarer, at han har spillet på hesten Lucky Dan som vinder, men får at vide, at han har spillet forkert, da han skulle have spillet på hesten som "placeret", da hesten bliver nr. to i løbet. Gondorff prøver desperat at få sine penge tilbage, men det er for sent. Midt i panikken bryder Snyder og Polk fra FBI ind i lokalet. Det afsløres, at Hooker har snydt Gondorff, hvorefter Gondorff skyder Hooker. FBI-agenten Polk skyder herefter Gondorff, og den korrupte politmand Snyder sørger for, at Lonnegan eskorteres ud af lokalet for at undgå flere problemer. Efter at Snyder og Lonnegan har forladt lokalet, rejser Hooker og Gondorff sig op, og lokalet ryddes for inventar, svindlere og statister.

Medvirkende[redigér | rediger kildetekst]

Priser og nomineringer[redigér | rediger kildetekst]

Sidste stik modtog et stort antal priser og nomineringer. Ved den 46. Oscar-uddeling var filmen nomineret til 10 Oscars, hvoraf den vandt følgende syv:

Robert Redford blev nomineret til en Oscar for bedste mandlige hovedrolle, men prisen gik i stedet til Jack Lemmon for sin hovedrolle i Save the Tiger.

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

Priser
Foregående:
The Godfather
Oscar for bedste film
1973
Efterfølgende:
The Godfather II