Sigmundur Brestisson

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Sigmundur Brestisson
Født 961Rediger på Wikidata
SkúvoyRediger på Wikidata
Død 1005Rediger på Wikidata
SandvíkRediger på Wikidata
Gravsted FærøerneRediger på Wikidata
Religion Romerskkatolske kirke[1]Rediger på Wikidata
Far Brestir SigmundssonRediger på Wikidata
Ægtefælle Turið TorkilsdóttirRediger på Wikidata
Barn Tóra SigmundsdóttirRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse MissionærRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Mindesmærke for Sigmundur Brestisson i Sandvík.

Sigmundur Brestisson (født 961, død 1005) var en vikingehøvding, som på kongebud forkyndte læren om Hvíta Krist (kristendommen) på tinget i Tinganes omkring år 1000.

Han var søn af Brestir Sigmundsson, der i foråret 975 dræbtes i kamp af Tróndur í Gøtu. Den syvårige Sigmundur blev derpå opfostret hos Tróndur. Allerede samme sommer sendte Tróndur Sigmundur og hans fætter Tóri Beinisson til Norge i håb om, at de aldrig ville vende tilbage. I 984 opsøgte Sigmundur Brestisson og Tóri Håkon jarl konge af Norge, hvor de blev hans hirdmænd. Sigmund og Tóri blev sendt ud på vikingetogter til Sverige og senere til Novgorod i Rusland, og overalt hærgede og plyndrede de.

I 988 vendte de to fætre Sigmundur og Tóri tilbage til Færøerne med to skibe og 120 mand for at hævne drabet på deres fædre. Øssur Havgrímsson blev dræbt, der blev sluttet forlig med de andre indblandede i striden og der blev enighed om at lade Håkon jarl dømme. Håkon jarl dømte da, at Tróndur í Gøtu skulle betale fuld mandebod for Sigmunds og Tóris fædre. Sigmundur fik halvdelen af Færøerne i len af Håkon jarl, som selv skulle have den anden halvdel. Ved at acceptere dommen gik Sigmundur reelt med til, at Færøerne blev et norsk lydområde.

På Altinget (Lagting) på Tinganes (i dag Tórshavn) blev Tróndur i Gøtu tvunget til at acceptere Sigmunds og Håkons jarls nyordning. År 999 angreb Sigmundur med 30 bevæbnede mænd høvdingen Tróndur, der med våbenmagt blev tvunget til at gå over til kristendommen. Men da de forsamlede færinger med Tróndur i spidsen afviste den nye lære, fordi de så kristendommen som Sigmunds undskyldning for at tilrane sig magten over øerne, valgte han en lidt mindre flatterende fremgangsmåde i sit missionsarbejde. I nattens mulm og mørke sejlede han med sit bedste mandskab til Gøta og tvang sig adgang til Trónds gård, hvor man så hev Tróndur ud af sengen og gav ham valget mellem enten at konvertere til kristen tro eller at blive halshugget.

Pragmatisk som Tróndur var, accepterede han disse vilkår, men ifølge Færingesagaen svor Tróndur hævn i 1005 og samlede senere sine mænd i en natlig aktion ved at angribe Sigmundur på Skúvoy, hvor de tog ham på sengen. Sigmundur og hans tro følgesvend og fætter Tóri Beinirsson sprang i havet sammen med karlen EinarSuðuroy. Deres svømmetur er legendarisk og bl.a. gengivet i det meget folkekære kvad Sigmundarkvæði yngra (Det yngre kvad om Sigmund), som alle skolebørn på Færøerne stifter bekendtskab med i undervisningen. Mens Tóri og Einar døde på svømmeturen, lykkedes det Sigmundur at nå SandvíkSuðuroy, hvor han blev dræbt af bonden Torgrímur Illi (en af Trónds mænd).

Sigmundur Brestissons gravsten Sigmundarsteinur kan beses på kirkegården i Skúvoy. Stenen har et indhugget kors, men ingen runer.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • G.V.C. Young: Færøerne. Fra vikingetiden til reformationen. København: Rosenkilde og Bakker, 1982

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Importeret fra Norsk Wikipedia.