Spring til indhold

Sigrid Neiiendam

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sigrid Neiiendam
Født31. maj 1868 Rediger på Wikidata
Gedved, Danmark Rediger på Wikidata
Død25. januar 1955 (86 år) Rediger på Wikidata
Frederiksberg, Danmark Rediger på Wikidata
NationalitetDanmark Dansk
BopælMøn Rediger på Wikidata
ÆgtefælleRobert Neiiendam (fra 1907) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Elev afOlaf Poulsen Rediger på Wikidata
BeskæftigelseSkuespiller Rediger på Wikidata
ArbejdsgiverDen Kongelige Ballet Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
UdmærkelserIngenio et arti,
Bodilprisen for bedste kvindelige birolle (1952) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Sigrid Neiiendam (fjerde til venstre) i en iscenesættelse af Felix Saltens "Fra den anden Bred" på Folketeatret, måske i 1911. De andre skuespillere er Arvid Ringheim, Agnete Blom og Albrecht Schmidt(til venstre) samt William Bewer. Billedet er taget af Holger Damgaard.

Sigrid Marie Elisabeth Neiiendam, født Andersen (31. maj 1868Gedved Seminarium25. januar 1955Frederiksberg) var en dansk skuespillerinde, gift med Robert Neiiendam.

Sigrid Neiiendam gennemgik Elevskolen og debuterede 1. september 1891 som Anne Kandstøbers i "Barselstuen" på Det kongelige Teater, som i de følgende sæsoner ikke gav hende lejlighed til kunstnerisk udvikling. Efter 1896 at være brudt igennem på Dagmarteatret ved sin friske og djærve udførelse af den jyske Johanne i "Ungdomsleg", forlod hun scenen og deltog i de følgende år i arbejdet på Rødkilde Højskole, hvor hendes fader var forstander.

Tilskyndet af William Bloch modtog hun 1900 et tilbud fra Folketeatret, og i de følgende 11 sæsoner åbenbarede hun her en frodig og hjertevarm komik i så forskellige roller som den lattermilde Wulfdine i "Thummelumsen", dem djærve Trine i "Tvillinger", den robuste Lensgrevinde i "Den Bestøvlede Kat", den myndige Inger i "Sind" og den fortrykte kone i "Gryden".

I 1911 blev hun atter ansat ved Nationalscenen og uddybede der sin stilfærdige kunst i roller, der sjældent stod i første række, men som hun evnede at individualisere og give et personligt præg, navnlig når det rørende forenes med det komiske (Morgiane i "Aladdin", Madam Smidt i "Affæren", Tante To i "Skærmydsler").

Sigrid Neiiendam var ikke mindst værdifuld for fremstillingen af Ludvig Holbergs komedier (fx Nille i "Erasmus Montanus"; Gunild i "Mester Gert Westphaler"; Magdelone i "Den Stundesløse", Gedske Klokkers og Else David Skolemesters i "Barselstuen";. hendes skuespil heri var ikke af traditionsbevarende, men nyskabende art og understøttedes af hendes solide kendskab til landets ulige dialekter.

I 1943 udkom hendes memoirer "Sigrid Neiiendam fortæller" hos Povl Branner.

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]