Sigrid Neiiendam

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg

Sigrid Marie Elisabeth Neiiendam, født Andersen (31. maj 1868Gedved Seminarium25. januar 1955Frederiksberg) var en dansk skuespillerinde, gift med Robert Neiiendam.

Sigrid Neiiendam gennemgik Elevskolen og debuterede 1. september 1891 som Anne Kandstøbers i "Barselstuen" på Det kongelige Teater, som i de følgende sæsoner ikke gav hende lejlighed til kunstnerisk udvikling. Efter 1896 at være brudt igennem på Dagmarteatret ved sin friske og djærve udførelse af den jyske Johanne i "Ungdomsleg", forlod hun scenen og deltog i de følgende år i arbejdet på Rødkilde Højskole, hvor hendes fader var forstander.

Tilskyndet af William Bloch modtog hun 1900 et tilbud fra Folketeatret, og i de følgende 11 sæsoner åbenbarede hun her en frodig og hjertevarm komik i så uens roller som den lattermilde Wulfdine i "Thummelumsen", dem djærve Trine i "Tvillinger", den robuste Lensgrevinde i "Den Bestøvlede Kat", den myndige Inger i "Sind" og den fortrykte kone i "Gryden".

I 1911 blev hun atter ansat ved Nationalscenen og uddybede der sin stilfærdige kunst i roller, der sjældent stod i første række, men som hun evnede at individualisere og give et personligt præg, navnlig når det rørende forenes med det komiske (Morgiane i "Aladdin", Madam Smidt i "Affæren", Tante To i "Skærmydsler").

Sigrid Neiendam var ikke mindst værdifuld for fremstillingen af Ludvig Holberg’s komedier (fx Nille i "Erasmus Montanus"; Gunild i "Mester Gert Westphaler"; Magdelone i "Den Stundesløse", Gedske Klokkers og Else David Skolemesters i "Barselstuen";. hendes skuespil heri var ikke af traditionsbevarende, men nyskabende art og understøttedes af hendes solide kendskab til landets ulige dialekter.

Kilder[redigér | redigér wikikode]