Sigrid Neiiendam

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Sigrid Neiiendam
Født 31. maj 1868 Rediger på Wikidata
Gedved, Danmark Rediger på Wikidata
Død 25. januar 1955 (86 år) Rediger på Wikidata
Frederiksberg, Danmark Rediger på Wikidata
Nationalitet Danmark Dansk
Bopæl Møn Rediger på Wikidata
Ægtefælle Robert Neiiendam (fra 1907) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Elev af Olaf Poulsen Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Skuespiller Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Det Kongelige Teater Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Bodilprisen for bedste kvindelige birolle (1952) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Sigrid Marie Elisabeth Neiiendam, født Andersen (31. maj 1868Gedved Seminarium25. januar 1955Frederiksberg) var en dansk skuespillerinde, gift med Robert Neiiendam.

Sigrid Neiiendam gennemgik Elevskolen og debuterede 1. september 1891 som Anne Kandstøbers i "Barselstuen" på Det kongelige Teater, som i de følgende sæsoner ikke gav hende lejlighed til kunstnerisk udvikling. Efter 1896 at være brudt igennem på Dagmarteatret ved sin friske og djærve udførelse af den jyske Johanne i "Ungdomsleg", forlod hun scenen og deltog i de følgende år i arbejdet på Rødkilde Højskole, hvor hendes fader var forstander.

Tilskyndet af William Bloch modtog hun 1900 et tilbud fra Folketeatret, og i de følgende 11 sæsoner åbenbarede hun her en frodig og hjertevarm komik i så uens roller som den lattermilde Wulfdine i "Thummelumsen", dem djærve Trine i "Tvillinger", den robuste Lensgrevinde i "Den Bestøvlede Kat", den myndige Inger i "Sind" og den fortrykte kone i "Gryden".

I 1911 blev hun atter ansat ved Nationalscenen og uddybede der sin stilfærdige kunst i roller, der sjældent stod i første række, men som hun evnede at individualisere og give et personligt præg, navnlig når det rørende forenes med det komiske (Morgiane i "Aladdin", Madam Smidt i "Affæren", Tante To i "Skærmydsler").

Sigrid Neiendam var ikke mindst værdifuld for fremstillingen af Ludvig Holberg’s komedier (fx Nille i "Erasmus Montanus"; Gunild i "Mester Gert Westphaler"; Magdelone i "Den Stundesløse", Gedske Klokkers og Else David Skolemesters i "Barselstuen";. hendes skuespil heri var ikke af traditionsbevarende, men nyskabende art og understøttedes af hendes solide kendskab til landets ulige dialekter.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]