Sikfors (Hällefors kommun)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sikfors

Sikfors bruk i begyndelsen af 1930'erne
Overblik
Land Sverige Sverige
Landskab Västmanland
Län Örebro län
Kommune Hällefors kommun
Demografi
Indbyggere 63 (2010) Rediger på Wikidata
 - Areal 0,290 km²
 - Befolknings­tæthed 217 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Oversigtskort
For alternative betydninger, se Sikfors. (Se også artikler, som begynder med Sikfors)

Sikfors er en by i Hällefors kommun i Örebro län (Västmanland) i Sverige nogle kilometer nordøst for Hällefors. Frem til 2015 blev den af SCB betragtet som en småort, hvilket blev ophævet da byen ikke længere opfylder SCB's krav til småorter.[1]

Sikfors ligger mellem søerne Norr- og Sör-Älgen, og gennem byområdet løber en å, Sikforsån. Byen ligger i en dal mellem to høje og Riksväg 63's forløb tværs igennem bebyggelsen er årsag til mange fartoverskridelser efter de stejle nedkørselsbakker på begge sider af byen.[kilde mangler] Også Bergslagsbanan løber gennem byen.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Området omkring den nuværende by fik ingen fast bosættelse før omkring år 1600. Ved vandløbet mellem søerne Norr-Älgen og Sör-Älgen blev der af finner i 1630'erne anlagt en hytte. I 1646 blev der ligeledes givet tilladelse til at opføre en hammer. I 1660'erne solgte bjergfolkene en stor del af fabrikken til bjergmesteren Otto Lybecker, som i 1672 solgte hele Sikfors hammare og 11/18 af hytten, hvor bjergfolket endnu ejede andele, til assessoren Henrik Jakob Hildebrand. Det forblev i hans slægt frem til 1809, hvor det gennem arv og testamente overgik til slægten Bonde. Carl C:son Bonde solgte efter nogle år Sikfors til kammerherren Wilhelm Virgin, som i 1829 solgte det til kaptajn Axel Uggla, som blandt andet byggede den nuværende fabriksherregård omkring år 1849.

Efter Axel Ugglas død var fabrikken ejet af et dødsbo, som i 1872 oprettede Sikfors Bruks AB. Disponenten blev sønnen Carl Johan Reinhold Uggla, og efter hans død blev hele firmaet i 1895 solgt til Hellefors Bruks AB. Sikfors Bruks AB omfattede da en jernfabrik med miner, samt skove, jordbrug og melkværn. Fabrikken udviklede sig og ekspanderede kraftigt, og bestod i 1914 af en hytte med udskillelses- og briketteringsværk, kværn, sav og eget kraftværk. Til fabrikken hørte også miner i Sirsjöberg, hvorfra der gik en svævebane til Sikfors. Hele bolaget var takseret til 377.000 SEK. I 1916 blev Sikfors Bruks AB overtaget helt af Hellefors Bruks AB, som året forinden var blevet et datterselskab af Wargöns AB.

Efter at minen i Sirsjöberg blev nedlagt i 1949, blev der indkøbt jernmalm fra bl.a. Persbergs miner for at forsyne industrianlæggene i Sikfors som fortsatte i drift i yderligere et par år. I 1953 blev hytten og sintreværket nedlagt. Udskillelsesværket blev nedlagt i 1959, og størstedelen af industrianlæggene ved Sikfors bruk blev revet ned i løbet af 1961 og 1964.

Siden fabrikkens nedlæggelse er indbyggerantallet i Sikfors faldet, og både butikken og Folkets hus er forsvundet.

Byområdet[redigér | rediger kildetekst]

Over en kort strækning gennem byen passeres Sikfors rideskole samt Sikfors herregård, som drives som konferencecenter med restaurant, og tæt på ligger Sör-Älgens camping med friluftsbad.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Förändringar i antalet småorter 2010-2015" (svensk). Statistiska centralbyrån. 19. december 2016. Hentet 15. november 2020.