Sikkerhedsgodkendelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Politiets Efterretningstjeneste står for sikkerhedsgodkendelser i Danmark

En sikkerhedsgodkendelse er en status der tildeles for at en person kan få adgang til klassificeret materiale eller -områder efter en personundersøgelse. Når man foretager en personundersøgelse i forbindelse med en sikkerhedsgodkendelse, lægges der typisk vægt på oplysninger om en persons pålidelighed i forbindelse med håndteringen af klassificeret materiale og viden, strafbare forhold, alkohol- eller narkotikamisbrug, økonomiske problemer samt andre oplysninger af sikkerhedsmæssig betydning der kan gøre personen sårbar overfor udnyttelse i forbindelse med eksempelvis kriminalitet, spionage eller industrispionage. Jo højere klassifikationsniveau personen skal godkendes til, jo dybere er personundersøgelsen.

En sikkerhedsgodkendelse i sig selv er ikke nødvendigvis nok til at få adgang til alt klassificeret materiale der ellers er klassificeret på personens sikkerhedsniveau ud fra tanken "need to know". Hvis en person eksempelvis er sikkerhedsgodkendt på grund af et arbejde med klassificeret IT-udstyr har man ikke nødvendigvis behov for at kende statsoverhovedets detaljerede rejseplaner.

I Danmark[1][redigér | redigér wikikode]

I Danmark foretages personundersøgelser og sikkerhedsgodkendelser af Politiets Efterretningstjeneste (PET).

I tilfælde af at et civilt firma har bestilt en sikkerhedsgodkendelse af sine medarbejdere får firmaet dog selv resultatet af PET, og så er det op til firmaet selv at vurdere resultatet om personen kan gives en sikkerhedsgodkendelse i firmaet.

I 2011 blev 41.500 personer i Danmark undersøgt med henblik på en sikkerhedsgodkendelse.

Klassifikationsniveauer[2][redigér | redigér wikikode]

Der findes i Danmark, NATO og EU 4 niveauer af godkendelse (i stigende rækkefølge):

Dansk klassifikation NATO klassifikation EU klassifikation Betydning
Til Tjenestebrug (TTJ) NATO Restricted (NR) Restreint UE Informationer der ikke må offentliggøres eller komme uvedkommende til kendskab.
Fortroligt (FTR) NATO Confidential (NC) Confidentiel UE Informationer der vil kunne forvolde Danmark/NATO-/EU-lande skade.
Hemmeligt (HEM) NATO Secret (NS) Secret UE Informationer der vil kunne forvolde Danmark/NATO-/EU-lande alvorlig skade.
Yderst Hemmeligt (YHM) Cosmic Top Secret (CTS) Trés Secret UE Informationer der vil kunne forvolde Danmark/NATO-/EU-lande overordentlig alvorlig skade.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]