Silkeborg Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Silkeborg Kirke
Silkeborg Kirke ved Torvet
Generelt
Opført 1877
Geografi
Adresse Torvet 10C, 8600 Silkeborg
Sogn Silkeborg Sogn
Pastorat Silkeborg Pastorat
Provsti Silkeborg Provsti
Stift Århus Stift
Kommune Silkeborg Kommune
Kommune (1970) Silkeborg Kommune (1970-2006)
Eksterne henvisninger
silkeborg-kirke.dk
Oversigtskort

Silkeborg Kirke stod færdigbygget i november 1877, efter 20 års møjsommeligt arbejde med at skaffe de nødvendige midler.

I 1845 var der meget langt til kirke for de mennesker, der slog sig ned omkring den nyanlagte fabrik, Over en mil at gå til sognekirken i Linå, Senere blev en stue i Silkeborg Hovedgård indrettet som byens første kirke, og digterpræsten J. C. Hostrup flyttede hertil (1856).

Kirken er tegnet af den københavnske arkitekt H.S. Sibbern. En korskirke i romansk stil, dengang med "åben tagstol", Men ved den omfattende restaurering i 1941-43 blev kirkerummet overhvælvet. Arkitekt Harald Lønborg-Jensen stod for dette smukke arbejde, der af en samtidig kollega blev kaldt "genialt".

l 1958 blev Mariehøj Sogn udskilt og Mariehøj Kirke indviet, men den gamle kirke dominerer fortsat bymidten, yderligere forskønnet med nyt kobbertag (1967) og nyt gulv af norsk kvartsskifer, nedlagt i forbindelse med 100 års jubilæet 1977. Den har levet med i det meste af byens liv og ligger stadig værdigt og uomgængeligt for det fortravlede menneskes blik.[kilde mangler]

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


KirkeSpire
Denne artikel om en kirke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Religion