Simon Peter Poulsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Simon Poulsen.

Simon Peter Poulsen (20. maj 1757-24. december 1823) var en dansk boghandler, forlægger og udgiver.

Simon Peter Poulsen blev født i København, hvor hans fader var sergent ved Holmen. Han blev student fra Københavns Skole 1778, var derefter nogle år lærer og nedsatte sig 1786 som boghandler i København (i Antonistræde).

Særlig var det tidsskrifter, for en del i forbindelse med Odin Wolff, han udgav, f.eks. Morgen-Posten. Hans Nytaarsgaver (1792-1807), hvis første 8 årgange fører titlen Nytaarsgave for Damer, var meget søgte. Han udgav også det litterærkritiske tidsskrift Iris (1791-1795) som blev redigeret af Johann Clemens Tode.

1793 blev han hofboghandler og var en driftig, vel anset mand, der i sin kraftige alder plejede venskabelig omgang med adskillige af datidens litterære mænd; men i sine sidste år var han sygelig menneskesky.

Han døde 24. december 1823.

En sommerbolig i Birkerød bestemte han og hans hustru, Louise Regine født Gæbel (født 1754 død 23. marts 1823), til oprettelse af et hospital for syge og fattige i Hørsholm Amt, i det en kapital knyttedes dertil. Ejendommen var imidlertid ubrugelig til dette øjemed og blev solgt. Kapitalens renter uddeles nu til trængende i Birkerød og omliggende sogne.

Henvisning[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel bygger hovedsagelig på Biografi(er) af A. Jantzen. i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 13. bind, side 258, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst eller redigeret således, at den er på nutidssprog og er wikificeret, bedes skabelonen venligst erstattet med et dybt link til DBL som kilde, og indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.