Simon Peter Poulsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se Simon Poulsen.
Simon Peter Poulsen
Født 20. maj 1757 Rediger på Wikidata
Død 24. december 1823 (66 år) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Forlægger Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Simon Peter Poulsen (20. maj 1757-24. december 1823) var en dansk boghandler, forlægger og udgiver.

Simon Peter Poulsen blev født i København, hvor hans fader var sergent ved Holmen. Han blev student fra Københavns Skole 1778, var derefter nogle år lærer og nedsatte sig 1786 som boghandler i København (i Antonistræde).

Særlig var det tidsskrifter, for en del i forbindelse med Odin Wolff, han udgav, f.eks. Morgen-Posten. Hans Nytaarsgaver (1792-1807), hvis første 8 årgange fører titlen Nytaarsgave for Damer, var meget søgte. Han udgav også det litterærkritiske tidsskrift Iris (1791-1795) som blev redigeret af Johann Clemens Tode.

1793 blev han hofboghandler og var en driftig, vel anset mand, der i sin kraftige alder plejede venskabelig omgang med adskillige af datidens litterære mænd; men i sine sidste år var han sygelig menneskesky.

Han døde 24. december 1823.

En sommerbolig i Birkerød bestemte han og hans hustru, Louise Regine født Gæbel (født 1754 død 23. marts 1823), til oprettelse af et hospital for syge og fattige i Hørsholm Amt, i det en kapital knyttedes dertil. Ejendommen var imidlertid ubrugelig til dette øjemed og blev solgt. Kapitalens renter uddeles nu til trængende i Birkerød og omliggende sogne.

Henvisning[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af A. Jantzen. i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 13. bind, side 258, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=https://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.