Sirhan Sirhan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Sirhan Sirhan

Sirhan Sirhan.gif

23. maj 1969
Personlig information
Født Sirhan Bishara Sirhan Rediger på Wikidata
19. marts 1944 (77 år)
Jerusalem Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted John Muir High School,
Pasadena City College Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Staldkarl Rediger på Wikidata
Fængslet i California State Prison, Corcoran, Correctional Training Facility, Richard J. Donovan Correctional Facility Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Sirhan Bishara Sirhan (født 19. marts 1944 i Jerusalem, Britisk Palæstina) er en palæstineser, der den 5. juni 1968 skød og myrdede den amerikanske senator og præsidentkanditat Robert F. Kennedy i Los Angeles, Californien.

Tidlige liv[redigér | redigér wikikode]

Sirhan blev født i 1944 i Jerusalem ind i en kristen palæstinensisk familie, men emigrerede som 12-årig med familien til USA. Efter et kort ophold i New York slog familien sig ned i Los Angeles i Californien hvor Sirhan gik i både grundskole og high school.

Mordet på Robert F. Kennedy[redigér | redigér wikikode]

Den 5. juni 1968 skød og dræbte Sirhan den demokratiske senator og præsidentkanditat Robert F. Kennedy, lillebror til den ligeledes myrdede præsident John F. Kennedy. Drabet fandt sted i på et hotel i Los Angeles, hvor Kennedy netop havde holdt en tale til sine tilhængere i forbindelse med det californiske primærvalg.

Sirhan affyrede fra nært hold fire skud med en revolver mod Kennedy, der døde af sine kvæstelser 26 timer senere. Yderligere fem personer blev såret under skyderiet, der endte med at Sirhan blev overmandet af en række tilstedeværende mænd. Kennedy var det eneste dødsoffer.

Motiv[redigér | redigér wikikode]

Ifølge Sirhans mor, Mary Sirhan, var sønnens motiv for drabet arabisk nationalisme. Sirhan havde som palæstinenser følt sig forrådt af Kennedy på grund af hans støtte til Israel under Seksdageskrigen i 1967, hvor de israelske styrker havde vundet en massiv sejr over sine arabiske naboer.

Retssag[redigér | redigér wikikode]

Efter at have tilstået at have skudt Kennedy blev Sirhan den 23. april 1969 dømt til døden ved en retssag i byen Fresno i Californien. Dommen blev dog i 1972 omstødt til livsvarig fængsel. Pr. marts 2013 sidder Sirhan stadig fængslet i det californiske statsfængsel i byen Corcoran. Han har adskillige gange, senest i 2011, anmodet om prøveløsladelse, men foreløbig uden held.[1]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]