Sirmilik National Park

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sirmilik National Park
Region Nunavut, Canada Canada
Nærmeste by Pond Inlet
koordinater 72°59′26″N 81°08′14″V / 72.99060°N 81.13732°V / 72.99060; -81.13732
Udspring Google-enwiki
Areal 22.200 km²
Grundlagt 2001[1]
Administration Parks Canada
Beliggenheden af Sirmilik National Park
Beliggenheden af Sirmilik National Park
Beliggenheden af Sirmilik National Park

Sirmilik National Park er en nationalpark i Canada beliggende i Nunavut og med et areal af 22.252 kvadratkilometer. I nationalparken indgår Bylot Island og dele af det nordlige Baffin Island. Området fik status som nationalpark i året 1999 og dets navn, Sirmilik, stammer fra sproget inuktitut og betyder "stedet med gletsjere".

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Området hvor Sirmilik National Park ligger har tidligere været dækket af indlandsis, hvoraf den seneste trak sig tilbage for omkring 6.000 til 8.000 år siden. De første mennesker som bosatte sig i området stammede fra den tidlige Dorsetkultur og ankom for omkring 3.000 år siden. En anden bølge af bosættere fra Thulekulturen indvandrede for omkring 1.000 år siden.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Naturen i Sirmilik National Park består for en stor del af bjerge, bjergtoppe og gletsjere, men der findes også lavere beliggende tundraområder, og parken omfatter også mange kystområder. Geografisk inddeles parken oftest i tre områder: Øen Bylot Island, området omkring Pond Inlet mellem Oliven Sound og Parquet Bay, samt halvøen Borden.

Øen Bylot Island omfatter omtrent 11.000 kvadratkilometer og har en klipperig kyst med et rigt fugleliv. Længere inde på øen domineres landskabet af bjerge, hvor de højeste toppe når en højde på 2.100 meter over havet. På den nordvestlige del af øen findes de såkaldte hoodoos, og disse geologiske formationer hører til parkens mere berømte seværdigheder.

Det kolde vand i det smalle Oliver Sound rammes ind af stejle fjeldsider, der gennemskæres af dale formet af gletsjere. Området er kendt for sine slående naturscenerier og er et af de populæreste mål for camping og kajakpadling i parken.

Halvøen Borden domineres af et stort plateau med brede floddale og tundraområder.

Klima[redigér | rediger kildetekst]

Klimaet i området kendetegnes af lange, kolde vintre og korte, kølige somre. Den varmeste periode falder i slutningen af juli til begyndelsen af august og den koldeste periode er januar.

Dyreliv[redigér | rediger kildetekst]

Sirmilik National Park har et rigt fugleliv, særligt hvad angår forekomsten af forskellige havfugle, og i løbet af sommeren kan over 70 forskellige fuglearter findes her, hvoraf 45 arter yngler. I vandene uden for kysterne findes også mange marine pattedyr, som sæler og hvaler. Isbjørn, caribou, ulve og polarræv forekommer også i området, ligesom mange gnavere.

Planteliv[redigér | rediger kildetekst]

Planterne i Sirmilik National Park repræsenterer et bredt udvalg af den arktiske flora, som forskellige mosser, laver, græsser, blomstrende urter, dværgbirk og pil.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Ecological Studies and Environmental Monitoring at Bylot Island, Sirmilik National Park". Cen.ulaval.ca. Arkiveret fra originalen 11. april 2010. Hentet 2010-09-20.