Sithonia

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Sithonia
NeosMarmarasMarina.jpg
Overblik
Land Grækenland Grækenland
Periferi Centralmakedonien
Demografi
Kommunen 12.394 (2011)
 - Areal 516,8 km²
Oversigtskort

Sithonia (græsk: Σιθωνία), også kendt som Longos, er en halvø i Chalkidiki, som selv ligger på en større halvø i Grækenland. Kassandra-halvøen ligger vest for Sithonia og Athos-halvøen mod øst. Sithonia er også en kommune, der dækker Sithonia-halvøen. Kommunens sæde er byen Nikiti.[1]

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Sithonia, stranden i Kalamitsi.
Panorama af Nikiti.
Elia Strand
Ormos Panagias.
Solopgang i Vourvourou

Bugter, der omgiver halvøen, er Singitiske Golf mod øst og Toronæiske Golf mod vest. Bjergene Itamos og Dragoudelis ligger i midten af halvøen. Landskabet er dækket af vinmarker, skove, græsarealer, buskadser og bjerge. Blandt de mange historiske steder i Sithonia er den antikke by, slottet og kirken Agios Athanasios i Toroni, vindmøllerne i Sykia og kirken fra det 16. århundrede i Nikiti.

I den nordlige del af halvøen ligger de populære strande Ai Giannis, Kalogria, Elia og Lagomandra på vestkysten og Livrochios, Karidi, Kavourotripes og Platanitsi på østkysten. Strandene i den sydlige del omfatter Azapiko, Tristinika, Kalamitsi og Kriaritsi.

Porto Koufo, er den største naturlige havn i Grækenland, som er nævnt af Thukydid som den "hule havn". Sydpå, fra havnens udgang, ligger Kartalia, den sydligste del af Sithonia, et meget imponerende område med afsondrede klippestrande.

De vigtigste landsbyer på halvøen er Nikiti, Neos Marmaras, Parthenonas, Sarti, Sykia, Vourvourou og Agios Nikolaos.

Midt på halvøen Sithonia, nær landsbyen Neos Marmaras, ligger feriestedet Porto Carras hvor der holdtes EU-topmøde i 2003. Om sommeren er der særligt travlt i havneområderne Neos Maramaras, Nikiti og Sarti.

Kommune[redigér | rediger kildetekst]

Kommunen Sithonia blev dannet ved kommunalreformen i 2011 ved sammenlægning af følgende 2 tidligere kommuner, der blev til kommunale enheder: [1]

Kommunen har et areal på 516,8 km2, den kommunale enhed 322,9 km2 . [2]

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b "ΦΕΚ A 87/2010, Kallikratis reform law text" (græsk). Government Gazette.
  2. ^ "Population & housing census 2001 (incl. area and average elevation)" (PDF) (græsk). National Statistical Service of Greece. Arkiveret fra originalen (PDF) 21. september 2015. Hentet 10. december 2021.