Sjona

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sjona
Udmundingen af Sjona set fra Sjonfjellet. Handnesøya til venstre, i baggrunden Lovund og Træna.
Udmundingen af Sjona set fra Sjonfjellet. Handnesøya til venstre, i baggrunden Lovund og Træna.
Overblik
Land Norge Norge
Kommuner Lurøy, Nesna og Rana
Kommuner (Fylker) Nordland
Område Helgeland
Type fjord
Maks. længde 30 kilometer
Maks. dybde 634 meter
Oversigtskort

Sjona er en 30 kilometer lang (39 km til bunden af Sørfjorden) fjordHelgeland i Nordland fylke i Norge. Fjorden begynder ved Sjonøya i Lurøy kommune og møder Lillesjona indenfor Handnesøya (Nesna kommune) før den løber videre ind til Sjonbotn og Nordsjona (Rana kommune).[1] Fjordens har en dybde på op til 634 meter.[2] Langs fjorden ligger landsbyerne Flostrand, Mæla, og Myklebustad. Inderst deler den sig i to arme, Nordsjona og Sørfjorden.[3]

Nogle af de største elve som løber ud i Sjona er Flostrandelva, Helgåga og Botnelva. Det fiskes anadrome laksefisk i alle disse, og Flostrandvassdraget er specielt kendt for sin fjeldørred.

Botnelva er udløb fra Sjona kraftværk som er et af Helgelandskrafts største vandkraftværker. I forbindelse med den øgede tilførsel af ferskvand dette har givet til fjorden (dette vand skulle egentlig løbe ud i fjordarmen Utskarpen i Rana) er der oprettet en isfond som bevilger midler til isforebyggende tiltag for fiskere og andre fastboende ved fjorden.

I modsætning til mange andre fjorde har Sjona ingen tærskel ved mundingen, og der er derfor stor udskiftning af vandet i fjorden.

Etymologi[redigér | rediger kildetekst]

Fjordnavnet Sjona udtales [şo:´næ] i Lurøy kommune og [şo:´na] i dele af Rana kommune.[4] Det er formentlig afledt af norrønt femininum sjón, «syn», måske fordi fjorden er bred og lige, så man fra den ydre del kan se langt indover. Navnet er nedtegnet første gang i Aslak Bolts Jordebog fra 1432 under «i Sionen».[5][6]

Fjorden Sjona set fra syd[redigér | rediger kildetekst]

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Sjona på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ Norges land og folk - Nordlands amt via no.wikisource.org
  3. ^ Store norske leksikon. "Sjona" (norsk). Hentet 2011-12-28.
  4. ^ Rygh 1896, side 63
  5. ^ Sandnes 1976, side 276
  6. ^ Rygh 1905, side 276

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Rygh, Oluf (1896). Norske Fjordnavne. I Sproglig-historiske studier tilegnede Professor C.R. Unger. Aschehoug, Kristiania,.{{cite book}}: CS1-vedligeholdelse: Ekstra punktum (link)
  • Rygh, Oluf (1905). Norske Gaardnavne. Vol. Bind XVI Nordlands Amt, utg. ved Karl Rygh. Aschehoug, Kristiania.
  • Sandnes, Jørn; Stemshaug, Ola (1976). Norsk Stadnamnleksikon. Det Norske Samlaget, Oslo.{{cite book}}: CS1-vedligeholdelse: Flere navne: authors list (link)
Oversættelse
Denne artikel eller en tidligere version er helt eller delvist oversat fra den norsksprogede (bokmål) Wikipedia, der er tilgængelig under Creative Commons Kreditering-Deling på samme vilkår 3.0. Se versionshistorik for oplysninger om oprindelig(e) bidragyder(e).
Norsk geografiSpire
Denne artikel om Norges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi