Skæl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Skæl

Skæl er små hårde eller bløde plader af horn, som vokser ud af hudenkrybdyr og fisk. Fugle har skæl på benene, og deres fjer regnes for at være udviklet fra skæl. Skældyret, som er et pattedyr, har skæl der er udviklet af sammenvokset hår. Sommerfugles vinger er beklædt med mikroskopiske skæl kaldet sommerfuglestøv. Mennesker har 20 skæl, en for enden af hver finger og .

Hajer har ikke skæl, deres skind består af horn.

Skæl i hovedbunden hos mennesker[redigér | redigér wikikode]

Skæl bruges også som betegnelse for flager af hud, der drysser ud af hovedbunden på mennesker. Hos mennesker skyldes skæl i hovedbunden, den naturlige udskiftning af hudceller. De døde hudceller bliver erstattet af nye, hvorefter de drysser ud af hårbunden. Gærsvampen Pityrosporum ovale, findes i hovedbunden på alle mennesker, og er den primære grund til skældannelse. Døjer man med unaturligt meget skæl, skyldes det en overproduktion af svampen, som resulterer i en hurtigere omsætning af hudceller. I nogle tilfælder oplever man kløe og irritation, i forbindelse med store mængder skæl. Der findes specielle shampooer, som er lavet til reducere svampevækst, og derved minimerer skældannelsen i hårbunden.

De hvide flager som vi kalder skæl, kan også forekomme ved en udtørret hovedbund. Her vil man hårbunden typisk være mere kløende og irriteret, end når man har almindelig skæl. Hovedbunden tørre ud, når der er mangel på talg (hudfedt). Dette er ofte et problem om vinteren, når den naturlig produktion af talg ikke er nok til, at opretholde den sunde balance i hårbunden.

Se også[redigér | redigér wikikode]