Skúvoy (bygd)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Skúvoy bygd
Skúvoy bygd, set fra havet

Skúvoy er den eneste bygd på øen Skúvoy i Færøerne. Skúvoy er administrationscenter for Skúvoyar kommuna og havde i 2013 et indbyggertal på 35. Bygden har en lille skole, en købmand og en kirke, hvori der i tårnet hænger en klokke skænket af A.P. Møller. Bygden ligger på øens østside med et kajanlæg for rutetrafik og en lille havn for småbåde, der bliver trukket på land om vinteren for at beskytte dem mod stormens hærgen. Der er ingen biler, men dog små traktorer, der bruges til at køre varer op fra landingspladsen til bygden.

Historie[redigér | redigér wikikode]

På Skúvoy kirkegård står der en gravsten kaldet Sigmundarsteinur (Sigmundurs sten). Den siges at være rejst over Sigmundur Brestisson, der er kendt fra Færingesaga. Han var en vikingehøvding, der kristnede Færøerne i år 1000. Sagaen fortæller, at han havde sin gård på Skúvoy og her blev angrebet af sin gamle fjende, den hedenske Tróndur i Gøtu. Sigmundur flygtede ved at springe i havet og svømme til SandvíkSuðuroy 15 km væk. I Sandvík blev han fundet liggende udmattet på stranden af bonden Torgrimur Illi, der halshuggede ham og stjal en guldarmring, han havde fået af Hakon Jarl.

I midten af 1300-tallet dræbte byldepesten (den sorte død) alle på øen undtagen en ungmø ved navn Rannvá. I 1700-tallet hærgede en koppeepidemiepidemi øen og udryddede hele befolkningen på Skúvoy.

Skúvoy nuværende kirke er fra 1937. Der har været adskillige kirker på øen gennem tiden. Den første skal ifølge traditionen være bygget af Sigmundur Brestisson i 999.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Koordinater: 61°46′N 6°48′V / 61.767°N 6.800°V / 61.767; -6.800