Skabelondiskussion:Cite web

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Problemer med language-parameteren[rediger kildetekst]

Der er et problem med placeringen af sprogangivelsen, når man bruger language-parameteren. Følgende:

{{cite web|url=http://schlaf.me/post/81679927670|title=Uberification of the US Service Economy|accessdate=5. januar 2014|website=Schlaf|language=engelsk}}

giver

(på engelsk)Uberification of the US Service Economy. Hentet 5. januar 2014.

men burde give noget i stil med følgende:

Uberification of the US Service Economy (på engelsk). Hentet 5. januar 2014.

Jeg vil blot indtil videre nævne fejlen her.

--Jhertel (diskussion) 5. nov 2016, 17:40 (CET)

Archive-parametre[rediger kildetekst]

Hvis man anvender arkiv, linker skabelonen stadig den originale i linket til titel-parameteret og kaster et Arkiveret-"archiveurl"-parameter og dato-"archivedate"-parameter, med noget som ligner small, i slutningen af det hele. Det ville være rart om skabelonen bare gjorde som Skabelon:Kilde nyheder. TherasTaneel (diskussion) 28. mar 2017, 13:36 (CEST)

Det skulle nu fungere ligesom hos skabelon:kilde nyheder, bortset fra at der er ikke link til den arkiverede version når |deadurl=no. Koden er svær at gennemskue, måske skal det rettes i skabelon:Citation/core.--Weblars (diskussion) 10. okt 2017, 17:50 (CEST)
deadurl manglede helt, men er tilføjet nu.--Weblars (diskussion) 10. okt 2017, 18:25 (CEST)

accessdate-parameter[rediger kildetekst]

"Bemærk, ikke alle parametre fungerer." Tja, hvis accessdate er skrevet "access-date" som i skabelonen på engelsk vises den ikke. Desuden findes parameteret "website" ikke. TherasTaneel (diskussion) 2. jun 2017, 22:25 (CEST)

Parameter access-date er tilføjet.--Weblars (diskussion) 10. okt 2017, 18:25 (CEST)

"Via"-parameter[rediger kildetekst]

Er det muligt at tilføje parametret |via= fra f.eks. {{Cite AV media}}? --Biscuit-in-Chief (Diskussion Bidrag) 27. apr 2019, 13:55 (CEST)

Cite web bygger på den forældede Skabelon:Citation/core. Hvis den blev opdateret til at bruge Modul:Citation/CS1 ville "via=" komme med helt af sig selv. Jeg gætter på at det ville virke uden videre hvis den aktive skabelonkode for Cite web blev udskiftet med {{#invoke:citation/CS1|citation|CitationClass=web}}, men på grund af den meget store brug, bør der laves en side testcases og testes grundigt før et sådant skift. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 27. apr 2019, 15:14 (CEST)
Er det noget, du kan gøre? —Biscuit-in-Chief (Diskussion Bidrag) 27. apr 2019, 15:32 (CEST)
Ja, men jeg vil have konsensus i et bredere forum først. Se Wikipedia:Landsbybrønden/Udfasning af Skabelon:Citation/core. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 27. apr 2019, 16:40 (CEST)

Opdatering af skabelonen[rediger kildetekst]

Jeg har tænkt mig at opdatere skabelonen snart. Efter opdateringen, der kommer til at bruge modul:citation/CS1, vil der blive vist fejlmeddelelser når parametre er anvendt forkert eller ikke genkendes. For at undgå mange skæmmende fejlmeddelelser efter opdateringen, vil jeg først prøve at rette i de artikler, hvor skabelonen er brugt forkert. Jeg har oprettet Kategori:Sider med ukendte parametre i skabelon Cite web, hvor fejlbehæftede artikler (i øjeblikket 1310 sider) er sorteret efter den forkerte/fejlstavede parameters navn. F.eks. kan man se at der findes mange artikler under bogstavet A. Jeg har klikket på nogle af dem og foreløbig fundet følgende syndere: accesdate, auhtor, accessed, agency, author1link, author6, author5, author7, author8, author9, author2-link. Jeg vil gå resten af alfabetet igennem, hvorefter jeg har en lang liste af parametre, der enten er almindelige fejlstavninger eller som er fremtidige parametre der vil fungere efter opdateringen. De tre førstnævnte parametre vil jeg nok tilføje som mulige parametre selvom de er forkerte, fordi det sparer arbejdet med at rette i mange artikler (fx findes accessed i omkring 19 artikler). Alternativt kunne en bot måske foretage rettelserne, men jeg har allerede bedt om hjælp i Wikipedia:Anmodning om botassistance#Fjerne komma i datoer og vil ikke overbebyrde botførerne. Når alfabetet er gennemgået og jeg har en endnu længere list, vil jeg tilføje den til skabelonen, der bruger modul:tjek for ukendte parametre, hvilket gerne skulle få antallet af sider i kategoren til at falde markant. Jeg tilføjer først parametrene til skabelonen når jeg har samlet en lang liste for ikke at sætte serveren på tungt arbejde for ofte, fordi den skal opdatere alle 24000 sider der bruger skabelonen, hver gang den er blevet ændret.--Weblars (diskussion) 12. okt 2019, 11:38 (CEST)

Mulighed for udeladelse af link[rediger kildetekst]

Kære Weblars, Steenth og/eller Dipsacus fullonum.

Er det muligt at lave en ekstra parameter hvor linket til den originale side kan udelades, hvis der er angivet en arkivurl? Hvis nu for eksempel at den originale side er blevet erstattet af andet indhold, som det er upassende at linke til? Samt på Skabelon:Kilde nyheder.

Hilsen Christian Giersing [ disk // bidrag // e-mail ] 28. dec 2020, 08:27 (CET)

@Christian Giersing: Der findes allerede en parameter til det, det er kun dokumentationen som er mangelfuld. Brug "url-status=overtaget" eller "url-status=uegnet" på dansk, eller "url-status=usurped" eller "url-status=unfit" på engelsk til at udelade originallink. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 28. dec 2020, 13:37 (CET)

@Dipsacus fullonum: Tusind tak - så ved jeg det til en anden gang. Christian Giersing [ disk // bidrag // e-mail ] 28. dec 2020, 19:58 (CET)

Link til låste sider[rediger kildetekst]

Kunne vi eventuelt tilføje en ikon i det tilfælde, hvor link ikke umiddelbart vil virke, fx:

  • Kræver registrering/login (hængelås)
  • Do med betaling (hængelås m mønt)
  • Dødt link (iturevet kædeled)

Det kunne eventuelt erstatte konet. -- Poul G disk. 17. dec. 2021, 14:24 (CET)[svar]

... måske som url-access på den engelske version. -- Poul G disk. 19. dec. 2021, 01:08 (CET)[svar]
Vi kan allerede markere disse ting, men med tekst i stedet for ikoner:
  1. |registration=ja: Eksempel:
    Forfatter. "Linktitel". Udgiver. {{cite web}}: Ukendt parameter |registration= ignoreret (|url-access= foreslået) (hjælp)
  2. |subscription=ja: Eksempel::
    Forfatter. "Linktitel". Udgiver. {{cite web}}: Ukendt parameter |subscription= ignoreret (|url-access= foreslået) (hjælp)
  3. |url-status=død (arkivlinket placeres først): Eksempel::
    Forfatter. "Linktitel". Udgiver. Arkiveret fra originalen 2021-12-19.
  4. |url-status=ja (originallinket placeres først): Eksempel::
    Forfatter. "Linktitel". Udgiver. Arkiveret fra originalen 2021-12-19.
Der er også nogle synonyme parametre som kan bruges som alternativer. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 19. dec. 2021, 09:09 (CET)[svar]
Virker ikke så overbevisende lige nu ... -- Poul G disk. 24. mar. 2022, 12:44 (CET)[svar]

@Steenth, Weblars og Dipsacus fullonum: Tidligere tilføjet parameteren | subscription=ja Kategori:Sider indholder henvisninger til abonnement-baseret indhold. Kan der gøres noget ved skabelonen, så den nuværende parameter |url-access=subscription også tilføjer den kategori? På forhånd tak, Christian Giersing [ disk // bidrag // e-mail ] 27. jul. 2022, 06:40 (CEST)[svar]

@Christian Giersing og MGA73: Det er MGA73, som har vedligeholdt det tilhørende modulet Modul:Citation/CS1 sidst, hvor koden er hentet fra den engelske Wikipedia. Og der er koden til at sætte kategori fjernet. Er der et formål med at spore at en kilde kræver et abonnement? --Steen Th (diskussion) 27. jul. 2022, 22:22 (CEST)[svar]

"Tjek datoværdier" - fejl i detektionsalgoritme[rediger kildetekst]

Når jeg udfylder følgende (i den nydannede artikel Busplade):

"Anlægs- og vedligeholdelsesprojekter i god kvalitet" (PDF). Københavns Kommune. Afdeling for Mobilitet, Klimatilpasning og Byvedligehold, Københavns Kommune. Oktober 2019. Hentet 30. oktober 2023. {{cite web}}: Tjek datoværdier i: |date= (hjælp)CS1-vedligeholdelse: url-status (link)

får jeg fejlen

"{{cite web}}: Tjek datoværdier i: |date= (hjælp)"

Men datoerne er jo korrekte, og desuden er der ingen hjælp, når man udfylder datoen i Visual Editor. Der står ikke hvad det eller de korrekte formater er. Og uanset hvad, så er de skrevne datoer jo helt korrekte, så der er en fejl i detekteringsalgoritmen. Desuden bør fejlteksten også angive, hvilken fejl der er tale om, for den må vel have en idé om det. Og sidst men ikke mindst er det temmelig svært (så vidt jeg kan se umuligt) at komme til at tilgå linket "hjælp" i den konkrete arbejdssituation i Visual Editor – så man er lidt på herrens mark, når den kommer med fejlen.

Det kan være meget fint med et tjek af datoerne, men det er mindre fint, når man får fejl ved helt korrekte datoer – i så fald er det faktisk bedre slet ikke at have et tjek, for ovenstående korrekte reference ser jo ikke for køn ud med den røde tekst. Så fejlen skal rettes.

Nu har jeg set lidt nærmere på det, og hvis man skriver "oktober 2019" med lille o får man ingen fejl, men så bliver datoen ukorrekt skrevet. For den står nemlig lige efter et punktum, og så skal oktober med stort. Desuden er det unaturligt at skrive "oktober 2019" i et felt (i Visual Editor), for o'et er første bogstav i feltet, og det er derfor naturligt at skrive det med stort, medmindre det meget tydeligt angives, at det skal skrives med lille. At kræve at det skal skrives med lille kan give mening, da det giver mere fleksibilitet, når man skal placere datoen forskellige steder, da man rent principielt ikke kan gøre et stort bogstav lille (da man ikke ved, om det altid skal skrives med stort, såsom navne), men altid kan gøre et lille bogstav stort (dog måske med undtagelse af π og lignende ikke-latinske bogstaver).

Så der er altså tale om en fejl i detektionsalgoritmen. Hvis den ikke accepterer stort bogstav i starten af en dato, så skal alle anvendelser af datoen gøre første bogstav efter punktum stort overalt, hvor datoen anvendes efter punktum eller i starten af et afsnit, og der skal i Visual Editor gøres tydeligt opmærksom på, at datoen altid skal skrives med lille. Og at alle anvendelser af datoen skal korrigeres korrekt til stedet, den placeres, er måske for meget at kræve, og så er det bedre, at detektionsalgoritmen accepterer at datoer, herunder månedsnavne i starten af en dato, starter med stort bogstav, således at man har en chance for at lave en korrekt reference. Som det er nu får man enten en forkert stavet reference eller en korrekt stavet med en grim rød fejl tilknyttet, og det går jo ikke. Jhertel (diskussion) 30. okt. 2023, 22:41 (CET)[svar]

Du har helt ret i dine betragtninger. Problemet stammer i bund og grund fra at valideringskoden kommer fra engelsk Wikipedia og ikke er tilpasset danske retskrivningsregler. Da månedsnavne på engelsk altid skrives med stort begyndelsesbogstav, indeholder koden kun én variant af månedsnavnene og kan i den nuværende udgave ikke skelne mellem hvor der på dansk skal bruges skal bruges lille og stort begyndelsesbogstav i navnet.
Jeg vil tro at problemet kan løses med disse ændringer i koden:
Hvis dansksprogede datoparametre skal kunne skrives med stort begyndelsesbogstav:
  • Tabellen date_names i Modul:Citation/CS1/Configuration udvides med danske månedsnavne, årstider m.v. med stort begyndelsesbogstav
  • Funktionen get_month_number i Modul:Citation/CS1/Date validation opdeles i to funktionen. En som kaldes når stort begyndelsesbogstav måske er acceptabelt, og en som kaldes når der kun må bruges småt (i modul Date validation vides ikke om en dato kommer til at stå efter punktum eller ej)
  • Funktionen citation0 i Modul:Citation/CS1 ændrer første tegn i datoer til stort når de kommer efter punktum, og ændrer første tegn til lille hvis datøn ikke kommer efter punktum.
En mindre indgribende metode kan bruges hvis dansksprogede datoparametre som hidtil kun skal kunne skrives med lille begyndelsesbogstav:
  • Funktionen citation0 i Modul:Citation/CS1 ændrer første tegn i datoer til stort når de kommer efter punktum.
Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 31. okt. 2023, 04:24 (CET)[svar]
Tak for godt svar. Det var imponerende at du kunne fortælle, hvor der nok skal ændres. Jeg har kigget lidt på det, og det kræver da vist liiige at man sætter sig lidt ind i det, for det er godt nok omfattende.
Du siger "Tabellen date_names i Modul:Citation/CS1/Configuration udvides med danske månedsnavne, årstider m.v. med stort begyndelsesbogstav". Det er jo så lige hvordan man gør det. For jeg kan se, at der kommer kode lige efter den tabel, som danner date_names.inv_local_l ved at omvende date_names.local.long, så vi kan ikke bare tilføje flere stavemåder i date_names.local.long. Så skal månederne med stort måske have sin egen liste, med tilsvarende ændringer i de andre funktioner.
Men for søren der er meget at sætte sig ind i og overskue, før vi kan ændre noget. Det bliver ikke lige nu, at jeg ser videre på det. Men måske din mindre indgribende metode "Funktionen citation0 i Modul:Citation/CS1 ændrer første tegn i datoer til stort når de kommer efter punktum" kan være en løsning, kombineret med at vi i TemplateData skriver, at man skal skrive månedsnavne med lille. --Jhertel (diskussion) 2. nov. 2023, 01:50 (CET)[svar]
Ja, danske månedsnavne m.v. med stort begyndelsesbogstav kan ikke bare tilføjes date_names.local.long, date_names.local.short etc. Der skal i givet fald laves nye indgange til date_names.local til dem. Ellers ville det være umuligt at markere datoer som fx "2. November 2023" som fejl. Jeg tror ikke at indgangene for de inverse lokale navne behøver at ændres. Dels ville det stadig fungere hvis de som nu har navnene med lille begyndelsesbogstav som værdier, og dels er datokonvertering slet ikke slået til her så vidt jeg ved (uden dog at have kigget den del af koden grundigt igennem). Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 2. nov. 2023, 02:47 (CET)[svar]
Rettelse: Der er automatisk konvertering fra engelske til danske navne slået til, og det skulle ikke påvirkes af mine skitserede forslag. Det jeg tænkte på som ikke er slået til her, er automatisk konvertering mellem datoformater til et bestemt foretrukket datoformat. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 2. nov. 2023, 03:01 (CET)[svar]