Skabelondiskussion:Infoboks hunderace

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Ikke sådan, Lennart. Jeg lægger den gerne ind, hvis du fortæller, hvilken du ønsker. --Sir48 (Thyge) 13. dec 2005 kl. 14:18 (CET)

Jeg prøvede at kopiere fra norsk (hunderase) via siden dobermann. Lennart Larsen 13. dec 2005 kl. 14:20 (CET)
Nu findes infoboxen hunderace - den kan du sætte ind i artiklen med {{Hunderace | osv. }}--Sir48 (Thyge) 13. dec 2005 kl. 14:32 (CET)

Kan nogen ændre?[rediger kildetekst]

Kan nogen venligst ændre denne "boks"? Den burde helst gerne have et design der i det mindste kunne minde om en infoboks, i stedet for nu hvor den virker som en underlig semi-HTML-bastard af en infoboks. --Metalindustrien A/S (tidligere Lhademmor) 6. mar 2009, 10:45 (CET)

Støtter. Boksens udssende er ikke god. Byrial 20. mar 2009, 11:54 (CET)
Sådan. Jeg har nu forsøgt at gøre infoboksen pænere.
Håber det ser okay ud, i hvert fald til en start. :-)
~ Mads Ren`ai 20. mar 2009, 12:42 (CET)

Sammenskrivning[rediger kildetekst]

Jeg tror ikke at det en god ide at sammenskrive med en taksoboks fordi taksoboksen i forvejen er så stor og kompliceret at den er svær at vedligeholde. Det ville blive endnu værre hvis ting som er specielle for hunderacer skulle puttes ind i den. Byrial 20. mar 2009, 11:54 (CET)

Jeg tænkte nu mere på at artiklerne om hunderacer burde benytter taksoboksen i stedet for denne hjemmebryggede boks. Hunderacer er vel for faen også dyrearter? Eller hvordan? Jeg er ikke biologisk ekspert. --Metalindustrien A/S (tidligere Lhademmor) 20. mar 2009, 12:46 (CET)

"Racen egner sig til"[rediger kildetekst]

Jeg kan ikke helt se formålet med, at infoboksen skal indeholde information om, hvilke type ejere, en given hund egner sig til. I min optik bør en infoboks indeholde kvantificerbar viden og fakta som f.eks. forventet levetid, højde og vægt. Hvis først vi skal til at havde den slags i infoboksen ti hunde kan man jo også indføre det til katte, heste, slanger og alle mulige og umulige husdyr. Det er jo ikke meningen at wikipedia skal være et opslagsværk for kommende kæledyrsejere, og det må vel antages at udsagnet til en vis grad er subjektivt, da andre jo kan være af en anden opfattelse. Toxophilus (diskussion) 30. maj 2014, 21:21 (CEST)[svar]

Jeg giver Toxophilus medhold i, at information om "hvem hunderacen egner sig til" i infoboksen er uhensigtsmæssigt. Informationen kan være vigtig i nogle sammenhænge, men dette bør være beskrevet i selve artiklen, fordi dette ofte kræver en forklaring. Foruden levetid, højde og vægt mener jeg desuden, at de internationale organisationer bør nævnes, fordi der hersker politiske forskelle organisationerne imellem, herunder anerkendelse af hunderacer. --Kontoreg(Henvendelse) 30. maj 2014, 22:21 (CEST)[svar]
Det giver ingen mening, at nævne samtlige nationale kennelklubber for de respektive lande. Grundet danske forhold kunne man overveje, at medtage Dansk Kennelklub (DDK), men så bør Dansk Jagthunde Registrering (DJR) også medtages i infoboksen, således at registreringer i DDK ikke ensidigt bliver favoriseret. --Kontoreg(Henvendelse) 30. maj 2014, 22:35 (CEST)[svar]
Nu er det ikke mig som har lavet infoboksen, men så vidt jeg kan se bygger den på den norske.
Hvis du læser på diverse hjemmeside om forskellige hunderace, om siderne er danske eller udenlandske, ligesom forskellige bøger om emnet, så er det tit og ofte en anbefaling om hvem hunderacen er egnet til, og det bygger på temperament, motion, pelspleje med mere.
Afsnittet Gruppering (Klassificering og standarder) i infoboksen, handler om de forskellige grupper hundene hører under i de forskellige stor kennel klubber, altså hvad de registreres under (selskabshund, spidshund, hyrdehund o.s.v.) , hvilke så også er de grupper de udstilles i. ( Gruppe x, sektion x er inddelingen af hunderacerne)
Fédération Cynologique Internationale (FCI), American Kennel Club (AKC), Canadian Kennel Club (CKC), The Kennel Club (KU), United Kennel Club (UKC) har hele tiden været med i inforboksen
jeg har så lagt Dansk Kennel Klub (DKK), fordi jeg synes den manglede til de hunde som kan får stamtavle i Dansk Kennel Klub`s X-register og deltage i udstillinger via denne stamtavle.
Altså de hunde som ikke er anerkendt i alle land, hunde som Dansk spids, Field Trial Springer Spaniel, Prazsky Krysarik og så videre.
Med hensyn til Dansk Jagthunde Registrering (DJR), så stambogsregistrere, de jagthund, og som jeg har forstået det ved at læse, diverse hjemmesider om emnet, så er Engelsk Springer Spaniel som er har stamtavle i DJR stadig en Engelsk Springer Spaniel, forskellen er at Engelsk Springer Spaniel med stamtavle i DJR er avlet med jagt for øjet, hvor en Engelsk Springer Spaniel, som har stamtavle i andre kennel klubber, skal leve op til racestandarten og kravet om en placering på udstilling, inden de må bruges i avl. Og da det ikke er ”skønhed” der avles på når der er tale om jagthunde, så ville de have svært ved at opfylde avlskravet i for eksempel DKK eller DRU. -- Zoizit (diskussion) 31. maj 2014, 00:40 (CEST)[svar]
Stamtavler er ikke kun til brug for udstillinger! Stamtavler og registreringer er i høj grad medvirkende til at sikre, at hunderacens sundhed fastholdes og forberedes gennem avlsarbejdet. Dette avlsarbejde er DKK ikke alene om! DJR interesserer sig ikke for udstilling af hunderacerne, - men derimod har fokus på hundens mentale egenskaber. Jeg siger ikke, at DKK ikke også interesserer sig for de mentale egenskaber, fordi dette indgår i den samlede vurdering i forbindelse med udstilling. Du har ret i, at jagthunde avles ikke på skønhed, men derimod på mentale egenskaber, - og dette arbejde er DJR med til at sikre gennem deres registreringer. Registreringer via DJR dokumenterer hundens race og dermed kvalitetssikre avlsarbejdet, hvor formålet er sunde hunde med gode jagtgener. Ved kun at have DKK opført i skabelonen favoriserer du en enkelt organisation med interesse for udstilling og samtidig ekskluderer organisationer, som har fokus på hundens mentale egenskaber. Jeg gentager derfor mit forslag: Såfremt DKK skal medtages i skabelonen så skal DJR også medtages. (PS! Vi diskuterer skabelonen og ikke forskellen mellem Engelsk Springer Spaniel (udstillingsvarianten) og F.T. Springer Spaniel (jagtvarianten). --Kontoreg(Henvendelse) 31. maj 2014, 01:12 (CEST)[svar]
Hov hov jeg brugte kun de nævnte hunde som eksempler, men når du nu bringer det på banen så er det ”danske forhold” når der er tale om Springer Spaniel i jagtvarianten.
Som sagt kan jeg da godt tage DKK af infoboksen igen, men jeg synes den er relevant fordi at man der kan gør opmærksom på at racen er anerkendt af DKK (DKK er den største og ældste kennel klub i Danmark) og Nordisk Kennelunion NKU, og der er muligt at få racen stambogsført, efter de givende regler.
Yder mere så har Dansk Prazsky Krysarik Klub, Klubben for F.T. Spaniels (KFTS), retrievernes jagthundeklub (RJK), Dansk Jagthunde Registrering, Klubben for Små Selskabshunde med flere stambog-aftaler med Dansk kennel klub.( X-register stambogsføring)
Er det meningen at alle foreninger/klubber, som stambogsføre hunde skal være med i infoboksen?? ---Zoizit (diskussion) 31. maj 2014, 01:42 (CEST)[svar]

Uenighed brug for mere input – så vær søde at komme på banen folkens[rediger kildetekst]

Hvad skal infoboksen hunderacer indeholde??

I øjeblikket indeholder infoboks hunderacer følgende:

Gruppering --> de forskellige Organisationer/foreninger/klubber - deler hundene ind i forskellige grupper og sektioner som for eksempel Granddanois - Klassifikation: FCI Gruppe 2 (Pinschere, Schnauzere, Molosser og Schweizer Sennenhunde), Sektion 2.1 (Molosser, racer af Dogge-type). eller for eksempel hos United Kennel Club ->Breed Standards : Guardian Dog Group : Great Dane

  • FCI: --> Fédération Cynologique Internationale--> som eksempel vil Granddanois infoboks være udfyldt sådan -> Gruppe 2, sektion 2
  • DKK: --> Dansk Kennel Klub --> har jeg lagt på da det er den største i Danmark, og hvis man læse på henholdsvis den norske og svenske Wikipedia, anses den for at være den nationale kennel klub.
  • DJR: -->Dansk Jagthunde Registrering--> stambogsfører kun jagthunde
  • AKC: --> American Kennel Club--> som eksempel vil Granddanois infoboks være udfyldt sådan -> Working
  • CKC:--> Canadian Kennel Club--> som eksempel vil Granddanois infoboks være udfyldt sådan -> Working
  • KC:--> The Kennel Club--> som eksempel vil Granddanois infoboks være udfyldt sådan -> Working
  • UKC: --> United Kennel Club--> som eksempel vil Granddanois infoboks være udfyldt sådan -> Guardian Dogs
  • Note:--> Note har jeg lagt på infoboksen, fordi ved nogle hunderacer findes der en racestandard for racen, som ikke findes ved en af de store Organisationer/foreninger/klubber, som for eksempel ved hunderacen Kangal, hvor der er en racestandard hos KIF (Cynology Federation Of Turkey)


på artiklerne om FCI, AKC, CKC, KC, UKC, stå de forskellige grupper som hundene inddeles i, så der kan man forhåbentligt læse mere (med tiden).

Da Dansk Jagthunde registrering og Dansk Kennel Klub ikke er de eneste steder man kan få stambogsført sin hund i Danmark, skal de andre foreninger /klubber så tilføjes infoboksen??

  • Den Danske Hundeforening - er en stambogsførende klub i Danmark – samarbejder med United Kennel Clubs International – kan ikke lige finde Klassificering og Standarder (Gruppering) på nogen af deres hjemmesider
  • Dansk Racehunde Union - er den næststørste hundeorganisation i Danmark, de stambogsfører også - de bruger FCI Klassificering og Standarder (Gruppering)
  • Dansk Jagthunde Registrering – stambogsfører kun jagthunde
  • Dansk Kennel Klub er Danmarks største og stambogsførende klub. – de bruger FCI Klassificering og Standarder (Gruppering)
  • Nordisk Kennelunion er en samarbejdsunion mellem de nordiske landes nationale kennel klubber, de stambogsføre ikke hunde

Her er nogle eksempler på hvordan infoboksen hunderacer ser ud på andre Wikipedia:

på forhånd tak ---Zoizit (diskussion) 31. maj 2014, 20:40 (CEST)[svar]

fjerner DJR og DKK[rediger kildetekst]

Fjerner DJR og DKK fra skabelonen, da der ikke er enighed, og vi må afvente til der er andre som kommer med input ---Zoizit (diskussion) 2. jun 2014, 13:41 (CEST)

Ok, fair beslutning. --Kontoreg(Henvendelse) 2. jun 2014, 13:43 (CEST)