Skellig Michael

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
UNESCO Verdensarvsområde
Skellig Michael
Skellig Michael03(js).jpg
Skellig Michael
Land Irland Irland
Type Kultur
Kriterium iii, iv
Reference 757
Region Europa
Indskrevet 1996
Oversigtskort
Skellig Michael

Skellig Michael (irsk: Sceilig Mhichíl, dansk: ~ Michaels klippe), også kendt som Great Skellig (dansk: ~ Store Skellig), er en stejl klippeø ca. femten kilometer vest for County Kerry i Republikken Irland. Halvanden kilometer mod øst ligger øen Little Skellig, som har verdens næststørste koloni af suler med næsten 30.000 par.

Øen er ubeboet og dens højeste punkt er 230 meter moh.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Skellig Michael var i 600 år et vigtigt center for irske munke. Et kloster på toppen af den 230 meter høje klippe, bygget i 588, blev i 1996 anerkendt som et verdensarv-sted af UNESCO. Klosteranlægget er usædvanlig godt bevaret.

De spartanske forhold i klosteret illustrerer den asketiske levemåde som de tidlige kristne munke i Irland levede under. Munkene boede i bikubelignende hytter af sten (såkaldte clochan) over næsten lodrette klippevægge.

Klosteret blev i følge traditionen grundlagt i 588. Det overlevede flere plyndringer af vikinger, det første omtalte i 823. Klosteret blev senere udvidet, og et nyt kapel blev bygget omkring år 1000. Klostersamfundet på Skellig Michael havde sandsynligvis kun 12 munke og en abbed. I 1100-tallet forlod munkene øen og sluttedet sig til det augustinske kloster ved Ballinskelligs på fastlandet.

Fra 1500-tallet blev Skellig Michael et populært mål for årlige pilgrimsrejser, men havde ingen fast bosætning. I 1800-tallet blev to fyrtårne bygget, og øen var igen beboet med det tjenstgørende personale. Det andet fyr som blev bygget er fortsat i drift, men det blev ombygget i 1960erne har været automatiseret siden 1980erne.

Der er om sommeren daglige bådafgange med motorbåde fra fiskerlejet Portmagee på halvøen Iveragh, undervejs sejles der rundt om Little Skellig. I Portmagee ligger turistcenteret "Skellig Experience Centre", som informerer om Skellig Michael.

Scener i Star Wars-filmene The Force Awakens (2015) og The Last Jedi (2017) er optaget på Skellig Michael.

Klosteret[redigér | redigér wikikode]

Klosteret, ligger på naturlige eller byggede terrasser på forskellige niveauer op til en højde af 185 meter, på en solrig vindbeskyttet plads. For at komme op til klosteret fra stranden, må man gå op ad en trappe med 620 trin. Klosteret har haft en kirke (nu i ruiner), en lille kirkegård for munkene, to bønnehuse, et på 3,6 x 2,4 meter, og et mindre på 2,4 x 1,8 meter, og seks munkeceller som ligger som små, kuppelformede stenhuse, og i nutiden mere eller mindre i god stand. Munkecellerne har indtil 1,80 meter tykke vægge. Væggene går over i såkaldte "falske hvælv", det vil sige at kuppelformerne på bygningerne er dannet ved at stenene er lagt over hinanden i mindre cirkler. Sandsynligvis har husene været tækket af græstørv eller halm, da de sten som rager ud, formodentlig er blevet brugt til at holde halmen eller tørvene på plads.

Naturreservat[redigér | redigér wikikode]

Sammen med naboøen, Little Skellig, er Skellig Michael et vigtigt naturreservat. Skelligøerne har en stor bestand af havfugle, blandt andet sule, mallemuk, ride, alk, lomvie og lunde. lille stormsvale og almindelig skråpe yngler også i stort antal der.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]