Skepticisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

Skepticisme (af græsk σκεπτικός (skeptikós), afledt af verbet σκέπτομαι (sképtomai): skue, se sig om, overveje, betænke, undersøge etc.) betyder skepsis, og er en metode eller retning inden for videnskab og filosofi.

Skepticismen blev grundlagt af den græske filosof Pyrrhon, der levede fra 365 til 272 Fvt [1] For ham var filosofien en slags livskunst.

Skepticisme kan konkret betyde skepsis over for bestemte ideer og dogmer. For eksempel har ordet skepticisme i tidligere tider været lig med ateisme.

Skepticisme kan også betyde tvivlen som metode og som middel til at nå en videnskabelig sandhed eller til at tænke ud over fordomme, altså at have et åbent sind på et område, hvor man søger at nå ny videnskabelig erkendelse. Skepticisme kan således ses som en sund indstilling, både for forsker og for lægmand.

Teoretisk skepticisme er en erkendelsesteoretisk retning, der anser sikker erkendelse for umulig. På den ene side findes der argumenter imod muligheden af enhver viden, som fx Agrippas trilemma. På den anden side findes kartesiansk skepticisme, hvor det er empirisk viden (erkendelse om den ydre verden), der anses for umulig. Disse argumenter er intuitivt appellerende for de fleste mennesker.

En radikal variant af skepticismen er konspirationsteorierne, hvor udgangspunktet er en benægtelse af de fakta, som forskningen i et bestemt emne ellers er enig om.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Praktisk skepticisme

Filosofisk skepticisme

filosofiStub
Denne filosofiartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Floridi, Luciano, Scepticism and the Foundation of Epistemology – A Study in the Metalogical Fallacies. Leiden: Brill, 1996.
  • ^ Pyrrhon. Den store danske encyclopædi.