Skive

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Skive (by))
Gå til: navigation, søg
Skive
Købstadsvåben Herredsvåben
Coat of arms of Skive.svg Hindborg Herreds våben 1584.png
Skive Kirke2.jpg
Skive Kirke
Overblik
Land: Danmark Danmark
Motto: Skive - det er RENT LIV[1]
Borgmester: Peder Christian Kirkegaard, VenstreRediger på Wikidata
Region: Region Midtjylland
Kommune: Skive Kommune
Grundlagt: 1231
Postnr.: 7800 Skive
Demografi
Skive by: 20.683[2] (2017)
Kommunen: 46.540[2] (2017)
 - Areal: 690,7 km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.skive.dk
Oversigtskort

Koordinater: 56°34′0″N 9°1′37″E / 56.56667°N 9.02694°Ø / 56.56667; 9.02694

Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger af Skive, se Skive (flertydig).

Skive er en by i Midtjylland ved halvøen Salling nær Karup Ås udløb i Limfjorden. Der bor 20.683 indbyggere (2017)[2] i byen. Navnet "Skive" kommer af det oldnordiske skifa der i denne sammenhæng skal forstås som "indhegning af palisader" i betydningen "forsvarsværk". Skive ligger på jernbanestrækningen mellem Viborg og Struer, er hovedby i Skive Kommune og regnes som "Sallings hovedstad". Byen huser Danmarks største kaserne og er desuden kendt for herregården Krabbesholm, som ligger tæt ved industrihavnen i byens østlige ende. De fleste huse i bykernen er opført fra 1880-1914 og sammenholdt med beliggenheden ved fjorden, tiltrækker det i sommerperioden mange besøgende fra ind- og udland. Fjorden og åen benyttes især om sommeren til badning, sejlads og lystfiskeri.

I 2007 blev Skive tilknyttet Region Midtjylland og er hermed den nordligste købstad i denne region. Afstande til andre byer er: Viborg (regionshovedby) 29 kilometer, Nykøbing Mors 30, Struer 36, Holstebro 40, Hobro 51, Herning 51, Aalborg 92 og Aarhus 94.

Skibonit[redigér | redigér wikikode]

En beboer i Skive kaldes en Skibonit, der er en afledning af skivebo og betyder "indbygger fra Skive". Betegnelsen stammer muligvis fra latin og ordet scipionita, som igen stammer fra scipio der kan oversættes med "stok" eller "stav". Oprindelsen er uvis.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Tidlig historie[redigér | redigér wikikode]

Skive omkring 1900

Skive har fra gammel tid været hovedby for Salling og en del af Fjends. Den nævnes første gang i år 1231, hvor Valdemar Sejrs jordebog berettede, at der lå en kongsgård[3] ved byen, og at Skive var et trafikalt knudepunkt i området. Jorden tilhørte i øvrigt på dette tidspunkt kongen. Byen er opstået som handelssted ved Karup Å, hvor der var tæt forbindelse fra Thy, Mors og Salling mod Hærvejen ved Viborg.

Skive fik købstadsrettigheder i 1326 og disse rettigheder blev udvidet i 1443 af den danske konge Christoffer af Bayern under et ophold på Skivehus. Da Grevens Fejde kom til Midtjylland i 1500-tallet, huserede bondeoprøreren Skipper Klement og hans hær på egnen i 1534, hvilket gik ud over mange af områdets herregårde, dog ikke middelalderborgen Spøttrup ca. 17 kilometer vest for Skive. I 1554 opførte godsejeren, Iver Krabbe, en herregård ved en østlig fjordskov nær byen, og den fik navnet Krabbesholm. Bygningen er opført i røde munkesten og granit med et ottekantet tårn i det nordvestlige hjørne. Den blev et slags vartegn for borgerne i byen, som i 1573 fik eftergivet de skatter, kongen havde krævet særligt ind under Grevens Fejde. I perioden 1660-1794 var Skive hovedsæde for amtmanden under Viborg Amt, og der blev holdt herredsting for Salling i byen i denne periode. Flere brande hærgede Skive i 1700-tallet og befolkningstallet faldt så drastisk, at den blot havde 436 indbyggere i 1769, hvilket gjorde den til Jyllands tredjemindste købstad.

18- og 1900-tallet[redigér | redigér wikikode]

I 1825 brød havet gennem Agger Tange i den vestlige ende af Limfjorden, og da der nu var direkte adgang for skibe til Vesterhavet begyndte byen en handelsmæssig opblomstring som igen forøgede befolkningstallet. I 1864 kom jernbanen til Skive da første del af Viborg-Skive-Struer Jernbane var færdig, i 1865 blev banen forlænget til Struer. I sammen periode blev der anlagt en havn, så byen nu for alvor begyndte at tiltrække industrivirksomheder. Industrivæksten forsatte ind i 1900-tallet og i 1960'erne anlagde man nye bydele syd for Skive Å herunder området Skive Kaserne der blev indviet i 1969.

Nyere tid[redigér | redigér wikikode]

Krabbesholm er i dag indrettet som Krabbesholm Højskole, en folkehøjskole med særlig fokus på kunst, arkitektur og design. Den har gennem årene tiltrukket mange unge mennesker til Skive-egnen. Af andet kulturliv bør nævnes Danmarks tredjestørste festival Skive Festival (tidligere Skive Beach Party), som finder sted hver sommer ved fjorden. Skive har ligeledes en kulturel venskabsby på Grønland, Qasigiannguit, og en i Sverige der hedder Arvika. Venskabsby i Norge, Kongsvinger.

I 2010 holdt KFUM-spejderne korpslejr SEE 2010.

En 25-årig udviklingsplan for Skive, udarbejdet af Bjarke Ingels Group, blev fremlagt 28. maj 2015.[4]

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Foruden Krabbesholm byder Skive også på en række andre seværdigheder. På Havnevej finder man Skive Museum fra 1942. Her kan man opleve egnens historie lige fra oldtidens mosefund, over ravfund og Danmarks ældste cykler til mere moderne klenodier. Desuden udstilles især moderne dansk kunst dvs. fra 1920 og frem til i dag med en lille fokus på ældre kunst. Der findes bl.a. værker af Per Kirkeby og Jens Søndergaard indenfor ekspressionismen.

Den gamle Vor Frue Kirke oprindeligt fra 1200-tallet er et besøg værd. Den var tæt på at blive revet ned i 1880'erne pga. mangel på plads, men blev reddet da man fandt nogle kalkmalerier med helgenfigurer skabt i år 1522. I stedet byggede man en anden kirke, Skive Kirke, som stod færdig i 1898 tæt ved den gamle.

På Torvet finder man Skive Rådhus (også ting- og arresthus) fra 1846 tegnet af arkitekten N.S. Nebelong i en klassicistisk byggestil med nålemager Hans Christian Tørsleff som entreprenør.[5] Ved Sdr. Boulevard/Østerbro ligger to bindingsværkslænger fra 1719 opført ovenpå kælderen fra borganlægget Gl. Skivehus. Bygningerne fungerer som hotel i dag.

Endelig bør man nævne forfatteren Jens August Schade (1903-1978) hvis barndomshjem ligger i Asylgade 7. I 1928 beskrev han i sin litteratur provinsmiljøet i byen og gav Skive dæknavnet "Skæve". Siden den tid er Skive dog vokset betydeligt i indbyggertal og rummer i dag en række forskellige uddannelsesinstitutioner såsom lærerseminarium, gymnasium og højskole på Krabbesholm. 14 kilometer mod nord på østkysten af Salling ligger Jenle opført af forfatteren og digteren Jeppe Aakjær i 1906, og han boede på denne gård frem til sin død i 1930. Der er museum på stedet. Herregården Stårup Hovedgård fra 1554 ligger på østsiden af Skive Fjord ca. 9 kilometer nordøst for byen. Middelalderborgen Spøttrup Borg ligger ca. 10 km uden for Skive. Skive har også Danmarks længste træbro, der er 300 m, som har til formål at binde havn og by sammen. [6]

Musik[redigér | redigér wikikode]

Skive er også hjemsted for Skive Festival, som i år 2008 for sidste gang hed Skive Beach Party, navneskiftet blev foretaget efter at forsangeren fra NEPHEW (Simon Kvam) foreslog at de kaldte det Skive Festival, da en festival nemmere tiltrækker større bands end et beach party. Skive Festival var en overgang Danmarks 3. største musikfestival[7] med udenlandske navne som Linkin Park, The Killers, Tiestö, Gavin Degraw, Green Day og Rammstein.

Sport[redigér | redigér wikikode]

Der findes en række forskellige idrætsforeninger i Skive. Byen har Danmarks største ungdomsfodboldklub Skive IK. Skive IK's seniorhold spiller pt i 1.division (2014). Skive har også en amerikansk fodboldklub, Skive Gators der i 2006 vandt danmarksmesterskabet i Regionalrækken, og i 2007 vandt juniorholdet DM-guld.

Flyvej finder man Skive Trav der med sin 800 meter lange bane, er den væddeløbsbane i Danmark hvor man kommer tættest på hestene. Skive har de sidste år udviklet sin atletikklub, der nu er i besiddelse af Danmarks største ungdomsafdeling indenfor sportsgrenen.[Kilde mangler] Skive Atletik og Motion fik i 2007 bragt deres herrehold op i Elite Divisionen, da de vandt finalerunden i 1. division over sommeren. Klubben har i en årrække været indehaver af den eneste indendørs atletikbane i Danmark med internationale mål og en 200 meter hævet rundbane, som hvert år bruges til de indendørs danske mesterskaber i atletik.

Byens ældste bokseklub Skive Atlet Club (SAC) som blev grundlagt i 1925 skiftede i 2015 navn til Skive Amatørbokse Club til deres 90 års jubilæum.


Håndboldklubben Skive fH har i 2012-2013 både mænd og kvinder repræsenteret i Håndboldligaen. Byens fodboldklub, Skive IK, spiller i 1. division.

Politik[redigér | redigér wikikode]

Landspolitik[redigér | redigér wikikode]

Den procentvise opbakning til Radikale Venstre ved valgene i 1957-2015:
Diagrammet angiver den vælgermæssige opbakning til Det Radikale Venstre i hhv. Skivekredsen og på landsplan.

Radikal højborg[redigér | redigér wikikode]

Det Radikale Venstre har traditionelt nydt stor opbakning i Skivekredsen, ofte ganske langt over landsgennemsnittet.[8] Dette understreges med, at det lokale dagblad, Skive Folkeblad, er erklæret radikal.[9][10] De senere år har dog budt på dalende opbakning, således, at landsgennemsnittet siden valget 2005 har været over kredsresultatet.[8]

Den radikale højborg var allerede under opbygning i slut 1870'erne, og i 1882 svandt opbakningen til Højre så meget ind, at kredsen blev betegnet som en sikker kreds for den radikale fløj af Det Forenede Venstre. Igennem de næste årtier ser det politiske billede noget mudret ud, bl.a. vælges der i 1909, 1910 og 1913 en del løsgængere, heriblandt den lokale Venstreforeningens af 1908's kandidat, Hans Nielsen, som blev valgt på Skive-programmet. Nielsen ønskede oprindeligt at indgå i Reformpartiets folketingsgruppe, men endte med at indgå i Det Radikale Venstres folketingsgruppe.[11]

En af de kendte skikkelser i den radikale bevægelse er Bertel Dahlgaard, som har været minister ad to omgange og folketingsmedlem i 40 år (1920-1960). Dahlgaard var én af mændene bag indlemmelsen af den radikale Venstreforeningen af 1908 i Det Radikale Venstre i 1920.[11]

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Folkeskoler[redigér | redigér wikikode]

Skive Kommune har i alt 21 skoler fordelt over hele Salling og Skive.

 • Aakjærskolen
 • Balling Skole
 • Breum Skole
 • Brårup Skole
 • Dalgas Skole
 • Durup Skole
 • Fursund Skole
 • Glyngøre Skole
 • Hem Skole
 • Højslev Skole
 • Jebjerg Skole
 • Krabbeshus Heldagsskole – en af regionens største skoler for børn og unge med autismespektrumforstyrrelser. [12]
 • Nr. Søby Skole
 • Oddense Skole
 • Resen Skole
 • Roslev/Hjerk-Harre Skole
 • Skivehus Skole
 • Tieren – Skive kommunes 10 klasse.
 • Vestsalling Skole og Dagtilbud
 • Ørslevkloster Skole
 • Ådalskolen
 • Ungdomsskolen-Skive, tilbyder elever fra 7. klasse og op til det fyldte 18. år fritidsundervisning.

Private skoler[redigér | redigér wikikode]

Ungdomsuddannelser, videregående uddannelser og andre undervisningstilbud[redigér | redigér wikikode]

 • Center for Kommunikation og Undervisning – tilbyder rådgivning, vejledning og undervisning til borgere med erhvervet eller medfødt handicap.
 • Erhvervsakademi Dania – tilbyder kortere videregående uddannelser til serviceøkonom, datamatiker og produktionsteknolog
 • Produktionsskolen – undervisningsalternativ for unge der endnu ikke har gennemført en ungdomsuddannelse.
 • Skive Handelsskole – tilbyder HG, HHX
 • Skive Seminarium
 • Skive Gymnasium og HF – tilbyder HF og STX
 • Skive Tekniske Skole – tilbyder HTX og diverse erhvervsuddannelser
 • Social- og sundhedsuddannelsen – tilbyder uddannelserne til social- og sundhedshjælper , social- og sundhedsassistent og pædagogisk assistent.
 • VUC Skive-Viborg – tilbyder enkeltfag og HF

Billeder fra Skive[redigér | redigér wikikode]

Udsigt over det vestlige Skive

Venskabsbyer[redigér | redigér wikikode]

Berømte bysbørn[redigér | redigér wikikode]

Jens August Schade i 1973.
Preben Kristensen i 2008.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ Sammen om RENT LIV - Skive Kommune
 2. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1
 3. ^ Skivegård (Skhiuægarthæ i Valdemar Sejrs Jordebog.) Trap, 3. udgave, 4. bind, side 599.
 4. ^ http://www.dr.dk/Nyheder/Regionale/MidtVest/2015/05/28/100345.htm Verdensberømt arkitekt ansigtsløfter Skive
 5. ^ "Gamle Skive" af Otto L. Sørensen
 6. ^ Artikel om Skives træbro (PDF).
 7. ^ dansk live (side3) |http://dansklive.dk/wp-content/uploads/NIRAS_Musikfestivalanalyse_2010.pdf
 8. ^ a b Dokumentation kan hentes i commons:File:Procentvise stemmetal ved Folketingsvalg 1957-2015 for Det Radikale Venstre.png dette diagram, hvor datakilderne også er angivet.
 9. ^ "Bagland i hård kritik af Østergaard: Valgkampen var desperat" (26.06.2015). TV2.dk. Hentet 19.09.2015.
 10. ^ "Radikal avis kræver Jelveds afgang" (02.10.2000). Dagbladet Børsen. Hentet 19.09.2015.
 11. ^ a b "Historie". Skivegenens Radikale. Hentet 19.09.2015.
 12. ^ "Krabbeshus' hjemmeside". Hentet 30.01.2016.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

 • Karen Strøm Hansen (red.), Skive 650 år, Skive, 1976.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]