Skovskolen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Skovridergården ved Nødebo, hvor Skovskolens administration holder til.

Skovskolen er en afdeling under Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet. Skovskolen holder til på to matrikler: Skovskolen i Nødebo og Skovskolen Eldrupgård i AuningDjursland.

Da Skovskolen blev oprettet i 1948, var det som en selvstændig uddannelsesinstitution, der skulle ruste skovens arbejdere til nye tider. Dansk skovbrug skulle være et konkurrencedygtigt erhverv og ny teknologi – først og fremmest motorsaven – skulle introduceres til skovarbejderne.

Skovskolen gik i begyndelsen under navnet Skovarbejderskolen og fik til huse i gamle træbarakker ved Kagerup i Nordsjælland. På kurser af fire ugers varighed lærte eleverne, der ofte havde mange års erfaring med arbejde i skoven, at håndtere den nye tids teknologi.

Siden har Skovskolen gennemgået en rivende udvikling. I 1963 flyttede Skovskolen til den nuværende lokalitet i Nødebo og over årene er skolen vokset, så den i dag uddanner både, skov- og naturteknikere, urbane landskabsingeniører, natur- og kulturformidlere og skov- og landskabsingeniører. Derudover står Skovskolen for efteruddannelsesaktiviteter for hele skovsektoren, ligesom den lægger lokaler til kurser og konferencer for det private erhvervsliv. I 2018 var der 90 ansatte, 450 studerende og 350 elever, foruden 1000 kursister[1].

Hovedbygningen i Nødebo er den gamle, stråtækte skovridergård Skovfryd, mens de øvrige bygninger på Skovskolen løbende er blevet opført i harmoni med den omgivende skov. De mange lave bebyggelser giver Skovskolen et præg af landsbymiljø.

Danmarks fjerdestørste skov, Gribskov, ligger som nabo til Skovskolen, og den bruges til aktiviteter i forbindelse med uddannelserne, og en af Danmarks største søer, Esrum Sø, ligger ligeledes tæt ved. Med de store universitetsfusioner i 2007 blev Skovskolen en del af Det Biovidenskabelige Fakultet, der igen med fakultetsfusionen pr. 1. januar 2012 blev en del af Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 55°59′23″N 12°20′42″Ø / 55.9898°N 12.345°Ø / 55.9898; 12.345