Skovstrup (Aalborg Kommune)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Skovstrup
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Nordjylland
Kommune Aalborg Kommune
Sogn Gunderup Sogn
Postnr. 9260 Gistrup
Demografi
Skovstrup landsby 39 (2008)
Kommunen 197.426 (2010)
 - Areal 1.143,99 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Oversigtskort
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Skovstrup. (Se også artikler, som begynder med Skovstrup)

Skovstrup er en landsby i det nordlige Himmerland med 39 indbyggere (2008). Skovstrup er beliggende nær Romdrup Å fem kilometer sydøst for Gistrup, syv kilometer sydøst for Aalborg Universitetskvarter og 14 kilometer sydøst for Aalborg centrum. Landsbyen hører under Aalborg Kommune og er beliggende i Gunderup Sogn. [1]

I dag (2009) fungerer landsbyen som soveby for Aalborg. Der er busforbindelse til Aalborg og fire km til dagligvarebutikker. Oprindelig har byen op til 1960-70 haft en række funktioner, der ikke eksisterer i dag: Folkeskole (den største i Gunderup sogn), købmand, smed, sparekasse, ishus, mejeri, kalkgrav og kalkværk. En række af bygningerne findes stadig. Af de oprindelige syv gårde drives kun to i dag som landbrug. Skovstrup er en del af et kulturhistorisk interesseområde.

Landskabet[redigér | rediger kildetekst]

Skovstrup er en karakteristisk randlandsby, anlagt og beliggende på overgangen mellem det højtliggende, dyrkbare morænelandskab og den lavtliggende eng, her hævet havbund fra stenalderhavet. Den gamle kystskrænt samt en ø i stenalderhavet er væsentlige elementer i byens landskab. I byens sydlige del skærer en markant erosionsdal sig langt ind i morænelandskabet, med græssede overdrev, kilder og småskove. Dalens vandløb hedder Risbrogrøften, som er tilløb til Romdrup Å.

Trods navnet er der ikke egentlig skov i Skovstrup, men en tæt, langstrakt galleriskov af ask og ahorn på kystskrænten. Engene (Romdrup ådal) er i dag opdyrkede. Landsbyen må antagelig være udflyttet fra nærmeste adelby, Nøvling engang i middelalderens begyndelse.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Byrapporten – Byer under 200 indbyggere, Aalborg Kommune 2008
Aalborgs våbenSpire
Denne artikel om geografi i Aalborg Kommune er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi