Skovvejen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Skovvejen
23
Basisdata
Længde: 19 km
Region: Sjælland
Årsdøgnstrafik: 8.287-15.953 (2016)[1]
Udsnit af kort fra cirkulære om hovedlandeveje 1960.

Skovvejen er en 2 til 4 sporet motortrafikvej som går fra Kalundborgmotorvejen ved Dramstrup til Viskinge ca 15 km fra Kalundborg. Skovvejen er en del af Primærrute 23.

I 2005 blev Skovvejens tættest trafikerede strækninger i gennemsnit brugt af 14.200 biler. Strækningen ved Regstrup har dermed 50% mere trafik end motorvejen ved Hjørring (tal fra Vejdirektoratets årsdøgntrafikopgørelse).

Historie[redigér | redigér wikikode]

Udsnit af amtskort fra år 1900, der viser Skovvejens daværende forløb.

Landevejen fra Roskilde til Kalundborg blev vedtaget i 1779. Linjeføringen fulgte de gamle veje over Holbæk, Tuse, Svinninge til Viskinge. I maj 1790 indgav imidlertid en gruppe lokale godsejere en ansøgning til Generalvejkommissionen om en linjeføring over Nyby, Sønder og Nørre Jernløse, gennem Mørkøv og Jyderup til Viskinge, altså et forløb stort set svarende til nutidens forløb af Skovvejen. Forslagsstillerne mente, at denne vejføring have flere fordele:

  • Der kunne spares en halv mil vej.
  • Der fandtes langt flere sten og mere grus end langs den vedtagne, nordlige linjeføring.
  • Der ville være langt mere naturalhoveri til rådighed.
  • Langt de fleste af amtets beboere ville få gavn af den mere direkte linjeføring.

Vejkorpset var meget stemt for den sydlige og mere direkte linjeføring ud fra en økonomisk betragtning. Imidlertid medførte pres fra Holbæk, at Generalvejkommissionen i 1795 vedtog, at hovedlandevejen fastholdt den nordlige linjeføring over Tuse og Svinninge[2].

Skovvejen eksisterede som amtslig landevej fra før 1868.

I 1950’erne stod det klart, at den gamle hovedvej 4 over Tuse ikke i længden kunne klare trafikken og sammen med Vejdirektoratet blev amtet enige om, at der skulle bygges en ny hovedlandevejsforbindelse fra København til Kalundborg ad Skovvejen. Allerede i 1954 udbyggede man strækningen mellem Nr. Jernløse og Dramstrup til tosporet vej med midterrabat og cykelsti.

Ved vejloven af 1957 [3] blev vejen ophøjet til hovedlandevej, hvilket fremgår af cirkulære om hovedlandeveje fra 1960[4].

I 1960 blev man enige om, at det burde blive til tresporet vej med cykelsti, og man begyndte at anlægge to strækninger på i alt 7 km på hver side af Jernløse-Dramstrup-udbygningen som tresporet.vej. Imidlertid blev der en stadig større modvilje mod tresporede veje og i 1963 blev Skovvej-udbygningen ændret til firsporet vej. Ved at sløjfe cykelstierne og mindske midterrabatten kunne man fortsætte uden at skulle udvide de jordarbejder, der allerede var udført. Den nye Skovvej fulgte ikke helt den gamle – den gik uden om byerne i stedet for gennem dem, undtagen i Jyderup, hvor skov og sø betød, at vejen blev ført mellem kirkebyen og stationsbyen og nu reelt går gennem byen.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

TrafikStub
Denne trafikartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Odczyt z laty.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.