Skulptur

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En klassisk rundskulptur (Venus fra Milo).
Et haut-relief i et tæt samspil med et fortov i Amsterdam.

Skulptur (fra latin sculptura og sculpere snitte, udskære). Skulptur er en afbildende rumlig kunstnerisk udtryksform, som udføres af en billedhugger. Til skulpturer kan anvendes alle materialer, som kan antage form i tre dimensioner. Klassiske materialer: ler, træ, metal, sten, gips og voks. Moderne materialer: kunststof, tekstil, glas, sand og is. Eksperimenter er også set med konkrete genstande (readymades/objet trouvé), døde dyr, bygningsmaterialer eller vand, og endelig med inkludering af elementer som tilfældighed, bevægelse og tidsfaktoren.

Grundlæggende kategorier[redigér | redigér wikikode]

Fremtrædelsesformer[redigér | redigér wikikode]

En skulptur er det tredimensionale kunstneriske objekt, som kunstneren - med kniv, mejsel , med hænderne, med modellerpind og trykluftbor eller kontrollerede eksplosioner - har udformet. Der kan også være afstøbninger, hvor der skabes en form, der fyldes med flydende materiale. I visse skulpturer, især de nyere, anvendtes industrimaterialer eller hurtigt forgængelige materialer. Håndværket spiller en mindre rolle end tidligere.

Der kan skelnes mellem to hovedformer for skulptur:

  • den fritstående skulptur (også kaldet rundskulpturen) som statuer, som ikke rører anden overflade end soklen. For at undgå, at en rundskulptur med spinkle ben synker sammen under vægten, støttes benet typisk ved at sætte en anden genstand fx en træstub tæt ved.
  • relieffet, der er helt eller delvis fastgjort til en baggrund.
Bertel Thorvaldsens Natten er et typisk relief.
Hulrelief i bunden af en ægyptisk amulet.

Relief er ofte klassificeret i tre typer: haut- , demi- og bas-relieffer efter graden af værkets fremspring fra væggen. En fjerde type, hul-relief, er begrænset til det gamle Egypten. Relieffer er sædvanligvis udformet med figurgrupper og i flere billeder, som udgør en fortælling eller et tidsmæssigt forløb på samme måde som tegneserier. Relieffer har effekter, som er vanskelige at opnå i den runde skulptur. De anvendes både til arkitektonisk skulptur, som er fastgjort til bygninger, og til mindre udsmykninger og andre objekter, som i keramik, metalarbejder og smykker. Relieffer kan også dekorere steler.

Mønter er hverdagens stansede bas-relieffer.

Fremstillingsteknikker[redigér | redigér wikikode]

I den metodologiske teknik skelner man mellem den subtraktive og den additive teknik.

  • I den subtraktive metode fjernes materiale fra materialet, en eksisterende blok fx af sten eller træ.
  • Den additive metode bruges til tilføje værket materiale.

Teknikker som støbning, stansning og formgivning anvender en mellemliggende matrix, som indeholder det rumlige negativ af værket. Disse teknikker er velegnede til produktion af kopier.

Eksempler på berømte skulpturer[redigér | redigér wikikode]


Kendte danske billedhuggere[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: