Slaget ved Sluys

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Slaget ved Sluys
Del af Hundredeårskrigen
Slaget ved Sluys fra Jean Froissart krøniken.
Slaget ved Sluys fra Jean Froissart krøniken.
Dato 24. Juni 1340
Sted Sluys
Resultat Engelsk Sejr
Parter
Royal Arms of England (1340-1367).svg England Blason pays fr FranceAncien.svg Frankrig
Ledere
Royal Arms of England (1340-1367).svg Edvard 3. af England Blason famille Quieret de Fransu.svg Hugues Quiéret  
Nicolas Béhuchet  
Styrke
England

120-250 skibe

190-213 skibe.
Tab
Ukendt, men bedømt til at have været minimale.[1] 16000-18000 ifølge Georges Minois. 20000 ifølge Norman Davies.

De fleste skibe erobret af Englænderne.

Slaget ved Sluys var et flådeslag den 24. juni 1340. Slaget var et led i Englands forsøg på at erobre den franske trone i Hundredårskrigen. Slaget foregik imellem den engelske flåde og den franske flåde og deres allierede.

Slaget er opkaldt efter byen Sluys, der ligger i det sydlige Holland, men som i 1340 var en del af det franske len Flandern. Udfaldet var en stor engelsk sejr, den franske flåde i Sluys blev udraderet, og England fik herredømmet over den Engelske Kanal.

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Baggrunden for slaget ved Sluys er Hundredårskrigen. Årsagen til Hundredårskrigen ligger i problemerne, der opstod, da Karl 4. den Smukke døde i 1328 uden nogen sønner. Det betød, at Edvard 3. af England var den nærmeste mandlige arving. Imidlertid valgte den franske adel at give kronen til hans fætter Filip 6.[2] Dette var baggrunden for Hundredårskrigen, hvor de to lande var i konflikt med hinanden om arveretten til den franske trone og lensforhold. Konflikten indledtes i 1337, da Filip forsøgte at konfiskere Edvards landområder i Frankrig.

De to flåder, der mødte hinanden, var ikke bygget med krig for øje. Det var almindelige handelsskibe, som var enten blevet købt/lejet eller tvunget til at indgå i flåderne. Dette betød, at flåderne bestod af de handelsskibe, der var til rådighed. For England betød det kogger, skibe med et rundagtigt skrog med en enkelt mast i midten. Franskmændene havde mange galejer fra Genova til rådighed.

Slaget[redigér | redigér wikikode]

Den franske flåde lå i en defensiv position ved Sluys, skibene var blevet delt op i flere linjer, og disse linjer var blevet kædet sammen, hvilket gjorde det nemmere for de franske soldater at bevæge sig fra skib til skib alt efter behov. Stillingen var meget defensiv, og gennem sammenkædningen mistede skibene deres manøvredygtighed, inden slaget var begyndt.

I den engelske flåde havde hvert skib sin specielle rolle. For hver tre skibe var de to bemandet med blandt andet bueskytter. Det tredje skib var bemandet med almindelige soldater. På denne måde kunne skibene støtte hinanden. Bueskytternes opgave var at angribe fjenden på afstand og gøre det sværere for ham at organisere sig. Det tredje skib skulle borde fjendens skibe.

Det viste sig hurtigt, at den franske taktik med at kæde flåden sammen var en fejl, da det gjorde det muligt for englænderne at koncentrere deres kamp om dele af den franske flåde, mens resten af den franske flåde var ude af stand til at hjælpe til med deres skibe. Kampene varede hele dagen, og ud på natten flygtede skibene fra Genova i ly af mørket, og det samme gjorde de overlevende franskmænd. Søslag på denne tid var i store træk landslag til vands. Det var først med udviklingen af krudt, at der blev nævneværdig forskel mellem søslag og landslag.

Efterspil[redigér | redigér wikikode]

Slaget gav Edvard 3. frit spil i den Engelske Kanal, da den franske flåde var blevet erobret, og hæren tilintetgjort. Syv år senere i slaget ved Crecy slog Edvard igen den franske hær. Slaget ved Sluys betød, at det engelske fastland foreløbigt blev frit for erobringsforsøg fra Frankrig, og at den skotske og Franske hær ikke ville kunne arbejde sammen. Det betød, at krigen hovedsageligt ville komme til at foregå i Frankrig.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

Koordinater: 51°18′31″N 3°23′17″Ø / 51.30861°N 3.38806°Ø / 51.30861; 3.38806