Slukefter (Korup Sogn)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Slukefter
Odense
Overblik
Kommune: Odense Kommune
Indbyggertal kommune: 207762 (2023)
Sogn(e): Korup
Frederik VI's Hotel
Frederik VI's Hotel
Frederik VI's Hotel
Her lå Slukefter trinbræt Korup Kirke
Oversigtskort
For alternative betydninger, se Sluk-efter. (Se også artikler, som begynder med Sluk-efter)

Slukefter er Odenses nordvestligste bydel, beliggende 10 km nordvest for centrum. Den er vokset sammen med bydelen Korup og hører til Korup Sogn. Korup Kirke ligger i Gammel Korup 2½ km nordøst for Slukefter.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Bydelen er opkaldt efter Sluk-efter Kro, der blev bygget i 1808 som en fritliggende landevejskroRugårdsvej. Kroen og dens store have var et yndet udflugtsmål for odenseanerne. Kroen brændte i 1928, men blev genopført. Den hed i mange år Frederik VI's Kro og nu Frederik VI's Hotel.[1]

Jernbanen[redigér | rediger kildetekst]

Nordvestfyenske Jernbane (1911-66) anlagde trinbrættet Slukefter bag kroen ved den nuværende Søbakkevej. Det blev et af banens mest benyttede trinbrætter, og på søn- og helligdage fra Pinse til sensommer var der billetsalg fra et lille skur. I 1914 fik trinbrættet et noget større skur, som havde været banens midlertidige stationsbygning i Odense, mens der blev bygget ny banegård der. I 1912 blev der anlagt sidespor til et entreprenørfirmas grusgrav. Det blev forlænget i 1918, så det også kunne anvendes til roetransporter og til kroens transporter. Godsvogne blev ekspederet på Korup Station, og her opførte Slukefter Savværk i 1943 en kran til tømmertransport.[2]

Langesøstien følger så vidt muligt banetracéet mellem Odense og Langesø, men det er bebygget gennem Korup og Sluk-efter, så her er stien ført udenom. Vest for Sluk-efter følger stien banetracéet på en 2 km lang grusstrækning fra Sølykkeholms indkørsel til lidt ind i skoven Møllemarken. Inde i Sluk-efter er et kort stykke af banetracéet bevaret som asfalteret sti mellem Havtornvænget og Søbakkevej, hvor trinbrættet lå.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Løgstrup, Bjarke (18. februar 2008). "Hva' f..... er meningen med bydelen Slukefter?!"Fyens Stiftstidende (fyens.dk)
  2. ^ Lars Viinholt-Nielsen: Nordvestfyenske Jernbane, banebøger 2011 ISBN 9788791434310, s. 40 ff.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]