Smøla

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Smøla
Våben Kort
Smølas kommunevåben Smølas beliggenhed
Fakta om Smøla
Kommunenummer: 1573
Fylke: Møre og Romsdal
Kommunesæde: Hopen
Areal: 274 km²
Indbyggere: 2.141 (1. januar 2016)
Politik
Borgmester: Roger Osen, ArbeiderpartietRediger på Wikidata
Sprog: Neutral
Websted: www.smola.kommune.no
Befolkningsudvikling 1951-2010Kilde: SSB
Befolkningsutvikling kommune 1573.svg
Commons-logo.svg Smøla på Commons

Smøla er en økommune i Nordmøre i Møre og Romsdal fylke i Norge.

Smøla er den kommune, som er længst mod nord i Møre og Romsdal, og den ligger 30 km nord for Kristiansund. Over Ramsøyfjorden i øst ligger øen og kommunen Hitra og over Edøyfjorden i syd Aure.

Kommunen består af en stor ø (fast-Smøla) og mere end 5.000 mindre øer, holme og skær, hvilket gør, at kommunen har 1/3 af fylkets totale kystlinje. Flere øer var tidligere beboet, men bliver nu kun brugt som fritidsejendomme. Kendte ferieøer er Brattværet, Hallarøya og Ringsøya.

Helt syd i kommunen ligger Edøya, som er knudepunkt for Kystekspressen og færgeforbindelse til fastlandet. Længst nord i kommunen ligger det kendte fiskerleje Veidholmen. Højeste punkt på hovedøen Smøla er Nelvikberget med 63 meter over havet. Landskabet er ellers relativt fladt og kan betegnes som prærieagtigt.

Kommunecentret er i Hopen, hvor der findes rådhus, bibliotek, politi og et indkøbscenter.

Trafik[redigér | redigér wikikode]

Kommunen har ikke fastlandsforbindelse, men broer, som forbinder Kuli og Edøy til Smøla, blev indviet i 1989. Kommunens færgeleje blev da flyttet til Edøya, hvor der er anløbssted for bilfærgen fra Aukan på Stabblandet i Tustna. Der er også daglig færgeforbindelse til Forsnes på Hitra. Edøya anløbes desuden af Kystekspressen, som går i rute mellem Kristiansund og Trondheim flere gange daglig.

Fra Kristiansund tager det halvanden time med bil. Kystekspressen bruger 35 minutter fra Kristiansund. Fra Trondheim til Smøla tager turen omkring 2,5 time.

Erhvervsliv[redigér | redigér wikikode]

En stor del af arealet er lyng- og moselandskab, men en del af dette er blevet ryddet til landbrug de senere år, særlig til gulerodsproduktion. Ca 5% af arealet er i dag landbrugsareal, og dette erhverv står for 12% af beskæftigelsen. Fiskeri, fiskeopdræt, fiskeforædling og relaterede virksomheder udgør ca. 40 % af den samlede beskæftigelse. Tidligere var der også stor mekanisk produktion på «Tallmek».

På vestsiden af øen har Statkraft anlagt Smøla vindmøllepark [1]. Da andet byggetrin blev fuldført i september 2005 var dette Europas største vindmøllepark. De totalt 68 turbiner har en planlagt årsproduktion på 450 GWh, som svarer til normalt forbrug for 20.000 husstande. Vindmøllerne er op til 70 meter høje og har et vingefang på op til 80 meter.

Turisme[redigér | redigér wikikode]

Veiholmen er en af de største turistattraktioner på Smøla

Hovedsæson for turister er juni- august, men perioden bliver stadig udvidet. I dag drives flere turistcentre på helårsbasis. Smøla Havfiskecenter er en af de største aktører på markedet. Flere mindre aktører udlejer både.

Jagtsæson på rype er udvidet på grund af den rige bestand. Veidholmen er det største fiskerleje syd for Lofoten. Det historiske spil «Fru Guri av Edøy» sættes op på Edøy hver sommer. Her står også en kopi af Kulistenen. Brattvær har eget sportsdykkercenter.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 63°27′56″N 8°0′47″E / 63.46556°N 8.01306°Ø / 63.46556; 8.01306