Smørum Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Smørum Kirke
Smørum Kirke i Smørumovre
Generelt
Opført o. 1170
Geografi
Adresse Kirkevangen 4, Smørumovre, 2765 Smørum
Sogn Smørum Sogn
Pastorat Ledøje-Smørum Pastorat
Provsti Frederikssund Provsti
Stift Helsingør Stift
Kommune Egedal Kommune
Eksterne henvisninger
ls-kirker.dk
Oversigtskort

Smørum Kirke ligger i den østlige udkant af landsbyen Smørumovre ca. 20 km NV for Københavns centrum (Region Hovedstaden).

Den oprindelige romanske kirke menes bygget omkring 1170. Den bestod af skib og et mindre kor. Den var opført af råt tilhugne kampesten. Ifølge sagnet vedtog man på Isøre tinge at indføre kristendommen i Smørum. Man samlede sten på marken til byggeriet og udvalgte en grund mellem Hove og Smørumovre. Men hvad man byggede om dagen, blev revet ned om natten af onde kræfter. Derfor flyttede man kirkebyggeriet til den nuværende plads. Det nuværende skibs langmure stammer fra den oprindelige kirke. I 1396 blev tårnet opført og formodentlig samtidigt blev det oprindelige kor nedrevet og det udvidede kor tilføjet. Tårnet og det nuværende kor er opført i munkesten samt kvadere i faksekalk og skånsk sandsten. Ifølge legenden er tårnet blevet opført af nedrivningsmateriale fra Ledøje Kirkes borg.[1]

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Afsnit hentet fra Smørum Kirke Arkiveret 14. december 2014 hos Wayback Machine hos Nordenskirker.dk, der har mere frit materiale, jævnfør "Tilladelse til materiale fra Nordenskirker.dk"

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


KirkeSpire
Denne artikel om en kirke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Religion